Publiceringsdatum: 2024-09-24
Ett spännande jobb som doktorand hos Göteborgs Universitet väntar på dig - varför inte söka idag? Göteborgs Universitet söker en medarbetare på heltid som vill arbeta 6 månader eller längre. Kan det vara du? Om du redan bor i närheten av Göteborg, är det här din chans att söka ett spännande jobb
Om du är intresserad av en karriär inom doktorand, ta en titt på den lediga tjänsten som Göteborgs Universitet erbjuder för att se om det är en matchning. Bli en del av Göteborgs Universitet genom att ansöka till jobbet som doktorand senast torsdag den trettioförsta oktober 2024.
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Doktorandplats i biologi med inriktning tropisk skogsekologi
Vid Institutionen för biologi och miljövetenskap (BioEnv) finns utbildnings- och forskningsverksamhet som sträcker sig från fjällvärldens ekosystem, genom skog, mark och vattendrag, hela vägen ut i havet. I dessa miljöer arbetar vi med olika biologiska organisationsnivåer från gener, via individer och populationer till samhällen och ekosystem. Vi arbetar inom ekologi, evolution, fysiologi, systematik och kombinationer av dessa ämnesområden för att förstå betydelsen av naturliga och av människan skapade miljöförändringar.
Institutionens verksamhet bedrivs på två olika platser, GU:s lokaler i Natrium på Medicinaregatan 7B i Göteborg, samt på Kristineberg marina forskningsstation som drivs av den Marina infrastrukturen vid Göteborgs universitet. Den aktuella anställningen är förlagd till Natrium.
Universitetsgemensam information om vad det innebär att vara doktorand vid Göteborgs universitet kan du finna på universitetets doktorandsidor.
Göteborg universitet är en statlig myndighet vilket innebär särskilda förmåner, mer semester och bra pension. Du kan läsa mer om våra anställningsförmåner här.
Detta doktorandprojekt ligger inom det breda forskningsfältet skogsekologi med sannolika förgreningar till forskning om klimatförändringar, biogeografi, genomik, evolution och naturvård. Det övergripande målet är att studera den rumsliga och tidsmässiga variationen av trädsamhällen i de atlantiska regnskogarna i östra Sydamerika, ett av de mest artrika och hotade områden på jorden.
De viktigaste frågorna som behandlas i projektet är (i) Vilka är de rumsliga mönstren i skogssamhällets struktur (trädarternas sammansättning och förekomst), fylogenetisk struktur och kollager ovan jord i Atlantskogen över olika rumsliga skalor? (ii) Vilka är de viktigaste miljöfaktorerna (t.ex. marknäringsämnen, topografi) som driver dessa mönster? (iii) Hur påverkar artspecifika responser på miljöfaktorer skogens funktion och mångfald? Mer specifika frågor och forskningsfokus kommer att utvecklas av doktoranden i samarbete med sina handledare.
Doktoranden kommer att samordna inrättandet av permanenta undersökningsrutor (forest plots) samt insamlingen av kompletterande data (t.ex. topografiska, edafiska och klimatvariabler, växtgenetiskt material samt markbunden (och potentiellt med drönare och luftburen) laserskanning för 3D-kartläggning av arter och kvantifiering av kollagring). Med tiden kommer data som samlas in inom ramen för detta projekt att möjliggöra långsiktiga studier som kopplar samman skogens mångfald och dynamik med fjärranalysdata, vilket förväntas bidra till en omfattande förståelse för hur tropiska skogar kommer att svara på pågående globala förändringar. De flesta data kommer att samlas in direkt i fält, men forskningen kommer också att jämföra data och resultat med dem som erhållits på andra platser och regioner. Vissa prover kommer att analyseras på plats och andra kommer att tas med till laboratoriet för senare analys. Fältkampanjerna kan leda till att nya arter upptäcks för vetenskapen, eftersom Atlantskogen har klassificerats som en global ”darkspot” för växtmångfald - en region som anses kunna ge upphov till ett stort antal nya arter och nya förekomster för vetenskapen. Insamlade data kommer att analyseras med hjälp av lämpliga kvantitativa och statistiska metoder.
Projektet baseras främst på pågående forskningsinsatser som utförs av Atlantic Forest Research and Conservation Alliance (www.araca-project.org) vid Alto da Figueira-reservatet i delstaten Rio de Janeiro i Brasilien. Reservatet förvaltas av den ideella välgörenhetsorganisationen Antonelli Foundation for Biodiversity Research and Conservation (www.antonelli-foundations.org). Dess permanenta skyddade status och långsiktiga finansiering ger säkerhet för att de etablerade trädområdena kommer att vara fritt tillgängliga för forskare och studenter i årtionden framöver, vilket möjliggör långsiktiga ekologiska övervakningsstudier och ger doktoranden möjlighet att leda och delta i många vetenskapliga samarbeten.
Studenten kommer att vara placerad vid institutionen för biologi och miljövetenskap under huvudhandledning av Dr. Daniel Zuleta, med medhandledning av Prof. Alexandre Antonelli. Projektet omfattar samarbete med forskare, doktorander och fältpersonal som arbetar vid fältstationerna, samt potentiellt samarbete med andra internationella forskare som är involverade i nätverk för skogsövervakning (t.ex. ForestGEO, ForestPlots.net). Studenten kommer att ha möjlighet att lära sig om och utforska spjutspetstekniker inom fjärranalys och vegetationsmodeller (FATES, LPJ-GUESS) genom nuvarande samarbeten inom forskargruppen.
Projektet är relaterat till det strategiska forskningsområdet BECC (Biodiversity and Ecosystem Services in a Changing Climate; http://www.becc.lu.se/) och Gothenburg Global Biodiversity Center (GGBC, https://www.gu.se/en/ggbc-global-biodiversity), som är värd för forskningsmöjligheter och kurser som kommer att vara öppna för den rekryterade doktoranden (t.ex. ClimBEco, https://www.cec.lu.se/sv/utbildning/forskarutbildning/forskarskolan-climbeco).
Läs mer om doktorandplatsen och ansök här.
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Antal tjänster | 1 |
---|---|
Arbetstid | Heltid |
Företagsnamn | Göteborgs Universitet |
Lön | Fast månads- vecko- eller timlön |
Omfattning | 6 månader eller längre |
Organisationsnummer | 2021003153 |
Typ av anställning | Vanlig anställning |
Yrke | Doktorand |
Yrkesområde | Pedagogik |
Göteborgs Universitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Göteborg. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Göteborgs Universitet skickar du in din ansökan senast 2024-10-31.
Källa: Arbetsförmedlingen
Sveriges Lantbruksuniversitet söker en person till tjänsten som doktorand i Lomma.
2024-12-12
Mer infoLinköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Norrköping.
2024-11-14
Mer infoKungliga Tekniska Högskolan söker en person till tjänsten som doktorand i Stockholm.
2024-12-05
Mer info