Publiceringsdatum: 2025-04-23
Positionen som doktorand hos Högskolan i Gävle är öppen och väntar på en lämplig kandidat - kan det vara du? Detta är ett jobb på heltid där Högskolan i Gävle letar efter någon under 6 månader eller längre. För detta jobb är Gävle den angivna tjänsteorten.
Högskolan i Gävle söker för närvarande efter en person att anställa inom doktorand-branschen. Ta en titt på deras lediga tjänst för att se om något av dem passar just dig. Här är chansen att bli en del av Högskolan i Gävle och jobba som doktorand! Ansök senast torsdag den tjugoandra maj 2025.
Högskolan i Gävle är Sveriges populäraste högskola. Vi erbjuder ett 60-tal utbildningsprogram och 330 fristående kurser inom humaniora, vård och medicin, samhälls- och naturvetenskap samt teknik. Vi har 19 000 studenter, 750 anställda och ett samlat campus i vackra omgivningar.
Högskolan har fyra strategiska forskningsområden som fokuserar på samhällsutmaningar: Hållbar stadsutveckling, hälsofrämjande arbete, innovativt lärande och intelligent industri.
Sedan 2023 är Högskolan en del i Europauniversitet EU GREEN som arbetar för att stärka kvaliteten inom den högre utbildningen i EU samt ökat utbyte för både studenter och anställda.
Högskolans vision är Förstahandsvalet för alla som vill göra skillnad.
Vi erbjuder bland annat:
Avdelningen för elektroteknik, matematik och naturvetenskap vid Högskolan i Gävle söker en doktorand inom miljövetenskap med fokus på att minska den ekologiska påverkan av vägbelysning.
Tjänsten är en doktorandtjänst inom miljövetenskap med inriktning mot ekologisk påverkan av vägbelysning. Artificiellt ljus från vägbelysning utgör ett växande miljöproblem med omfattande ekologiska konsekvenser och betydande energianvändning. Projektet använder insekter som modellgrupp eftersom de är den mest artrika djurgruppen och spelar avgörande roller genom ekosystemtjänster som pollinering.
Arbetsuppgifterna består huvudsakligen av att forska inom ramen för projektet ”Minskad ekologisk påverkan av vägbelysning”. Du kommer att genomföra kontrollerade laboratorieexperiment, fältstudier och utomhusexperiment för att undersöka ljusets påverkan på insekter och utveckla principer som minimerar denna påverkan.
Projektets övergripande syfte är att ta fram evidensbaserade anpassningar av vägbelysningen som minimerar ekologisk påverkan. Forskningen sker inom ramen för ett externfinansierat tvärvetenskapligt forskningsprojekt i samverkan med RISE, Calluna AB, Trafikverket och Fagerhults Belysning AB.
Arbetsuppgifterna omfattar att genomföra det vetenskapliga projektet:
Som doktorand kommer att arbeta både självständigt och tillsammans med andra i projekt. Du kommer även att diskutera och förklara forskningen för personer som inte är verksamma inom det egna ämnet såväl nationellt som internationellt.
Utbildningen avslutas med en Filosofie doktorsexamen i ämnet Miljövetenskap motsvarande 240 högskolepoäng på forskarnivå. Examen utfärdas av Högskolan i Gävle.
Fysisk närvaro på arbetsplatsen vid Högskolan i Gävle värderas högt.
För att bli antagen till forskarutbildning (kap 7 39 § högskoleförordningen) krävs
Grundläggande behörighet: avlagd examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 hp, varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper på annat sätt.
Särskild behörighet: minst 90 hp fullgjort i huvudområdet miljövetenskap eller motsvarande, på grund- eller avancerad nivå, varav minst 15 hp ska utgöras av examensarbete på avancerad nivå, eller som på annat sätt inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper.
Behörigheten ska vara uppfylld senast sista ansökningsdag.
Vi söker kandidater med:
Övrigt som är meriterande:
Information om urval, antagning och anställning:
Urvalet av sökande till en studieplats sker på basis av den sammanvägda bedömningen av den sökandes förmåga att tillgodogöra sig utbildningen. Urvalet grundar sig på:
Endast den som antagits till forskarutbildning får anställas som doktorand. Första anställningsperioden gäller ett år och den kan därefter förnyas med högst två år i taget. Själva forskarutbildningen omfattar fyra års heltidsstudier (Kap 5, 7 § högskoleförordningen). Den faktiska anställningen kan dock förlängas till fem år då 20 % för institutionstjänstgöring/undervisning räknas in.
Ansökan till utbildningsplats ska åtföljas av:
1) meritförteckning med dokument som styrker grundläggande och särskild behörighet,
2) personligt brev på max en sida som beskriver motiv för doktorandtjänsten,
3) en förteckning över referenser och kopior på relevanta arbeten (till exempel examensarbeten, eventuell vetenskaplig publikation) samt övriga handlingar som önskas åberopas.
per.angskog@hig.se
annika.jagerbrand@hig.se
Högskolan i Gävle eftersträvar en jämn könsfördelning och ett aktivt arbete med lika villkor i alla delar av organisationen.
Inför denna rekrytering har Högskolan i Gävle tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediasäljare och liknande.
Antal tjänster | 1 |
---|---|
Arbetstid | Heltid |
Företagsnamn | Högskolan i Gävle |
Lön | Fast månads- vecko- eller timlön |
Omfattning | 6 månader eller längre |
Organisationsnummer | 2021002890 |
Typ av anställning | Vanlig anställning |
Yrke | Doktorand |
Yrkesområde | Pedagogik |
Högskolan i Gävle söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Gävle. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Högskolan i Gävle skickar du in din ansökan senast 2025-05-22.
Källa: Arbetsförmedlingen
Statens Väg- och Transportforskningsinst söker två personer till tjänsten som doktorand i Linköping.
2025-04-07
Mer infoMÄLARDALENS UNIVERSITET söker en person till tjänsten som doktorand i Eskilstuna.
2025-04-14
Mer infoLinnéuniversitetet söker en person till tjänsten som doktorand i Kalmar.
2025-04-22
Mer info