Doktorandplats i medicinsk vetenskap - Translationell cancerforskning

Publiceringsdatum: 2025-01-31

En möjlighet har öppnat upp för dig att börja arbeta som doktorand hos Göteborgs Universitet. Sök nu om du är intresserad av att arbeta heltid hos Göteborgs Universitet under 6 månader eller längre. De letar just nu efter nya medarbetare. Denna tjänst finns tillgänglig i Göteborg som är tjänsteorten.

Göteborgs Universitet behöver fler anställda som stödjer arbetet inom doktorand. Kolla in deras lediga tjänst för att se om du har vad som krävs. Söker du efter en spännande karriär som doktorand? Sök jobbet hos Göteborgs Universitet senast måndag den trettioförsta mars 2025 och bli en del av deras team.


Jobbannons

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Doktorandplats i medicinsk vetenskap

Titel på projektet: Målinriktad behandling för att stärka cellterapi av cancer

Avdelningen för kirurgi finns vid Institutionen för kliniska vetenskaper vid den Medicinska fakulteten Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.  

Universitetsgemensam information om vad det innebär att vara doktorand vid Göteborgs universitet kan du finna på universitetets doktorandsidor https://www.gu.se/utbildning-till-att-bli-forskare  

Arbetsuppgifter   

Utbildning i medicinsk vetenskap består i att genomföra ett vetenskapligt projekt och att delta i kurser på forskarnivå om minst 30 högskolepoäng. Utbildningen avslutas med att doktoranden skriver en vetenskaplig sammanläggningsavhandling eller en monografi motsvarande minst 120 högskolepoäng. För mer information om utbildning på forskarnivå vid Sahlgrenska akademin se https://www.gu.se/sahlgrenska-akademin/var-forskarutbildning

Projekt: Cancer uppkommer då celler drar på sig arvsmasseförändringar (mutationer) som leder till att tillväxtsignalering ej går att stänga av. Immunsystemet kan känna av att celler är förändrade men inaktiveras av cancercellerna. Inkativeringen kan stoppas av läkemedel kallade immuncheckpointhämmare. Men alla patienters tumörer svarar inte på dessa behandlingar. Dessa patienter kan erbjudas så kallad cellterapi, där man växer patientens immunceller på labb och sedan återför dessa.

Alla patienter svarar inte på cellterapi heller. Syftet med detta projekt är att ta fram en behandling som kan stärka immuncellers förmåga att döda tumören. Doktoranden kommer att utföra experiment för att testa om målinriktade strategier kan vara en väg framåt. Cellterapin kan vara TIL eller CAR-T celler och dessa kan vara mer eller mindre målinriktade. Målinriktad behandlingar kan var biologiska läkemedel eller kemiska molekyler. Experiment kommer att vara både in vitro och en vivo.

Forskarutbildning omfattar fyra års heltidsstudier och leder fram till en doktorsexamen. Inom ramen för din doktorandanställning kan du ha institutionstjänstgöring i en omfattning av max 20 % av heltid fördelat under hela utbildningstiden vilket i så fall genererar motsvarande förlängning av utbildningstiden. Institutionstjänstgöring omfattar vanligtvis undervisning på grundnivå och avancerad nivå, men även forskning och administration kan ingå.      

Behörighet   

För tillträde till forskarutbildning på forskarnivå krävs grundläggande och i förekommande fall den särskilda behörighet som är fastställd i den allmänna studieplanen för forskarutbildningsämnet.  

Grundläggande behörighet till forskarutbildning på forskarnivå har den som:    

1. avlagt examen på avancerad nivå, eller 

2. fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller  

3. på annat sätt inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper. 

Särskild behörighet till forskarutbildning i medicinsk vetenskap har den som:

med godkänt resultat fullgjort kurs engelska B/6 eller bedöms ha förvärvat motsvarande kunskaper genom tidigare studier.

Antagning och anställning   

Efter du har blivit antagen till forskarutbildning kommer du att erhålla en doktorandanställning vid Göteborgs universitet. Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1993:100. Den första anställningen som doktorand får gälla högst ett år och får förnyas med högst två år i taget. En doktorand får som längst vara anställd som doktorand under åtta år men den sammanlagda anställningstiden får inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år.   

Placering: Sahlgrenska akademin, Institutionen för kliniska vetenskaper, avdelningen för kirurgi. Omfattning 100%. Tillträde enligt överenskommelse.

Universitetet tillämpar lokalt avtal om lönesättning av doktorander.

Forskarutbildningen vid Institutionen för kliniska vetenskaper kräver fysisk närvaro för att genomföra studierna. Om den som antas behöver uppehållstillstånd för att bedriva studier i Sverige, har Institutionen för kliniska vetenskaper rätt att återkalla beslut om antagning i det fall den antagne inte kan uppvisa ett giltigt uppehållstillstånd vid datumet för studiestart.   

Kontaktuppgifter för doktorandplatsen   

Har du frågor om projektet är du välkommen att kontakta huvudhandledaren,

Jonas Nilsson, professor, Institutionen för kliniska vetenskaper,

e-post: jonas.a.nilsson@surgery.gu.se  

Ansökan   

För ytterligare information och för att söka platsen se den fullständiga annonsen på https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/lediga-anstallningar

Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-03-31

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnGöteborgs Universitet
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021003153
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Göteborgs Universitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Göteborg. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Göteborgs Universitet skickar du in din ansökan senast 2025-03-31.

Källa: Arbetsförmedlingen

Till webb­ansökan »
Relaterade jobb

Doktorandplats i medicinsk vetenskap - Molekylär psykiatri

Göteborgs Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Göteborg.

2025-01-31

Mer info

Doktorandplats i medicinsk vetenskap - Extracellulära vesiklar och astma

Göteborgs Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Göteborg.

2025-01-31

Mer info

Doktorandplats i medicinsk vetenskap - Extracellulära vesiklar i cancer

Göteborgs Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Göteborg.

2025-01-30

Mer info