Postdoktor i biologi

Publiceringsdatum: 2024-12-19

Vill du ta steget att arbeta som doktorand hos Högskolan i Halmstad? Nu har du möjligheten. Vill du arbeta heltid hos Högskolan i Halmstad? Just nu letar de efter någon som vill ha en tjänst 6 månader eller längre. Att bo i närheten av Halmstad kan vara en fördel för denna position, så om du redan bor i området bör du överväga att söka jobbet.

Högskolan i Halmstad söker efter fler duktiga individer som vill arbeta som doktorand. De har just nu ett ledigt jobb som doktorand som kan vara av intresse för dig. Låt Högskolan i Halmstad hjälpa dig att uppnå dina karriärmål som doktorand! Ansök seast måndag den tjugonde januari 2025.


Jobbannons

Högskolan i Halmstad

Jobba på en innovativ högskola där olika perspektiv möts!

Högskolan i Halmstad skapar värden, driver innovation samt utvecklar människor och samhälle för framtiden.

Ända sedan starten 1983 har Högskolan präglats av nytänkande och samverkan med samhället. Forskningen är internationellt välrenommerad och bedrivs till stor del i mångvetenskapliga forskningsprogram inom Högskolans två fokusområden: hälsoinnovation respektive smarta städer och samhällen. Högskolan har ett brett utbildningsutbud med många populära utbildningsprogram. Campus är modernt och välutrustat, och ligger nära både resecentrum och Halmstads trevliga stadskärna. 

Akademin för företagande, innovation och hållbarhet

Högskolan består av fyra tvärvetenskapliga akademier och den aktuella tjänsten är förlagd vid Akademin för företagande, innovation och hållbarhet (FIH). Här får du jobba i en forsknings- och utbildningsmiljö med fokus på hållbar utveckling och entreprenörskap. Akademin har ungefär 120 medarbetare och består av fyra avdelningar: avdelningen för miljö- och biovetenskap, avdelningen för bygg- och energiteknik, avdelningen för ekonomi  och avdelningen för engineering and innovation. FIH erbjuder utbildning på grund- och avancerad nivå, samt forskarutbildning inom innovationsvetenskap. Forskningen inom akademin är mångvetenskaplig och sker ofta i samproduktion med andra aktörer.

https://www.hh.se/om-hogskolan/akademier/akademin-for-foretagande-innovation-och-hallbarhet.html

Arbetsuppgifter

Vi söker en postdoktor till ett forskningsprojekt med målet att utvärdera lokal och regional populationsstruktur hos laxfiskar, samt huruvida eDNA (environmental DNA) kan användas för att bestämma både populationsstruktur och populationsstorlek för lax (Salmo salar) och öring (S. trutta).

Effektiv förvaltning av fiskbestånd bygger på biologisk övervakning som kartlägger beståndens storlek, struktur och sammansättning. Under senare år har analys av DNA i miljön (eDNA, environmental DNA) använts som en metod för att bestämma artsammansättning i fiskbestånd. eDNA skulle även kunna användas för att bestämma storlek av och genetisk struktur i fiskpopulationer. I detta projekt kommer du, tillsammans med projektgruppen att 1) undersöka lokal och regional populationsstruktur med RADseq samt utvärdera om olika genetiska metoder för identifiering av intraspecifika genetiska skillnader (RADseq and mtDNA) ger jämförbar populationsstruktur, 2) utvärdera om analys av eDNA ger samma upplösning som vävnadsprover med avseende på intraspecifika skillnader mellan populationer och 3) utvärdera om eDNA-kvantitet korrelerar med abundans och/eller biomassa beräknat med elfiske.

Det är en tvåårig tjänst med möjlighet till förlängning med ytterligare ett år om behov finns.

Forskningsmiljö

Projektet är finansierat av anslag från Naturvårdsverket och FORMAS. Du kommer att vara stationerad vid Högskolan i Halmstad, och handledas av Johanna Sjöstedt och Martin Lind. Vissa arbetsuppgifter kommer att utföras vid Lunds Universitet. Projektet samarbetar med och kompletterar ett nyligen finansierat EU LIFE projekt Improve Aquatic LIFE där Lunds universitet, genom Anders Nilsson, är en partner tillsammans med flera länsstyrelser, universitet och myndigheter. Projektet erbjuder därmed stora möjligheter att etablera ett brett nätverk inom såväl akademin som med det omgivande samhället.

Kvalifikationer

Vi söker en motiverad, självständig, pålitlig och konceptuellt intresserad postdoktor, med god förmåga att hantera stora experiment och hålla tidsramar.

För att anställas med stöd av postdoktors-avtalet krävs att den sökande har en doktorsexamen, eller en internationell examen som bedöms likvärdig med en doktorsexamen, inom Biologi, Genetik eller relaterat ämne. Intyget som styrker detta behörighetskrav ska vara inlämnat innan anställningsbeslutet fattas. I första hand bör de som tagit examen senaste tre år före sista ansökningsdag komma ifråga för anställning. Under särskilda omständigheter, ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet eller liknande omständigheter, kan doktorsexamen ha avlagts tidigare. 

Övriga kvalifikationer

Det är ett krav att du har;

  • dokumenterad erfarenhet av laborativt arbete
  • dokumenterad erfarenhet av publicering i internationella vetenskapliga tidskrifter
  • goda kunskaper i biostatistisk och/eller bioinformatisk programmering i relevanta språk (som R, Python eller liknande)
  • visad förmåga att arbeta både självständigt och i grupp
  • mycket goda kunskaper i engelska i tal och skrift

Det är meriterande att du har;

  • erfarenhet av molekylärgenetisk laborativt arbete (t.ex. qPCR, analys av eDNA, RADseq och/eller mtDNA)
  • erfarenhet av bioinformatik
  • erfarenhet av forskning inom lokal anpassning och genetisk differentiering hos populationer

Ansökan

https://hh.se/om-hogskolan/jobba-hos-oss/att-soka-jobb-hos-oss.html.

För mer information, kontakta rekryterande chef Charlotte Olsson charlotte.olsson@hh.se eller Johanna Sjöstedt johanna.sjostedt@hh.se eller Martin Lind martin.lind@hh.se

Övrigt

Vi värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande med olika bakgrund, kön, funktionalitet och inte minst livserfarenhet.

https://www.hh.se/om-hogskolan/fakta-om-hogskolan.html

https://www.hh.se/om-hogskolan/jobba-hos-oss

Individuell lönesättning tillämpas, var god och ange ditt löneanspråk i din ansökan. 

Välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss all direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av rekryteringsannonser.

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnHögskolan i Halmstad
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021003203
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Högskolan i Halmstad söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Halmstad. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Högskolan i Halmstad skickar du in din ansökan senast 2025-01-20.

Källa: Arbetsförmedlingen

Till webb­ansökan »
Relaterade jobb

Doktorand i skoglig fjärranalys för utvärdering av biologisk mångfald

Sveriges Lantbruksuniversitet söker en person till tjänsten som doktorand i Umeå.

2024-12-09

Mer info

Doktorand i biologi: eDNA för inventering av skogslevande arter

Sveriges Lantbruksuniversitet söker en person till tjänsten som doktorand i Uppsala.

2024-12-12

Mer info

Doktorandtjänst, Kolbalans och biologisk mångfald i nordliga skog

Sveriges Lantbruksuniversitet söker en person till tjänsten som doktorand i Umeå.

2024-12-11

Mer info