Publiceringsdatum: 2025-01-31
Det är nu möjligt för dig att få jobb som doktorand hos Lunds Universitet. Om du vill arbeta heltid hos Lunds Universitet, har de just nu en tjänst 6 månader eller längre som kan passa dig. För detta jobb är det en fördel om du bor i närheten av Lund då det är tjänsteorten.
Om du är intresserad av en karriär inom doktorand, ta en titt på den lediga tjänsten som Lunds Universitet erbjuder för att se om det är en matchning. Låt Lunds Universitet hjälpa dig att uppnå dina karriärmål som doktorand! Ansök seast måndag den trettioförsta mars 2025.
Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.
Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.
Vår avdelning på Enoch Thulin laboratoriet utvecklar laserspektroskopiska mättekniker för tillämpningar inom industri och miljö.
Inom gruppen för biofotonisk fjärranalys är vi experter på ljusets växelverkan med biologisk vävnad och levande organismer. Vi har också en lång tradition av att ta realistisk fotonisk instrumentation från laboratorium ut i naturliga miljöer. Specifikt har vi utvecklat Scheimpfluglidar för miljöanalys. Under mer än ett årtionde har vi varit ledande i laserbaserad fjärranalys av insekter, både i aspekten att skapa fältsensorer och i den fundamentala förståelsen av ljusets växelverkan med fritt flygande insekter. Den senaste tidens rapporter om minskande insektsantal och minskad artrikedom hos insekter kräver snabba diagnostiska verktyg för att kunna utvärdera vilka miljöer och bevarandeåtgärder som bäst bidrar
Projektet syftar till att utveckla en snabb metod för att mäta insektsantal- och artrikedom. Målet med projektet är att utveckla och bygga ett flertal vädersäkra ögonsäkra entomologiska laserradarinstrument. Instrumenten kommer att övervaka olika habitat året runt. Sensorerna är baserade på kortvågigt infrarött ljus. Kvantitativa mått på den distans ljuset transporterats genom kitin, melanin och vatten kommer härledas utifrån varje insektseko i syfte att särskilja grupper av arter. Vi hoppas observera nära en miljard ekon från fritt flygande insekter i fält över två års tid, samt att kunna särskilja ett tusental arter. Artrikedom härleds genom avancerade clustermetoder utvecklade i gruppen. Fältobservationer kommer tolkas till taxonomisk ordning med hjälp av utvecklade oscillatoriska spektrala ljusspridningsmodeller för insekter, samt fotoniska egenskaper som uppmätts på i laboratorium för utvalda arter.
Detaljerade arbetsuppgifter:
Utveckla oscillatoriska-, spektrala-, och sfäriska ljusspridningsmodeller för flygande insekter samt validera dessa genom laboratoriemätningar av relevanta arter (ex-vivo och in-vivo).
Utveckla robust analys av in-situ lidarobservationer med frekvens- och mikroskopiparametrisering.
Utveckla och validera clustermetoder för insektsantal samt artrikedom in-situ.
Använda den framtagna spridningsmodellen för tolkning av lidar observationer.
Delta i gruppens fält- och mätkampanjer och samarbeta med de andra i gruppen samt samarbeta tvärvetenskapligt med forskare från e.g. biologi.
Bidra till populärvetenskaplig kommunikation.
Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:
fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.
Kraven på särskild behörighet för forskarutbildningsämnet fysik uppfyller den som har:
minst 30 högskolepoäng på avancerad nivå med relevans för ämnesområdet, varav ett fördjupningsarbete om minst 15 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
civilingenjörsexamen inom teknisk fysik eller närliggande ämnesområde, eller masterexamen inom fysik eller närliggande ämnesområde.
Den särskilda behörigheten kan också ha erhållits genom annan motsvarande utbildning, vilket prövas i varje enskilt fall. För att möjliggöra tvärvetenskapliga initiativ samt väsentliga fördjupningar inom vissa områden kan andra kvalifikationer än sökandens ämnesspecifika kompetens inom fysiktas i beaktande.
Slutligen krävs att studenten bedöms ha den förmåga som behövs för att tillgodogöra sig utbildningen.
För annonsen i sin helhet vänligen se: https://lu.varbi.com/what:job/jobID:790823/
LTH – Lunds Tekniska Högskola – är den tekniska fakulteten vid Lunds universitet. På LTH utbildar vi människor, bygger kunskap för framtiden och arbetar hårt för att utveckla samhället. Vi skapar utrymme för briljant forskning och inspirerar till kreativ utveckling av teknik, arkitektur och design. Här läser närmare 10 000 studenter. Varje år publicerar våra forskare – varav många verkar inom världsledande profilområden – omkring 100 avhandlingar och 2 000 vetenskapliga rön. En rad forskningsresultat och studentarbeten förädlas till innovationer. Tillsammans utforskar och skapar vi – till nytta för världen.
Fysiska institutionen är en av Lunds universitets största institutioner med cirka 400 anställda. Vid institutionen finns sju forskningsavdelningar och ett antal större centrumbildningar. Forskningen vid institutionen täcker ett brett spektrum av modern fysik. www.fysik.lu.se.
Vi undanber oss alla kontakter från annonsförsäljare, rekryterings- och bemanningsföretag på grund av statliga upphandlingsregler.
Antal tjänster | 1 |
---|---|
Arbetstid | Heltid |
Företagsnamn | Lunds Universitet |
Lön | Fast månads- vecko- eller timlön |
Omfattning | 6 månader eller längre |
Organisationsnummer | 2021003211 |
Typ av anställning | Vanlig anställning |
Yrke | Doktorand |
Yrkesområde | Pedagogik |
Lunds Universitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Lund. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Lunds Universitet skickar du in din ansökan senast 2025-03-31.
Källa: Arbetsförmedlingen
Lunds Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Lund.
2025-01-31
Mer infoLinköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.
2025-02-05
Mer infoLinköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.
2025-01-08
Mer info