Doktorand i arkitektur

Publiceringsdatum: 2024-11-27

Nu har du chansen att börja jobba som doktorand hos Luleå Tekniska Universitet. Om du vill arbeta heltid hos Luleå Tekniska Universitet, har de just nu en tjänst 6 månader eller längre som kan passa dig. Denna position är tillgänglig i Luleå.

Om du letar efter en spännande karriär inom doktorand-branschen, har Luleå Tekniska Universitet just nu ett ledigt jobb som kan vara av intresse. Sista ansökningsdagen till jobbet som doktorand hos Luleå Tekniska Universitet är onsdag den femtonde januari 2025.


Jobbannons

Luleå tekniska universitet är i stark tillväxt med världsledande kompetens inom flera forskningsområden. Vi formar framtiden genom nydanande utbildningar och banbrytande forskningsresultat, och med utgångspunkt i den arktiska regionen skapar vi global samhällsnytta. Vår vetenskapliga som konstnärliga forskning och utbildning bedrivs i nära samarbete med internationella, nationella och regionala företag, offentliga aktörer och ledande universitet. Luleå tekniska universitet omsätter totalt 2 miljarder kronor per år. Vi är idag 1 500 anställda och har 17 900 studenter.

De kommande åren investeras mångmiljardbelopp i Norrbotten och Västerbotten i stora projekt som syftar till ett mer hållbart samhälle nationellt så väl som globalt. Luleå tekniska universitet är involverat i flera av dessa högaktuella forskningsprojekt och den samhällsomvandling som följer. Vi har ett brett utbud av utbildningar för att matcha den kompetens som efterfrågas. Vi hoppas att du vill hjälpa oss att bygga framtidens hållbara företag och samhällen.

Arkitektur är ett av våra 19 forskningsämnen inom Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser. Forskargruppen omfattar omkring 25 personer med olika kompetenser i arkitektur, stadsbyggnad och trafikplanering. Vår forskning och utbildning bidrar till att forma framtida politik och planering av framtidens städer. Institutionen har cirka 400 anställda, och omfattar ett 50-tal nationaliteter, varav 180 doktorander och drygt 50 professorer. 70 % av vår forskning är externfinansierad och vi har ett väl utvecklat internationellt samarbete med universitet i alla världsdelar. Vår forskning och utbildning har en stark experimentell och tillämpad profil med flera stora och välutrustade laboratorier.

Projektbeskrivning

Denna doktorandtjänst erbjuder en unik möjlighet att delta i ett forskningsprojekt inriktat på Aktiv Oberoende Mobilitet (Active Independent Mobility, AIM), barns hälsa och digitalt engagemang. Projektet syftar till att omvandla forskningsresultat om AIM till skalbara metoder som främjar fysisk aktivitet bland barn genom förbättrad stadsplanering, samhällsengagemang och digitala verktyg.

Som svar på den snabba industriella tillväxten och de gröna initiativen i norra Sverige adresserar projektet behovet av inkluderande och socialt hållbara stadsmiljöer. Genom nära samarbete med kommuner och stadsplanerare är målet att utforma säkra och tillgängliga infrastrukturer som främjar barns oberoende gång och cykling, med ambitionen att öka AIM-deltagandet bland svenska barn från 52 % till 80 %. Dessutom strävar projektet efter att använda digitala plattformar – såsom VR och generativ AI – för att engagera olika intressenter, vilket förbättrar det gemensamma stadsplaneringsarbetet och effektivt expanderar AIM-initiativ.

Arbetsuppgifter

Som doktorand kommer du att arbeta med:

  • Att utveckla samhällscentrerade AIM-lösningar: Analysera lokala förutsättningar för att anpassa AIM-initiativ till specifika samhällsbehov och säkerställa att stadsplanering och infrastruktur stödjer barns säkra och aktiva mobilitet.
  • Samarbetsbaserad kommunal planering med digitalt engagemang: Samarbeta med kommuner och stadsplanerare för att integrera AIM-strategier i kommunala planer och använda digitala verktyg, såsom virtuell verklighet och generativ AI, för att engagera intressenter och visualisera AIM-koncept.
  • Effektutvärdering och skalbarhet: Utvärdera effektiviteten av AIM-insatser, utveckla modeller för skalbarhet och integrera AIM-lösningar i kommunal planering.

Detta tvärvetenskapliga projekt kombinerar stadsplanering, folkhälsa, beteendevetenskap och digitalt engagemang och erbjuder ett helhetsperspektiv för att skapa hälsosammare, hållbara stadsmiljöer.

För mer information om ett specifikt ämne: Tekniskt vetenskapsområde allmänna studieplaner

Kvalifikationer

De grundläggande behörighetskraven för doktorandstudier är följande: du som söker måste ha 1) en examen på avancerad nivå, 2) fullgjort kurser om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 poäng på avancerad nivå, eller 3) motsvarande kvalifikationer förvärvade antingen nationellt eller internationellt. Vi söker en motiverad person som kan bedriva avancerad forskning självständigt och i samarbete inom vår forskargrupp. Stark samarbetsförmåga och en bakgrund inom arkitektur, stadsplanering, geografi eller ett relaterat område är nödvändiga. Sökande med praktisk erfarenhet och/eller tidigare vetenskapliga publikationer är särskilt meriterade.

Önskvärda kvalifikationer inkluderar:

  • Erfarenhet av eller starkt intresse för digitala engagemangsverktyg för stadsplanering, såsom VR (virtuell verklighet t. ex. Unity Engine), generativ AI (generativ modell t. ex. Generative Adversarial Networks) eller digitala plattformar för intressentengagemang.
  • Kunskap om urban mobilitet och samhällsplanering.
  • Erfarenhet av deltagarbaserad planering och samhällsengagemang.
  • Goda kunskaper i både svenska och engelska.

Detta är en doktorandtjänst på heltid direkt kopplad till det beskrivna projektet. Luleå tekniska universitet erbjuder engagerat stöd genom ett kvalificerat handledarteam och ett strukturerat doktorandutbildningsprogram som leder till en doktorsexamen i arkitektur. Aktivt deltagande i det internationella forskarsamhället uppmuntras starkt.

Information

Detta är en heltidsanställning på fyra år (kan förlängas upp till maximalt fem år) enligt högskoleförordningen. Institutionstjänstgöring, såsom undervisning, kan utgöra upp till 20 % av heltid. Tjänsten förväntas påbörjas våren 2025 och är placerad i Luleå.

För mer information, kontakta: Kevin Lau, Universitetslektor, 0920–491492 kevin.lau@ltu.se

Agatino Rizzo, Professor tillika ämnesföreträdare, 0920–493438 agariz@ltu.se

Glenn Berggård, Avdelningschef, 0920–491711  glenn@ltu.se

Fackliga företrädare:

SACO-S Diana Chroneer, 0920-49 2037 diana.chroneer@ltu.se

OFR-S Lars Frisk, (+46)920-49 1792 lars.frisk@ltu.se

Ansökan

Vi ser helst att du ansöker till denna tjänst genom att klicka på knappen nedan. Ansökan bör innehålla CV, personligt brev samt kopior på verifierade gymnasie- och universitetsbetyg. Din ansökan, inklusive betyg, ska vara skriven på svenska eller engelska. Märk din ansökan med referensnumret nedan.

Sista ansökningsdag: 15 januari 2024

Referensnummer: 4559–2024

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnLuleå Tekniska Universitet
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021002841
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Luleå Tekniska Universitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Luleå. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Luleå Tekniska Universitet skickar du in din ansökan senast 2025-01-15.

Källa: Arbetsförmedlingen

Till webb­ansökan »
Relaterade jobb

Doktorand i pedagogik

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.

2024-12-10

Mer info

Doktorand inom maskininlärning med inriktning mot visualisering

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Norrköping.

2024-11-14

Mer info

Doktorand inom hållbart flygbränsle

Lunds Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Klippan.

2024-12-18

Mer info