Doktorandplats i medicinsk vetenskap

Publiceringsdatum: 2024-11-11

Göteborgs Universitet är på jakt efter en skicklig doktorand och du kan vara rätt person för jobbet. Sök nu om du är intresserad av att arbeta heltid hos Göteborgs Universitet under 6 månader eller längre. De letar just nu efter nya medarbetare. Göteborg är platsen där detta jobb har sin tjänsteort.

Om du letar efter en spännande karriär inom doktorand-branschen, har Göteborgs Universitet just nu ett ledigt jobb som kan vara av intresse. Har du vad som krävs för att arbeta som doktorand hos Göteborgs Universitet? Ansök innan måndag den andra december 2024 och ta reda på det!


Jobbannons

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Doktorandplats i medicinsk vetenskap  

Titel på projektet: Genomisk och funktionell analys av ETEC:s anpassningsförmåga: Från mobila element till värdreceptorer

Universitetsgemensam information om vad det innebär att vara doktorand vid Göteborgs universitet kan du finna på universitetets doktorandsidor https://www.gu.se/utbildning-till-att-bli-forskare

Arbetsuppgifter   

Utbildning i medicinsk vetenskap består i att genomföra ett vetenskapligt projekt och att delta i kurser på forskarnivå om minst 30 högskolepoäng. Utbildningen avslutas med att doktoranden skriver en vetenskaplig sammanläggningsavhandling eller en monografi motsvarande minst 120 högskolepoäng. För mer information om utbildning på forskarnivå vid Sahlgrenska akademin se https://www.gu.se/sahlgrenska-akademin/var-forskarutbildning

Projekt: Enterotoxisk Escherichia coli (ETEC) utgör ett omfattande globalt hälso- och lantbruksproblem som orsakar allvarlig diarrésjukdom hos både människor - särskilt hos barn i utvecklingsländer och resenärer - och hos livsmedelsproducerande djur, där infektionerna driver en omfattande antibiotikaanvändning inom gris- och nötdjursproduktion och därmed bidrar till den globala antibiotikaresistensproblematiken. Denna bakterie uppvisar en anmärkningsvärd förmåga att anpassa sig till olika värdar och miljöer, men de molekylära mekanismerna bakom denna mångsidighet är fortfarande till stora delar okända.

I detta spännande doktorandprojekt kommer du att kartlägga dessa mekanismer genom genomisk och funktionell analys. Som doktorand kommer du att använda avancerade bioinformatiska och molekylära metoder för att studera ETEC:s evolution och anpassningsförmåga. Genom fylogenetiska analyser och jämförande genomik av ett omfattande stammaterial kommer du att identifiera genetiska faktorer som styr värdspecificitet och virulens. Ett särskilt fokus ligger på mobila genetiska element och deras betydelse för spridning av antibiotika-resistens och virulensfaktorer. Med innovativa konjugationsexperiment och plasmidkarakterisering kommer du att avslöja hur dessa element bidrar till ETEC:s överlevnad och sjukdomsframkallande förmåga.

Projektets innovativa aspekt ligger i den djupgående analysen av ETEC:s interaktioner med värdceller genom glykobiologi. Med hjälp av avancerade tekniker som tunnskiktskromatografi och masspektrometri kommer du att kartlägga viktiga adhesin-glykan-interaktioner som bestämmer värdspecificitet. Detta tvärvetenskapliga tillvägagångssätt, som kombinerar genomik, molekylärbiologi och glykobiologi, placerar projektet i framkanten av forskningen kring bakteriell patogenes. Resultaten kommer inte bara att öka vår grundläggande förståelse för ETEC:s anpassningsförmåga utan också vägleda utvecklingen av nya behandlingsstrategier. 

Huvudhandledare för projektet är Astrid von Mentzer, som bidrar med expertis inom ETEC, genomik och molekylärbiologi. Biträdande handledare är Dr. Anne Farewell, specialist på molekylär kloning, och professor Susann Teneberg, expert på glykobiologi. Projektet erbjuder en dynamisk forskningsmiljö med utmärkt träning inom bakteriegenetik, bioinformatik och molekylärbiologi. 

Den ideala kandidaten har en bakgrund inom mikrobiologi, molekylärbiologi eller bioinformatik. Erfarenhet av grundläggande laborativa metoder, som bakterieodling och molekylär kloning, samt kännedom om verktyg för genomisk analys är meriterande. Viktigare än specifik teknisk expertis är förmågan att arbeta självständigt, tänka kritiskt och att kunna anpassa sig till nya metoder i takt med projektets utveckling.

Forskarutbildning omfattar fyra års heltidsstudier och leder fram till en doktorsexamen. Inom ramen för din doktorandanställning kan du ha institutionstjänstgöring i en omfattning av max 20 % av heltid fördelat under hela utbildningstiden vilket i så fall genererar motsvarande förlängning av utbildningstiden. Institutionstjänstgöring omfattar vanligtvis undervisning på grundnivå och avancerad nivå, men även forskning och administration kan ingå.    

Behörighet   

För tillträde till forskarutbildning på forskarnivå krävs grundläggande och i förekommande fall den särskilda behörighet som är fastställd i den allmänna studieplanen för forskarutbildningsämnet.  

Grundläggande behörighet till forskarutbildning på forskarnivå har den som:    

1. avlagt examen på avancerad nivå, eller 

2. fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller  

3. på annat sätt inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper. 

Särskild behörighet till forskarutbildning i medicinsk vetenskap har den som:

med godkänt resultat fullgjort kurs engelska B/6 eller bedöms ha förvärvat motsvarande kunskaper genom tidigare studier.      

Kontaktuppgifter för anställningen   

Har du frågor om projektet är du välkommen att kontakta huvudhandledaren,

Astrid von Mentzer, Institutionen för biomedicin, 

telefon: 0769410890, e-post: astrid.von.mentzer@gu.se

Länkar

von Mentzer Lab

https://www.scilifelab.se/researchers/astrid-von-mentzer/

Ansökan   

För ytterligare information och för att söka platsen se den fullständiga annonsen på https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/lediga-anstallningar  

Ansökan ska vara inkommen senast: 2024-12-02

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnGöteborgs Universitet
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021003153
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Göteborgs Universitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Göteborg. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Göteborgs Universitet skickar du in din ansökan senast 2024-12-02.

Källa: Arbetsförmedlingen

Till webb­ansökan »
Relaterade jobb

Doktorand i medicinsk vetenskap

Umeå Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Umeå.

2024-11-12

Mer info

Doktorand inom kausalitet, maskininlärning och beräkningssamhällsvetenskap

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.

2024-11-19

Mer info

Doktorand inom Teori och principer för organiska självlysande radikaler

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Norrköping.

2024-10-25

Mer info