Doktorand i mineralteknik

Publiceringsdatum: 2025-01-20

Luleå Tekniska Universitet är på jakt efter en skicklig doktorand och du kan vara rätt person för jobbet. Luleå Tekniska Universitet söker en medarbetare på heltid som vill arbeta 6 månader eller längre. Kan det vara du? Denna position är tillgänglig i Luleå.

Luleå Tekniska Universitet har just nu ett ledigt jobb som doktorand. Söker du efter en spännande karriär som doktorand? Sök jobbet hos Luleå Tekniska Universitet senast onsdag den tolfte februari 2025 och bli en del av deras team.


Jobbannons

Luleå tekniska universitet är i stark tillväxt med världsledande kompetens inom flera forskningsområden. Vi formar framtiden genom nydanande utbildningar och banbrytande forskningsresultat, och med utgångspunkt i den arktiska regionen skapar vi global samhällsnytta. Vår vetenskapliga som konstnärliga forskning och utbildning bedrivs i nära samarbete med internationella, nationella och regionala företag, offentliga aktörer och ledande universitet. Luleå tekniska universitet omsätter totalt 2 miljarder kronor per år. Vi är idag 1 500 anställda och har 17 900 studenter.

De kommande åren investeras mångmiljardbelopp i Norrbotten och Västerbotten i stora projekt som syftar till ett mer hållbart samhälle nationellt så väl som globalt. Luleå tekniska universitet är involverat i flera av dessa högaktuella forskningsprojekt och den samhällsomvandling som följer. Vi har ett brett utbud av utbildningar för att matcha den kompetens som efterfrågas. Vi hoppas att du vill hjälpa oss att bygga framtidens hållbara företag och samhällen.

I linje med den gröna omställningen och med en strävan till hållbar försörjning av kritiska råvaror, består vår forskning inom mineralteknik av tre pelare: materialkaraktärisering (mineralogiska- och partikelanalyser), enhetsoperationer (som sönderdelnings- och, separationsprocesser) samt systemtekniska angreppssätt (modellering och simulering, geometallurgi). Experimentellt arbete (med bearbetning av malm och mineral) utförs i vårt välutrustade mineraltekniska laboratorium med tillgång till de allra senaste instrumenten samt ett stort utbud av processutrustningar. Inom grundutbildningen bidrar vi till ingenjörsprogram som hållbar process och kemiteknik, geovetenskapliga resurser och arktiska mineralresurser.

Ämnesbeskrivning

Mineralteknik behandlar enhetsoperationer och processer för beredning av fasta, partikulära ämnen, i första hand malmmineral, industrimineral och fasta bränslen men också restprodukter, återvinningsmaterial samt produkter från processindustrin.

Projektbeskrivning

Vi söker nu en doktorand i mineralteknik. Som doktorand kommer du att ingå i en etablerad forskargrupp som verkar i en dynamisk, internationell forskarmiljö för att arbeta med ett nytt forskningsprojekt, utveckling av småskaliga fyndigheter i Västerbotten som innehåller nickel, koppar och platinagruppens element (Ni-Cu-PGE).

Projektet syftar till att kunna möta de utmaningar som kopplar till förbättrad malmkarakterisering och dess integration i processdesign och optimering. Genom att använda geometallurgiska metoder strävar vi efter att skapa effektiva och hållbara undersöknings- och brytningsmetoder för att nyttja mineralresurserna optimalt, särskilt i samband med att fyndigheter bestående av kritiska metaller och mineral kan vara småskalig och komplex till sin karaktär.

Forskningen i projektet omfattar mineralogisk och metallurgisk karakterisering för att bedöma malmens sammansättning, textur och dess anrikningsegenskaper hos Ni-Cu-PGE-malm. Ett geometallurgiskt ramverk kommer att utvecklas där de geologiska, mineralogiska och processrelaterade parametrarna integreras i s.k. prediktiva modeller. Utöver karakterisering ska flexibla processflödesscheman designas som anpassas till mindre mängd material med varierande egenskaper.

Projektet kommer också att undersöka möjliga hydrometallurgiska metoder för utvinning av PGE-metaller, med fokus på miljömässigt ansvarsfulla metoder som maximerar metallåtervinning samtidigt som avfall och utsläpp minimeras.

Projektet innebär följande aktiviteter:

  • Karakterisering av småskaliga Ni-Cu-PGE-fyndigheter genom mineralogiska egenskaper, partikelegenskaper och anrikningsegenskaper som är relevanta för mineralberedning (malbarhet, floterbarhet) samt lakbarhet av PGE och andra metall.
  • Etablera en geometallurgisk databas och modell för att optimera processdesign och processprestanda genom ett ramverk för systematisk integration av data från olika källor.
  • Design av flexibla processflödesscheman för geometallurgiska undersökningar med hänsyn till multipla mål och under begränsningar när det gäller materialprover och laboratoriekapacitet.
  • Rapportering inom projektet.

Projektet finansieras av Tillväxtverket inom EU-programmet ”Just Transition Fund” och är kopplat till CAMM – Center of Advanced Mining and Metallurgy, en centrumsetablering vid Luleå tekniska universitet.

Arbetsuppgifter

En doktorandtjänst innebär både teoretiskt och praktiskt arbete. Som forskare arbetar du som en neutral part i många sammanhang vilket ger en fantastisk möjlighet att lära sig att driva utmanande utvecklingsprojekt. Du kommer att lära dig att skriva vetenskapliga artiklar och presentera ditt arbete vid nationella och internationella konferenser. Vidare kommer du att läsa både obligatoriska och valbara doktorandkurser samt ingå i institutionens forskarskola.

Kvalifikationer

För att vara behörig måste du som söker ha en civilingenjörsexamen/masterexamen (120 ECTS) inom mineralteknik, naturresursteknik eller motsvarande. Du som doktorand förväntas ha en gedigen utbildning inom mineralteknik (teoretiska kunskaper och experimentell erfarenhet av olika anrikningsmetoder) och mineralogisk karakterisering. Du måste också ha goda kunskaper i engelska i både tal och skrift. Kunskaper inom modellering och simulering ses som meriterande.

För ytterligare information om doktorandutbildning inom ämnet mineralteknik se https://www.ltu.se/Mineralteknik

Information

Anställning som doktorand är tidsbegränsad på 4 år, undervisning och annan institutionstjänstgöring kan tillkomma upp till 20 % av heltid. Tjänstgöringsort: Luleå. Tillträde: enligt överenskommelse men så snart som möjligt.

För ytterligare information är du välkommen att kontakta:Jan Rosenkranz, Professor tillika ämnesföreträdare, 0920-49 2183, jan.rosenkranz@ltu.se

Mehdi Parian, Biträdande Professor, 0920-49 2556, mehdi.parian@ltu.se

Facklig företrädare:

SACO-S Diana Chroneer, 0920-49 2037 diana.chroneer@ltu.se

OFR-S Lars Frisk, 0920-49 1792 lars.frisk@ltu.se

Ansökan

Vi ser helst att du söker befattningen via ansökningsknappen nedan där du bifogar personligt brev samt CV/meritförteckning och kopior av verifierade examensbevis. Var vänlig och märk din ansökan med referensnumret nedan. Både ansökan och examensbevis ska vara skrivna på svenska eller engelska.

Sista ansökningsdag: 12 februari 2025

Referensnummer: 158–2025

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnLuleå Tekniska Universitet
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021002841
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Luleå Tekniska Universitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Luleå. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Luleå Tekniska Universitet skickar du in din ansökan senast 2025-02-12.

Källa: Arbetsförmedlingen

Till webb­ansökan »
Relaterade jobb

Doktorand i industriella system

MÄLARDALENS UNIVERSITET söker en person till tjänsten som doktorand i Eskilstuna.

2025-01-08

Mer info

En doktorandplats i idéhistoria inom Utbildningsvetenskapliga studier

Södertörns Högskola söker en person till tjänsten som doktorand i Huddinge.

2025-01-09

Mer info

En doktorandplats i Företagsekonomi

Södertörns Högskola söker en person till tjänsten som doktorand i Huddinge.

2025-01-09

Mer info