En doktorandplats i medie- och kommunikationsvetenskap

Publiceringsdatum: 2025-01-09

En möjlighet har öppnat upp för dig att börja arbeta som doktorand hos Södertörns Högskola. Södertörns Högskola söker efter en ny anställd på heltid under 6 månader eller längre som är redo att ta sin karriär till nästa nivå. Huddinge är platsen där detta jobb har sin tjänsteort.

Södertörns Högskola behöver fler anställda som stödjer arbetet inom doktorand. Kolla in deras lediga tjänst för att se om du har vad som krävs. Bli en del av Södertörns Högskola genom att ansöka till jobbet som doktorand senast torsdag den trettonde februari 2025.


Jobbannons

Södertörns högskola är ett lärosäte i Stockholm som utbildar, forskar och samverkar för en hållbar samhällsutveckling. Utbildning och forskning bedrivs inom humaniora, samhällsvetenskap, teknik och naturvetenskap. Högskolan erbjuder också polisutbildning och lärarutbildning med interkulturell profil. Mångvetenskaplig forskning om Östersjö- och Östeuropaområdet har en betydande roll. På Södertörns högskola blandas ämnen, perspektiv, människor och erfarenheter. Här finns de nyfikna och de ifrågasättande, de som söker oväntade kombinationer, utveckling och utmaningar.

Utlysning: En doktorandplats i medie- och kommunikationsvetenskap, Dnr. AP-AP-2024/850

Nu söker vi en doktorand i medie- och kommunikationsvetenskap (MKV) inom forskningsområdet utbildningsvetenskapliga studier (UVS).

MKV vid Södertörns högskola hyser en av landets ledande forskningsmiljöer inom medie- och kommunikationsvetenskap. Den utbildningsvetenskapliga forskningen inom MKV tar sin utgångspunkt i den tilltagande digitaliseringen, medialiseringen och datafieringen av såväl skola, utbildning som barns- och ungas lärande och vardagsliv.

Inom MKV finns även möjligheter för didaktisk forskning och forskningsproblem sprungna ur lärarprofessionen. Samarbetet med övriga ämnen inom UVS öppnar perspektiv mot bredare mångvetenskapliga forskningsfält inom utbildningsvetenskap.

För mer information om MKV, www.sh.se/mkv.

Beskrivning av doktorandplatsen

Du disputerar och gör dina doktorandstudier inom ämnet MKV vid institutionen för kultur och lärande, den mångvetenskapliga miljön kring UVS utgör också ett viktigt sammanhang för din forskning och dina studier.

Forskarutbildningen i MKV med inriktning utbildningsvetenskapliga studier omfattar huvudsakligen tre områden, där samhällets olika maktstrukturer; klass, genus, etnicitet, liksom digital kompetens i vid mening, naturligt skär genom samtliga:

  • Den tilltagande digitaliseringen och datafieringen av läromedel, skolmiljöer (inkluderat olika appar och lärplattformar), undervisning och kommunikation mellan hem och skola.
  • Barns och ungas kunskaper om digitala medieteknologier och hur detta samverkar med deras omvärldsuppfattning, syn på kunskap och lärande.
  • Mediernas roll i barns och ungas lärande i vid mening; hur skola, fritid, hem och medier utgör en sammanhållen helhet där olika lärandepraktiker, temporala strukturer, och värden upprätthålls, konstrueras, harmonieras och konkurrerar. 

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i MKV med inriktning UVS hittar du här.

Mer information om UVS, Utbildningsvetenskapliga studier

Berhörighetskrav

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:

1. avlagt en examen på avancerad nivå,

2. fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller

3. på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Fakultetsnämnden får för en enskild sökande medge undantag från kravet på grundläggande behörighet, om det finns särskilda skäl. (SFS 2010:1064)

2.3 Särskild behörighet

Särskild behörighet har den som har kunskaper motsvarande 90 högskolepoäng i medie- och kommunikationsvetenskap inklusive ett självständigt arbete om minst

15 högskolepoäng, eller som har förvärvat motsvarande kunskaper utomlands eller genom avlagd äldre examen.

För särskild behörighet krävs dessutom förmåga att tillgodogöra sig vetenskapliga framställningar på engelska och behärska de språk som krävs för avhandlingsarbetet.

Antagning och anställning

Utlysningen innebär dels antagning till utbildning på forskarnivå, dels anställning som doktorand vid Institutionen för kultur och lärande under motsvarande fyra år på heltid. Forskarutbildningen motsvarar 240 högskolepoäng och avser att leda till doktorsexamen. Anställningen kan förlängas med högst ett år vid institutionstjänstgöring inom t ex undervisning, forskning och administration (motsvarande högst 20 % av heltid). ).

Andra skäl till förlängd anställning är ledighet på grund av sjukdom, tjänstgöring inom totalförsvaret, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer/ studentorganisationer eller föräldraledighet. Bestämmelser om doktorandanställningar finns i Högskoleförordningen 5 kap, 1-7 §§.

Anställningsdatum: 1 september 2025

Antagningsordning med information om urvalskriterier samt annan information om utbildning på forskarnivå hittar du här.

Ansökningsförfarande

För mer information se webbsidan FAQ på sh.se. Ansök genom Södertörn högskolas webbaserade rekryteringssystem “ReachMee”. Klicka på länken "ansök" längst ned i annonsen.

En ansökan kan skrivas på svenska/norska/danska eller engelska och måste innehålla:

  • ansökningsbrev
  • CV
  • examensbevis och intyg som visar behörighet att söka tjänsten (om skrivna på andra språk än de som nämns ovan måste du även bifoga översatta dokument)
  • Kandidat- och magister- eller masteruppsats enligt ämnets krav på särskild behörighet (om skrivna på andra språk än de som nämns ovan måste även en översatt sammanfattning till något av språken bifogas på 2-3000 ord tillsammans med uppsatsen i original).
  • Projektplan om 1000–1500 ord som redovisar planerad forskning och dess relevans för det utbildningsvetenskapliga området
  • Kontaktuppgifter till två referenspersoner

Till ansökan kan maximalt tre publikationer bifogas.

Sent inkommen ansökan eller ansökningar som vid ansökningstidens utgång är ofullständig behandlas inte.

Slutdatum för ansökan: 13 februari 2025 kl. 23:59 

Om du har frågor, kontakta:

Göran Bolin, studierektor för forskarutbildning i MKV, ämnesrepresentant i UVS styrgrupp, goran.bolin@sh.se

Martina Sundström, HR-generalist, Institutionen för kultur och lärande, martina.sundstrom@sh.se

Välkommen med din ansökan!

Publikationer som åberopas ska bifogas i ansökan.

En ansökan som inte är komplett eller inkommer till Södertörns högskola efter sista ansökningsdag kan komma att avvisas.

Den aktuella anställningen gäller under förutsättning att anställningsbeslutet vinner laga kraft.

Fackliga kontaktpersoner:

SACO: info.saco@sh.se

ST: st@sh.se

SEKO: Henry Wölling tel: 08 -524 840 80, henry.wolling@ki.se

Södertörns högskola har gjort ett medvetet medieval för denna rekrytering och vi undanber oss därför kontakt med annonssäljare eller andra säljare av rekryteringstjänster.

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnSödertörns Högskola
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021004896
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Södertörns Högskola söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Huddinge. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Södertörns Högskola skickar du in din ansökan senast 2025-02-13.

Källa: Arbetsförmedlingen

Till webb­ansökan »
Relaterade jobb

En doktorandplats i konstvetenskap

Södertörns Högskola söker en person till tjänsten som doktorand i Huddinge.

2025-01-09

Mer info

En doktorandplats i Företagsekonomi

Södertörns Högskola söker en person till tjänsten som doktorand i Huddinge.

2025-01-09

Mer info

Doktorandplats i antikens kultur och samhällsliv

Göteborgs Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Göteborg.

2024-12-09

Mer info