Doktorandplats i medicinsk vetenskap

Publiceringsdatum: 2025-01-31

Positionen som doktorand hos Göteborgs Universitet är öppen och väntar på en lämplig kandidat - kan det vara du? Göteborgs Universitet behöver någon som vill arbeta heltid. Om du är tillgänglig för 6 månader eller längre, ta en titt på denna jobbannons. Denna position är tillgänglig i Göteborg.

Om du letar efter en spännande karriär inom doktorand-branschen, har Göteborgs Universitet just nu ett ledigt jobb som kan vara av intresse. Bli en del av Göteborgs Universitet genom att ansöka till jobbet som doktorand senast torsdag den tjugosjunde februari 2025.


Jobbannons

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Doktorandplats i medicinsk vetenskap

Titel på projektet: Utvecklingen av social preferens i zebrafisk: Implikationer för autismpatofysiologi och farmakologisk behandling

Universitetsgemensam information om vad det innebär att vara doktorand vid Göteborgs universitet kan du finna på universitetets doktorandsidor https://www.gu.se/utbildning-till-att-bli-forskare  

Arbetsuppgifter   

Utbildning i medicinsk vetenskap består i att genomföra ett vetenskapligt projekt och att delta i kurser på forskarnivå om minst 30 högskolepoäng. Utbildningen avslutas med att doktoranden skriver en vetenskaplig sammanläggningsavhandling eller en monografi motsvarande minst 120 högskolepoäng. För mer information om utbildning på forskarnivå vid Sahlgrenska akademin se https://www.gu.se/sahlgrenska-akademin/var-forskarutbildning

Projekt: En väletablerad klinisk observation är att autistiska individer ofta visar minskad uppmärksamhet till andras ögon och ansikten. Trots att svårigheterna med sociala interaktioner har stor betydelse för individer med autism saknar vi en förståelse för hur sociala preferenser utvecklas och hur neuroaktiva läkemedelssubstanser påverkar socialt beteende. Med tanke på autism-tillståndets komplexitet är det svårt att undersöka den underliggande neurobiologin med enbart studier på människa. För att förstå den tidiga utvecklingen av neurala kretsar som senare är involverade i sociala interaktioner och med största sannolikhet är påverkade hos individer med autism, behöver man använda lämpliga experimentella djurmodeller. Doktorandprojektet kommer att utnyttja flera av de unika möjligheter som modellen för zebrafisk erbjuder för att identifiera viktiga mekanismer för utvecklingen av "den sociala hjärnan" och förmågan att tillgodogöra sig social information. Följaktligen kommer doktoranden undersöka hur oxytocin i relation till signalsubstanserna monoaminer, GABA och glutamat påverkar uppkomsten av social preferens hos zebrafiskyngel, samt den fortsatta utvecklingen av sociala beteenden i vuxna. Vidare kommer doktoranden använda kunskapen från de tidigare experimenten och från ett singel-cell-RNA-sekvenseringsprojekt för att identifiera substanser som aktiverar oxytocin celler vid den mest relevanta tiden i utvecklingen.  

Doktoranden kommer att ingå i en mycket aktiv forskningsmiljö vid Sektionen för farmakologi, i en forskargrupp som är väletablerad inom området social neurovetenskap. Doktoranden kommer att få breda kunskaper inom farmakologi, psykiatri och neurovetenskap samt en fördjupad kunskap om socialt beteende och autism. Forskningsprojektet och utbildningen kring projektet (möten, JCs, seminarier, doktorandkurser, besök på andra laboratorier och konferenser) kommer att ge doktoranden en stabil bas för framtida forskning inom neurovetenskap och farmakologi.

Det är meriterande att sökande har godkänd kurs för djurexperimentell verksamhet och därmed behörighet för djurexperimentellforskning. Vidare är det önskvärt, men inte obligatoriskt, att sökande har erfarenhet av att genomföra beteendestudier på försöksdjur, molekylärgenetiska tekniker, immunohistokemi, mikroskopi och/eller ha expertis gällande statistiska analyser av stora komplexa datamängder. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet och tidigare erfarenhet av liknande arbete.

Forskarutbildning omfattar fyra års heltidsstudier och leder fram till en doktorsexamen. Inom ramen för din doktorandanställning kan du ha institutionstjänstgöring i en omfattning av max 20 % av heltid fördelat under hela utbildningstiden vilket i så fall genererar motsvarande förlängning av utbildningstiden. Institutionstjänstgöring omfattar vanligtvis undervisning på grundnivå och avancerad nivå, men även forskning och administration kan ingå.      

Behörighet   

För tillträde till forskarutbildning på forskarnivå krävs grundläggande och i förekommande fall den särskilda behörighet som är fastställd i den allmänna studieplanen för forskarutbildningsämnet.  

Grundläggande behörighet till forskarutbildning på forskarnivå har den som:    

1. avlagt examen på avancerad nivå, eller 

2. fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller  

3. på annat sätt inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper. 

Särskild behörighet till forskarutbildning i medicinsk vetenskap har den som:

med godkänt resultat fullgjort kurs engelska B/6 eller bedöms ha förvärvat motsvarande kunskaper genom tidigare studier.  

Kontaktuppgifter för doktorandplatsen   

Har du frågor om projektet är du välkommen att kontakta huvudhandledaren

Lars Westberg, professor, Institutionen för neurovetenskap och fysiologi,

e-post: lars.westberg@pharm.gu.se  

Ansökan   

För ytterligare information och för att söka platsen se den fullständiga annonsen på https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/lediga-anstallningar

Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-02-27

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnGöteborgs Universitet
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021003153
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Göteborgs Universitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Göteborg. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Göteborgs Universitet skickar du in din ansökan senast 2025-02-27.

Källa: Arbetsförmedlingen

Till webb­ansökan »
Relaterade jobb

Doktorandplats i medicinsk vetenskap

Göteborgs Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Göteborg.

2025-01-30

Mer info

Doktorandplats i medicinsk vetenskap - Molekylär psykiatri

Göteborgs Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Göteborg.

2025-01-31

Mer info

Doktorandplats i medicinsk vetenskap - Extracellulära vesiklar i cancer

Göteborgs Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Göteborg.

2025-01-30

Mer info