Doktorand inom neurovetenskap

Publiceringsdatum: 2025-03-31

Vill du ta steget att arbeta som doktorand hos Lunds Universitet? Nu har du möjligheten. Detta är ett jobb på heltid där Lunds Universitet letar efter någon under 6 månader eller längre. Arbetsplatsen ligger nära tillhands om du är bosatta i Lund som är tjänsteorten.

Om du tycker att det låter intressant att börja jobba hos Lunds Universitet i rollen som doktorand så har de just nu en ledig tjänst som skulle kunna vara en perfekt match för dig! Lunds Universitet letar efter erfaren doktorand som kan ansluta till deras team. Sista ansökningsdag är söndag den tjugosjunde april 2025.


Jobbannons

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen

Den neurodegenerativa forskningsgruppen består av ett växande multidisciplinärt team av neuroforskare, statistiker, biologer och ingenjörer, som är dedikerade till att öka förståelsen för neurodegenerativa sjukdomar.

Vår grupp är fokuserad på att definiera och förstå biologiska processer i Alzheimers sjukdom och andra neurodegenerativa sjukdomar. Vi tillämpar sofistikerade statistiska verktyg på unika neuroimaging- och biomarkördatauppsättningar som samlats in från patienter och äldre människor, med syftet att modellera processer relaterade till åldrande och sjukdom. Forskargruppen leds av Dr Jacob Vogel. Tjänsten är placerad på Biomedicinskt centrum (BMC) i Lund.

Vi strävar efter att skapa en positiv, stödjande, stimulerande och inkluderande arbetsmiljö baserad på respekt och ömsesidig hänsyn, och vi strävar efter att främja medarbetarnas utveckling.

Forskarutbildningsämne

Medicinsk vetenskap

Projektbeskrivning

Alzheimers sjukdom kännetecknas av ansamling av amyloid-β och tau-proteinpatologi i hjärnan. Dock varierar sättet på vilket hjärnpatologin ackumuleras, något vi nu kan mäta hos levande patienter med neuroimaging-biomarkörer, såsom positronemissionstomografi (PET) och magnetresonanstomografi (MRI). Vidare har framsteg inom högkapacitetsgenomik och proteomik gjort det möjligt att mäta både statiska och aktiva molekylära system i levande individer. Projektet kommer att använda biomarkördata från tusentals kliniska och postmortala patienter för att kartlägga spatiomolekylära variationer i den Alzheimers-drabbade hjärnan. Dessa data är dock omfattande och komplexa och kräver avancerade AI- och statistiska inlärningsmetoder. Det aktuella projektet kommer att utnyttja den senaste AI-tekniken och statistiska verktyg samt mänskliga data för att modellera heterogeniteten vid Alzheimers.

Arbetsuppgifter och ansvarsområden  

Doktorandens huvudsakliga uppgift är att ägna sig åt sin forskarutbildning, och därför kommer du både att antas som doktorand och anställas vid Lunds universitet. Doktoranden kommer att genomföra dataanalys genom att kombinera flera neuroimaging- och fenotypiska dataset, skriva vetenskapliga artiklar samt presentera forskningsresultat både lokalt och vid nationella och internationella konferenser. Övriga arbetsuppgifter kan innefatta: Hantering och bearbetning av data; Sammansättning, redigering eller exekvering av beräkningsskript; Informell handledning och kunskapsdelning med andra anställda; Skrivande av forskningsanslag och/eller ansökningar om forskningsstipendier.

Andra arbetsuppgifter kan också förekomma. Majoriteten av forskningsarbetet kommer att genomföras i samarbete med medlemmar i forskargruppen.

Kvalifikationer  

Krav för antagningen är:

  • avlagd examen på avancerad nivå, fullgjorda kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.
  • god förmåga av att tillgodogöra sig forskarutbildningen.
  • minst 60 högskolepoäng inom ämnesområdet medicinsk vetenskap eller på något annat sätt förvärvat motsvarande kunskaper, i Sverige eller utomlands.
  • mycket goda kunskaper i engelska, både i tal och skrift.

Krav för anställningen är:

  • Master- eller civilingenjörsexamen inom neurovetenskap, statistik, kvantitativ biologi, fysik, matematik eller närliggande ämne.
  • God kommunikations-, presentations- och skrivförmåga.
  • Förmåga att samarbeta men också att arbeta självständigt.
  • Noggrannhet, tålamod och gott detaljfokus.

Meriterande för anställningen är:

  • Särskilt intresse för demens och åldrande.
  • Erfarenhet av programmering, gärna i Python eller R.
  • Erfarenhet av statistisk modellering och/eller AI/maskininlärning.
  • Erfarenhet av hantering, bearbetning och analys av hjärnavbildnings-, genomiska eller andra typer av omics-data.
  • Vana av git och GitHub.
  • Erfarenhet av arbete i Linux-miljö och/eller arbete i miljöer för högpresterande databehandling (HPC).
  • Kännedom om bästa praxis inom reproducerbarhet och öppen vetenskap.

Stor vikt kommer att läggas vid hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Som doktorand vid Lunds universitet är du både https://www.medarbetarwebben.lu.se/forska-och-utbilda/stod-till-forskning/utbildning-pa-forskarnivasom student och https://www.medarbetarwebben.lu.se/forska-och-utbilda/stod-till-forskning/utbildning-pa-forskarniva/anstallningsvillkor-doktorander vilket ger flera förmåner. Läs mer på universitetets webbplats om https://www.lu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss

Om anställningen

Anställningen är en visstidsanställning på fyra år, 100% med startdatum den 1 juni eller enligt överenskommelse. Huvudregeln är att anställningar vid Lunds universitet bedrivs i Sverige, du förväntas därför kunna utföra ditt arbete på plats i Lund och Malmö.

Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§. Bestämmelser gällande antagning till forskarstudier finns i 6 kap. 3 § högskoleförordningen (1993:100).

Övrigt

För doktorander finns en särskild lönestege knuten till varje fakultet och lön sätts enligt aktuell lönestege.

Så här söker du

Ansökan görs via universitetets rekryteringssystem. Ansökan ska vara på engelska och ska innehålla ett personligt brev, CV, kontaktuppgifter till två referenser, examensbevis (inklusive betygsutdrag) samt övriga dokument du vill åberopa (t.ex. rekommendationsbrev). Sökande som kallas till intervju kan komma att genomföra ett test för att visa grundläggande kompetens. Vi uppmuntrar personer med olika bakgrunder, särskilt från underrepresenterade grupper, att söka tjänsten.

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnLunds Universitet
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021003211
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Lunds Universitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Lund. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Lunds Universitet skickar du in din ansökan senast 2025-04-27.

Källa: Arbetsförmedlingen

Till webb­ansökan »
Relaterade jobb

Doktorand inom digitalisering och hållbar samhällsplanering

Kungliga Tekniska Högskolan söker en person till tjänsten som doktorand i Stockholm.

2025-03-13

Mer info

Doktorand inom inom historiska studier av teknik, vetenskap och miljö

Kungliga Tekniska Högskolan söker en person till tjänsten som doktorand i Stockholm.

2025-03-13

Mer info

Doktorand inom Materialvetenskap – Utveckla Hållbara Hårdmetallmaterial

Kungliga Tekniska Högskolan söker en person till tjänsten som doktorand i Stockholm.

2025-03-13

Mer info