Doktorand i Integrativ beräkningskemi med intriktning mot Life Science

Publiceringsdatum: 2025-02-14

Ett spännande jobb som doktorand hos Lunds Universitet väntar på dig - varför inte söka idag? Vill du arbeta heltid hos Lunds Universitet? Just nu letar de efter någon som vill ha en tjänst 6 månader eller längre. Platsen där jobbet finns ledigt är i Lund.

Om du är intresserad av en karriär inom doktorand, ta en titt på den lediga tjänsten som Lunds Universitet erbjuder för att se om det är en matchning. Bli en del av teamet hos Lunds Universitet som doktorand genom att ansöka senast måndag den tionde mars 2025.


Jobbannons

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Ämnesbeskrivning

Marie Skepö är professor i Teoretisk kemi och Excellent Teacher Practitioner vid Naturvetenskapliga fakulteten, LU, Sverige.

Hennes bakgrund är inom ytkemi och kolloidkemi, och hon har en doktorsexamen i fysikalisk kemi från LU. Hennes primära forskning fokuserar på intrinsically disordered proteins och biomolekylära interaktioner – från bulkfas till ytkontakt. De huvudsakliga teknikerna är atomistiska och grovkorniga molekyldynamiska simuleringar i kombination med biofysikaliska lösnings- och ytadsorptionstekniker, såsom röntgen och neutronspridning.

Skepös forskargrupp består för närvarande av tre doktorander och två postdoktorer, medan ytterligare två doktorander och en postdoktor kommer att börja 2025. Årligen handleder Skepö även två till tre master-/sommarprojektstudenter. Skepö har varit huvudhandledare för åtta doktorander som har disputerat och har handlett åtta postdoktorer. För mer information, se: https://www.teokem.lu.se/people/seniors/skepoe/#/.

Arbetsuppgifter

Projektets titel är: Strukturella och dynamiska insikter i cancerproteiner: Främjande av precisionsmedicin genom integrativa metoder. Detta projekt syftar till att utbilda nästa generation av livsvetare genom att erbjuda studenten en möjlighet att arbeta med banbrytande beräknings  och experimentella tekniker. Projektets tvärvetenskapliga natur, som kombinerar strukturbiologi, datavetenskap och beräkningsmodellering, ligger helt i linje med de framväxande trenderna inom datadriven livsvetenskap. Studenten kommer att utveckla expertis inom både experimentella och beräkningsmässiga områden, lära sig att tillämpa avancerade datavetenskapliga metoder på biologiska problem och samtidigt få insikt i de molekylära mekanismer som styr cellulära processer.

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå/ingår det även medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, med innehåll som är relevant för forskarutbildningen eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för beräkningskemi uppfyller den som har:

  • Minst 120 högskolepoäng kemikurser varav minst 30 högskolepoäng examensarbete på avancerad nivå inom beräkningskemi eller närbesläktade inriktningar. För beräkningskemi godkänns även 60 högskolepoäng fysik och 60 högskolepoäng matematik. Den särskilda behörigheten kan också ha erhållits genom annan motsvarande relevant utbildning, vilket prövas i varje enskilt fall.

Övriga krav:

  • Mycket god muntlig och skriftlig färdighet i engelska.
  • Kurser i fysikalisk kemi, spridningstekniker, yt och kolloidkemi, statistisk termodynamik, proteinkemi, biokemi, biofysikalisk kemi, matematik och programmering är en fördel.
  • Mycket god kunskap om atomistiska molekyldynamiska simuleringar.
  • Erfarenhet av att analysera spridningsdata.
  • Tidigare praktisk erfarenhet av lågvinkelröntgenspridning och synkrotronstrålningscirkulär dikroism av oordnade proteiner.

Bedömningsgrunder

Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå. Följande beaktas:

  • Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet.
  • Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem.
  • Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation.
  • Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t ex yrkeserfarenhet.

Övriga meriter:

  • Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Villkor

Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.

Instruktioner för ansökan

Ansökan ska skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla personligt brev (1/2 A4-sida) med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Vid Naturvetenskapliga fakulteten bedrivs forskning och utbildning inom biologi, astronomi, fysik, geovetenskap, kemi, matematik och miljövetenskap. Verksamheten bedrivs vid åtta institutioner samlade inom norra universitetsområdet. Fakulteten har ca 1 500 studenter, 330 forskarstuderande och 700 anställda.

Vi undanber oss alla kontakter från annonsförsäljare, rekryterings- och bemanningsföretag på grund av statliga upphandlingsregler.

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnLunds Universitet
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021003211
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Lunds Universitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Lund. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Lunds Universitet skickar du in din ansökan senast 2025-03-10.

Källa: Arbetsförmedlingen

Till webb­ansökan »
Relaterade jobb

Doktorand i Industriell ekonomi med inriktning mot produktionsekonomi

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.

2025-01-08

Mer info

Doktorand inom Kemi med inriktning mot Fysikalisk kemi

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.

2025-02-05

Mer info

Doktorand i kognitionsvetenskap med inriktning mot skärmbaserade verktyg

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.

2025-02-14

Mer info