Doktorand i energiteknik

Publiceringsdatum: 2024-10-07

Det är nu möjligt för dig att få jobb som doktorand hos Luleå Tekniska Universitet. Luleå Tekniska Universitet söker en medarbetare på heltid som vill arbeta 6 månader eller längre. Kan det vara du? Om du redan bor i närheten av Luleå, är det här din chans att söka ett spännande jobb

Om du tycker att det låter intressant att börja jobba hos Luleå Tekniska Universitet i rollen som doktorand så har de just nu en ledig tjänst som skulle kunna vara en perfekt match för dig! Du har fortfarande tid att söka jobbet som doktorand hos Luleå Tekniska Universitet om du sickar in din ansökan senast sista ansökningsdag som är torsdag den trettioförsta oktober 2024.


Jobbannons

Luleå tekniska universitet är i stark tillväxt med världsledande kompetens inom flera forskningsområden. Vi formar framtiden genom nydanande utbildningar och banbrytande forskningsresultat, och med utgångspunkt i den arktiska regionen skapar vi global samhällsnytta. Vår vetenskapliga som konstnärliga forskning och utbildning bedrivs i nära samarbete med internationella, nationella och regionala företag, offentliga aktörer och ledande universitet. Luleå tekniska universitet omsätter totalt 1,9 miljarder kronor per år. Vi är idag 1 840 anställda och har 17 670 studenter.

De kommande åren investeras mångmiljardbelopp i Norrbotten och Västerbotten i stora projekt som syftar till ett mer hållbart samhälle nationellt så väl som globalt. Luleå tekniska universitet är involverat i flera av dessa högaktuella forskningsprojekt och den samhällsomvandling som följer. Vi har ett brett utbud av utbildningar för att matcha den kompetens som efterfrågas. Vi hoppas att du vill hjälpa oss att bygga framtidens hållbara företag och samhällen.

Avdelningen för energivetenskap söker dig som vill doktorera inom ämnesområdet energiteknik. Din forskning kommer ha fokus på omställningen av det svenska elsystemet i syfte att stötta den gröna omställningen och möta Sveriges klimatmål. Arbetet baseras på TIMES modellramverket, vilket används över hela världen till att analysera energiomställningen både på lokal, nationell och global nivå.

Projektbeskrivning

Projektet handlar om att utforska möjligheterna och förutsättningarna för vattenkraften att bidra med ny typ av flexibilitet till elsystemet. Ny typ av flexibilitet behövs i takt med att andelen vindkraft och solkraft ökar i det svenska såväl som i det europeiska elsystemet. Doktorandens roll är att utveckla en ny elsystemsmodul till vår befintliga TIMES-Sweden modell och därefter använda modellen till att ta fram en uppsättning åtgärder som ses som centrala för ett framtida fossilfritt svenskt elsystem givet ett högre totalt elbehov. Projektet är finansierat av Energimyndigheten.

Arbetsuppgifter

En doktorandtjänst innebär både teoretiskt och praktiskt arbete. Som doktorand tränas du i vetenskapligt arbete både genom kurser och i ditt dagliga arbete.

Arbetet i denna doktorandtjänst inkluderar bland annat att:

  • samla in och analysera relevanta data och information med fokus på vattenkraft och elmarknad,
  • utveckla och använda TIMES-baserade modeller,
  • scenarioanalys och att kommunicera resultaten därifrån,
  • skriva vetenskapliga artiklar och rapporter,
  • vetenskaplig forskningspresentation såväl nationellt som internationellt, samt
  • delta i seminarieverksamhet inom forskargruppen.

Institutionstjänstgöring innefattar exempelvis att ansvara för moment i kurserna, Hållbara energisystem och Miljösystemanalys, samt handledning av studentprojekt inom civilingenjörsprogrammet hållbar energiteknik.

Forskargruppen

Forskargruppen som arbetar med TIMES modeller på LTU har ett gott nationellt och internationellt rykte och är en efterfrågad part i både akademiska och offentliga sammanhang. Forskningen är inom: tillämpad systemanalys, energisystemsoptimering, hållbar energiomställning, klimatomställning och scenarioanalys. Mycket av analyserna sker med TIMES-Sweden, en modell som både inkluderar energitillförsel- och användarsektorer.

Energiteknik finns vid avdelningen för Energivetenskap vid institutionen för teknikvetenskap och matematik som är en ämnesmässigt bred institution med många framgångsrika forskargrupper och erkända utbildningsprogram. Vid energiteknik har vi ett nära samarbete med industrier och myndigheter i såväl forskningsprojekt som studentprojekt. Forskningen är av hög internationell klass och vi samarbetar med forskare världen över. Inom området energisystemanalys är forskningen inriktad mot omställningen till en hållbar framtid, vilket omfattar studier relaterat till nya tekniker, processintegration och styrmedel, såväl som övergripande energisystemaspekter på lokal, nationell och supranationell nivå. Vi samarbetar tvärvetenskapligt med flera samhällsvetenskapliga ämnen.

Kvalifikationer

För behörighet krävs civilingenjörsexamen, eller motsvarande grundläggande behörighetskrav, högskoleförordning 7 kap 39 §, med inriktning mot miljö och energi, teknisk fysik, industriell ekonomi eller motsvarande. Då forskningen är kommunikativ kräver vi att du har god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på engelska. Då projektet innehåller forskare från olika discipliner, så bör du kunna uppvisa förmåga att arbeta inom en tvärvetenskaplig miljö.

Kvalificerande för denna tjänst:

  • Demonstrerad förståelse av energisystem på nationell nivå.
  • Demonstrerad erfarenhet av energisystemsmodeller.
  • Kunskap och färdigheter inom energiteknik.
  • Förmåga att formulera och hantera vetenskapliga problem.

Meriterande för denna tjänst är

  • Demonstrerad erfarenhet av att modellera nationella elsystem.
  • Demonstrerad erfarenhet av optimeringsmodeller.
  • Demonstrerad erfarenhet av scenarioanalys för att nå olika klimatmål.
  • Kunskap om hållbar energiomställning.
  • Kunskap om elmarknaden
  • Förstå svenska och göra sig förstådd i en konversation på svenska.

För ytterligare information om specifik doktorandutbildning se; Studieplaner för forskarutbildning inom teknisk fakultet

Information

Doktorandstudier pågår på heltid under 4 år och inkluderar deltagande i kurser vid Luleå tekniska universitet och eventuellt vid andra universitet, samt presentation av din forskning internationellt. Institutionstjänstgöring upp till 20 % av heltid kan tillkomma. Tjänstgöringsort är Luleå. Tillträde enligt överenskommelse.

För ytterligare information är du välkommen att kontakta: Anna Krook-Riekkola, Biträdande professor, 0920–492552 anna.krook-riekkola@ltu.se

Facklig företrädare:

SACO-S Diana Chroneer, 0920-49 2037 diana.chroneer@ltu.se

OFR-S Lars Frisk, 0920-49 1792 lars.frisk@ltu.se

Ansökan

Vi ser helst att du söker befattningen via ansökningsknappen nedan där du bifogar personligt brev samt CV/meritförteckning och kopior av verifierade examensbevis. Var vänlig och märk din ansökan med referensnumret nedan. Både ansökan och examensbevis ska vara skrivna på svenska eller engelska.

Sista ansökningsdag: 31 oktober 2024

Referensnummer: 3959-2024

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnLuleå Tekniska Universitet
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021002841
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Luleå Tekniska Universitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Luleå. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Luleå Tekniska Universitet skickar du in din ansökan senast 2024-10-31.

Källa: Arbetsförmedlingen

Relaterade jobb

Doktorand i medicinsk vetenskap vid BKV

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.

2024-12-13

Mer info

Doktorand inom kvantitativ logistik

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Norrköping.

2024-12-04

Mer info

Doktorand i kommunikationssystem

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.

2024-12-18

Mer info