Doktorand i geospatial informationsvetenskap, inr. artificiell intelligens

Publiceringsdatum: 2025-02-24

Det är nu möjligt för dig att få jobb som doktorand hos Högskolan i Gävle. Högskolan i Gävle behöver någon som vill arbeta heltid. Om du är tillgänglig för 6 månader eller längre, ta en titt på denna jobbannons. Gävle är platsen där detta jobb har sin tjänsteort.

Högskolan i Gävle söker för närvarande efter ambitiösa individer som vill utvecklas i rollen som doktorand. Kolla in deras ledig tjänst och se om du har vad som krävs för att bli en del av deras team. Du har fortfarande tid att söka jobbet som doktorand hos Högskolan i Gävle om du sickar in din ansökan senast sista ansökningsdag som är tisdag den femtonde april 2025.


Jobbannons

Om arbetsplatsen 

Högskolan i Gävle är Sveriges populäraste högskola. Vi erbjuder ett 60-tal utbildningsprogram och 330 fristående kurser inom humaniora, vård och medicin, samhälls- och naturvetenskap samt teknik. Vi har 19 000 studenter, 750 anställda och ett samlat campus i vackra omgivningar.

Högskolan har fyra strategiska forskningsområden som fokuserar på samhällsutmaningar: Hållbar stadsutveckling, hälsofrämjande arbete, innovativt lärande och intelligent industri.

Sedan 2023 är Högskolan en del i Europauniversitet EU GREEN som arbetar för att stärka kvaliteten inom den högre utbildningen i EU samt ökat utbyte för både studenter och anställda.

Högskolans vision är Förstahandsvalet för alla som vill göra skillnad.

Vi erbjuder bland annat:

  • God arbetsmiljö: medarbetarundersökningen visar hög trivsel och arbetsglädje
  • Generöst friskvårdsbidrag, i topp bland Sveriges lärosäten
  • Flexibelt arbetssätt 

Avdelningen för datavetenskap och samhällsbyggnad vid Högskolan i Gävle söker en doktorand som ska forskarutbilda sig inom geografisk artificiell intelligens och dess tillämpningar inom geografisk informationsbehandling.

Arbetsuppgifter

Tjänsten är en doktorandtjänst inom geospatial informationsvetenskap med teknisk och datavetenskaplig inriktning.

Forskarutbildningen innefattar att den studerande skriver en vetenskaplig sammanläggningsavhandling motsvarande 180 högskolepoäng samt att genomföra kurser om minst 60 högskolepoäng. Den som erhåller utbildningsplatsen kan även få arbeta med undervisning och administrativt arbete omfattande högst 20% av heltid. Sådan tjänstgöring förlänger anställningstiden i motsvarande omfattning. Den som antas till en utbildningsplats förväntas utföra merparten av sitt arbete på campus samt regelbundet delta i akademins aktiviteter såsom seminarier och möten.

Projektbeskrivning

Projektet inom geografisk artificiell intelligens (GeoAI) fokuserar på AI-metoder för igenkänning, klassificering och analys av geografiska data som t.ex. flyg- eller satellitbilder, radarbilder, laser-mätningar eller annan data med rumslig betydelse. Generativ GeoAI skapar nya data för analys och beslutsfattande (t.ex. kartor, ruttplaner, byggplaner, etc.) eller som nya träningsdata för AI. Användningsområden inkluderar samhällskritiska sektorer såsom hållbara transporter, jordbruk och skogsbruk, klimat- och miljöstudier, samt energi- och stadsplanering. Forskningen i projektet studerar hur olika faktorer påverkar GeoAI metoder och tillförlitligheten i deras resultat, för att skapa en bättre förståelse för metodernas möjligheter och begränsningar. Den framgångsrika kandidaten kommer att bidra genom design- och fallstudier där AI-baserade metoder utvecklas, anpassas och utvärderas i utvalda användningsfall.

Kvalifikationer

För att bli antagen till forskarutbildning (7 kap. 39-40 §§ högskoleförordningen) krävs att den sökande har grundläggande behörighet:

  • avlagt en examen på avancerad nivå
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

För att bli antagen till forskarutbildning inom ämnet geospatial informationsvetenskap vid Högskolan i Gävle krävs enligt gällande allmänna studieplan särskilt:

  • minst 90 högskolepoäng inom för geospatial informationsvetenskap relevant område på grund- eller avancerad nivå, eller motsvarande, varav minst 15 högskolepoäng skall utgöras av uppsatsarbete, eller på annat sätt inom eller utom landet förvärvade motsvarande kunskaper.

Behörigheten ska vara uppfylld senast sista ansökningsdag.

Vi söker kandidater med:

  • god förmåga att uttrycka sig på engelska, både muntligt och skriftligt;
  • relevant kompetens i ett eller flera ämnen: artificiell intelligens, maskininlärning, programvaruutveckling, geografiska informationssystem, fjärr- och bildanalys;
  • personliga egenskaper, såsom hög grad av självständighet, kreativitet och motivation, och strukturerat tillvägagångssätt för problemlösning;
  • utmärkta studiemeriter;

Önskvärt/meriterande i övrigt

Erfarenhet av tidigare forskningsrelaterade arbeten i något relaterat område är meriterande. Vidare värderas kunskaper i svenska eller annat skandinaviskt språk.

Information om antagning och anställning

Endast den som antagits till forskarutbildning får anställas som doktorand. Den sammanlagda anställningstiden får inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år. En anställd doktorand kan i begränsad omfattning (högst 20 %) utföra vissa arbetsuppgifter inom t.ex. utbildning och administration. En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år, anställningen får därefter förnyas med högst två år i taget.

Ansökan

Välkommen med din ansökan. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska ha följande innehåll:

  • CV med relevant yrkeserfarenhet och kunskap, inklusive en lista över referenspersoner.
  • Ansökningsbrev med en kortfattad redogörelse om varför du vill bedriva forskarstudier, en motivering om vad du kan

bidra med till just detta doktorandprojekt, om dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare studier och framtida mål. (Max 2 sidor).

  • Kopior av examensbevis och betyg från tidigare universitetsstudier. Intyg på uppfyllda språkkrav (se ovan).

Översättningar till engelska eller svenska behövs om originalhandlingen inte är utfärdad på något av dessa språk.

  • Representativa publikationer eller tekniska rapporter och andra dokument som kan stödja ansökan. För längre dokument, bifoga ett sammandrag och en webblänk till hela texten.

Kontakt

Jonas Boustedt

Avdelningschef

+46-26-64 87 72

+46-70-191 45 25

E-post: jonas.boustedt@hig.se

Stefan Seipel

Professor,  ämnesföreträdare geospatial informationsvetenskap/Professor

+46-26-64 85 63

+46-76-028 28 00

E-post: stefan.seipel@hig.se  

Övrigt 

Högskolan i Gävle eftersträvar en jämn könsfördelning och ett aktivt arbete med lika villkor i alla delar av organisationen.

Inför denna rekrytering har Högskolan i Gävle tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediasäljare och liknande.

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnHögskolan i Gävle
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021002890
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Högskolan i Gävle söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Gävle. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Högskolan i Gävle skickar du in din ansökan senast 2025-04-15.

Källa: Arbetsförmedlingen

Till webb­ansökan »
Relaterade jobb

Doktorand inom robotik och artificiell intelligens

Luleå Tekniska Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Luleå.

2025-03-28

Mer info

Doktorand i robotik och artificiell intelligens WASP

Luleå Tekniska Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Luleå.

2025-03-27

Mer info

Doktorand i robotik och artificiell intelligens WASP

Luleå Tekniska Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Luleå.

2025-03-27

Mer info