Doktorand i cybersäkerhet

Publiceringsdatum: 2025-01-16

Letar du efter en chans att arbeta som doktorand på Luleå Tekniska Universitet? Nu är det möjligt. Luleå Tekniska Universitet söker för närvarande efter personal på heltid för en tjänst 6 månader eller längre. Kolla in deras jobbannons för mer information. Arbetsplatsen ligger nära tillhands om du är bosatta i Luleå som är tjänsteorten.

Om du letar efter en spännande karriär inom doktorand-branschen, har Luleå Tekniska Universitet just nu ett ledigt jobb som kan vara av intresse. Sista ansökningsdagen till jobbet som doktorand hos Luleå Tekniska Universitet är fredag den sjunde februari 2025.


Jobbannons

Luleå tekniska universitet är i stark tillväxt med världsledande kompetens inom flera forskningsområden. Vi formar framtiden genom nydanande utbildningar och banbrytande forskningsresultat, och med utgångspunkt i den arktiska regionen skapar vi global samhällsnytta. Vår vetenskapliga som konstnärliga forskning och utbildning bedrivs i nära samarbete med internationella, nationella och regionala företag, offentliga aktörer och ledande universitet. Luleå tekniska universitet omsätter totalt 2 miljarder kronor per år. Vi är idag 1 500 anställda och har 17 900 studenter.

De kommande åren investeras mångmiljardbelopp i Norrbotten och Västerbotten i stora projekt som syftar till ett mer hållbart samhälle nationellt så väl som globalt. Luleå tekniska universitet är involverat i flera av dessa högaktuella forskningsprojekt och den samhällsomvandling som följer. Vi har ett brett utbud av utbildningar för att matcha den kompetens som efterfrågas. Vi hoppas att du vill hjälpa oss att bygga framtidens hållbara företag och samhällen.

Cybersäkerhet vid Institutionen för system- och rymdteknik söker nu en doktorand med inriktning mot 6G och satellitkommunikation för att bidra till vår växande verksamhet.

Ämnesbeskrivning

Cybersäkerhet fokuserar på tekniska säkerhetsaspekter samt skydd av system som är uppkopplade till internet och omfattar skydd av programvara, data och maskinvara.

Projektbeskrivning

Luleå tekniska universitet startar under 2025 ett multidisciplinärt kompetenscentrum tillsammans med KTH och RISE inom 6G och satellitkommunikation, Hållbar Mobil Autonom och Motståndskraftig 6G SatCom. Ericsson, Saab, Ovzon, Beyond Gravity, Forsway, Satcube, Swedish Space Corporation (SSC), NorthernWaves, Primekey, Airforestry, Post och telestyrelsen (PTS), European Incoherent SCATter Scientific Association (EISCAT), Trafikverket, Skogsindustrierna, Region Norrbotten, Region Västerbotten, Region Stockholm, Eutelsat-OneWeb, Airbus, Viasat samt Thales Alenia Space bidrar också till arbetet. Målet är att integrera traditionell landbaserad mobilkommunikation och rymdbaserad satellitkommunikation i 6G, som förväntas vara i bruk under 2030-talet. Visionen är att mobila kommunikationstjänster ska vara sömlöst tillgängliga för alla som har en 6G-enhet, var som helst och när som helst. Fokus kommer att ligga på hållbarhet och energieffektivitet, tillförlitlighet och motståndskraft, samt systemsamverkan och ständigt tillgänglig artificiell intelligens. För att nå visionen ska forskningen inrikta sig på att förbättra hårdvaran för både 6G-enheter och rymdbaserade satelliter, att utveckla signalbehandlingsmetoder som hanterar stora signalförluster och är robust mot rymdbaserade störningar, att ta fram nätverksteknik som integrerar land- och rymdsystem och att utveckla nya intelligenta applikationer som kombinerar kommunikation, lokalisering och fjärranalys.

Vi söker en motiverad och innovativ doktorand att ingå i vårt forskarteam för att utveckla banbrytande lösningar som integrerar 6G och satellitkommunikation på ett säkert sätt. Mera specifikt omfattar arbetet att utveckla oberoende autentiseringstjänster för storskaliga system som möjliggör övergången från dagens symmetriska till framtidens asymmetriska kryptolösningar. Tanken är att skapa ett kvantumsäkert, effektivt och automatiserat PKI (Public Key Infrastructure) för framtidens 6G-NTN där avvägningar kring flexibilitet, skalbarhet, autonomi och optimering görs med avseende på att systemen kommer exekvera i rymden. Därutöver planeras arbete inom path-aware networking så att trafiken undviker noder eller länkar som inte är säkra och framtagning av nya säkra kommunikationsprotokoll för 6G-NTN där handover mellan landbundna system och satellitsystem sker säkert.

Arbetsuppgifter

En doktorandtjänst innebär både teoretiskt och praktiskt arbete. Som doktorand tränas du i vetenskapligt arbete i form av publicering av vetenskapliga artiklar i tidskrifter och vid nationella och internationella konferenser. Du läser även obligatoriska och frivilliga doktorandkurser. Dessutom kan du få möjlighet att prova på lärarrollen. Som forskare arbetar du som en neutral part i många sammanhang vilket ger en fantastisk möjlighet att lära sig att driva utmanande utvecklingsprojekt.

Kvalifikationer

Vi letar efter analytiska och motiverade kollegor som både på egen hand och i samarbete med andra kan utföra avancerad forskning i vår forskningsgrupp. Du ska ha civilingenjörs-/ masterexamen inom datateknik eller motsvarande. Den sökande ska ha goda kunskaper i programvaruutveckling och datalogi, samt goda kunskaper i muntlig och skriftlig kommunikation på engelska. Extra kunskaper inom matematik, datorsäkerhet eller kryptosystem är meriterande, men inte ett krav. Det är också meriterande om du har tidigare erfarenhet av forskning och publikationer.

För ytterligare information om specifik doktorandutbildning se 

studieplaner för forskarutbildning inom teknisk fakultet 

De flesta medarbetarna vid ämnet cybersäkerhet är för närvarande män, varför vi gärna ser kvinnliga sökande.

Information

Anställning som doktorand är tidsbegränsad på 4 år, undervisning och annan institutionstjänst-göring kan tillkomma upp till 20 % av heltid. Tjänstgöringsort: Luleå eller Skellefteå. Tillträde 1 mars 2025 eller efter överenskommelse. Resor inom och utom landet förekommer. Säkerhetsprövning kan bli aktuellt.

För ytterligare information är du välkommen att kontakta:

professor/avdelningschef Kåre Synnes, 0920-49 1507, kare.synnes@ltu.se

professor tillika ämnesföreträdare Karl Andersson, 0910-58 5364, karl.andersson@ltu.se

Facklig företrädare:

SACO-S Diana Chroneer, 0920-49 2037, diana.chroneer@ltu.se

OFR-S Lars Frisk, 0920-49 1792, lars.frisk@ltu.se

Ansökan

Vi ser helst att du söker befattningen via ansökningsknappen nedan där du bifogar personligt brev samt CV/meritförteckning och kopior av verifierade examensbevis. Var vänlig och märk din ansökan med referensnumret nedan. Både ansökan och examensbevis ska vara skrivna på svenska eller engelska.

Sista ansökningsdag: 7 februari 2025

Referensnummer: 5257-2024

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnLuleå Tekniska Universitet
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021002841
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Luleå Tekniska Universitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Luleå. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Luleå Tekniska Universitet skickar du in din ansökan senast 2025-02-07.

Källa: Arbetsförmedlingen

Till webb­ansökan »
Relaterade jobb

Doktorand i industriella system

MÄLARDALENS UNIVERSITET söker en person till tjänsten som doktorand i Eskilstuna.

2025-01-08

Mer info

Doktorander i brandteknik fokuserade mot virtuell verklighet vid evakuering

Lunds Universitet söker två personer till tjänsten som doktorand i Helsingborg.

2025-01-16

Mer info

En doktorandplats i Företagsekonomi

Södertörns Högskola söker en person till tjänsten som doktorand i Huddinge.

2025-01-09

Mer info