Doktorand med inriktning celiaki och diabetes

Publiceringsdatum: 2025-02-21

Ett spännande jobb som doktorand hos Lunds Universitet väntar på dig - varför inte söka idag? Lunds Universitet söker efter en ny anställd på heltid under 6 månader eller längre som är redo att ta sin karriär till nästa nivå. Malmö är platsen där detta jobb har sin tjänsteort.

Lunds Universitet behöver fler anställda som stödjer arbetet inom doktorand. Kolla in deras lediga tjänst för att se om du har vad som krävs. Låt Lunds Universitet hjälpa dig att uppnå dina karriärmål som doktorand! Ansök seast lördag den femtonde mars 2025.


Jobbannons

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av forskargruppen

Vid forskargruppen Enheten för celiaki och diabetes, Institutionen för kliniska vetenskaper i Malmö, bedrivs forskning inom främst autoimmun diabetes, celiaki och autoimmun sköldkörtelinflammation, men även andra mindre vanligt förekommande autoimmuna sjukdomar som narkolepsi.

Forskningen har sedan flera år legat i framkant inom området celiaki och diabetes. Gruppen leds för närvarande av adjungerad professor Daniel Agardh och består av forskande och teknisk personal. Mer information om forskningen hittar du här. Verksamheten är lokaliserad på Clinical Research Center (CRC) i Malmö.

Inom forskargruppen värnar vi om en god arbetsmiljö med respekt och omtanke i våra relationer med varandra, och strävar efter en arbetsplats som upplevs som utvecklande och stimulerande för alla medarbetare. Vi arbetar ständigt för att skapa förutsättningar för arbetsglädje, utveckling och delaktighet för alla medarbetare. Vi värnar både om den fysiska säkerheten och den psykosociala arbetsmiljön.

Forskarutbildningsämne

Medicinsk vetenskap

Projektbeskrivning

Projektet utgår från en befolkningsbaserad screening av typ 1 diabetes (T1D), celiaki (CD) och autoimmun sköldkörtelsjukdom (AITD) hos barn. Målet med screeningen är att identifiera presymptomatiska fall, möjliggöra tidiga interventioner och förbättra prognosen, samt att skapa en skalbar modell för integrering av avancerad laboratoriediagnostik för dessa tre sjukdomar.

För fullständig annons och projektbeskrivning, vänligen se annonsen på universitetets rekryteringshemsida, varbi. 

Arbetsuppgifter

Huvudarbetsuppgifterna för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning och därför kommer du både vara antagen som student och anställd vid Lunds universitet. Specifikt för projektet är att utvärdera diagnostisk noggrannhet av insamlat blod på filterpapper jämfört med blod i traditionella provrör. Analyserna kommer att genomföras med multiplex ADAP-metoder för att samtidigt bestämma autoantikroppar mot insulin, GAD65, ZnT8, IA-2, tTGA och TPO. Mätning av autoantikroppars affinitet kommer att bedömas som en potentiell tidig biomarkör för progressionen av autoimmun sjukdom till klinisk sjukdom. Prover kommer också samlas in från hud eller vita blodkroppar för att generera pluripotenta stamceller i samarbete Stem Therapy, BMC, Lund. Stamceller kommer sedan genetiskt redigeras med hjälp av CRISPR/Cas-verktyg, och isogena cellinjer kan jämföras både transkriptionellt och funktionellt. En ytterligare möjlighet är att skapa co-kulturer av patientanpassade tunntarmsorganoider med immunceller för att fastställa de precisa autoimmuna processerna som svar på glutenexponering. Även andra arbetsuppgifter inom forskargruppen kan bli aktuella.

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har: 

Avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

God förmåga av att tillgodogöra sig forskarutbildningen.

Krav för anställningen är:

Kandidat och/eller Mastersexamen i Biomedicin/Molekylärbiologi eller motsvarande.

Erfarenhet utav laboratoriearbete.

Stor vikt kommer läggas vid personliga egenskaper; Arbetsuppgifterna kräver att du är självständig, noggrann, har god organisations- och samarbetsförmåga, god social förmåga samt är resultatorienterad och handlingskraftig.

Meriterande för anställningen är:

Tidigare erfarenhet utav laboratoriearbete inriktat mot T1D, CD och AITD.

Stor vikt kommer att läggas vid hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att genomföra forskarutbildningen.

Bedömningsgrund

Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Vid tillsättning skall avseende främst fästas vid graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

Villkor

Anställningen är en visstidsanställning på sammanlagt fyra år, 100% med preliminärt startdatum den 2025-04-01 eller enligt överenskommelser.

Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§. Bestämmelser gällande antagning till forskarstudier finns i 6 kap. 3 § högskoleförordningen (1993:100)

Instruktioner för ansökan

Anställningen söks via universitetets rekryteringssystem. 

För fullständig annons, vänligen se annonsen på universitetets rekryteringshemsida, varbi. 

Medicinska fakulteten är ett verksamhetsområde inom Lunds universitet, med ansvar för utbildning och forskning inom medicin, vård och hälsa. Utbildningen sker i nära samverkan med sjukvården och är väl förankrad i fakultetens starka forskningstradition. Fakultetens forskning spänner över ett brett fält inom experimentell grundforskning, patientnära klinisk forskning och hälsovetenskaplig forskning. Medicinska fakulteten, med drygt 1800 anställda och 2700 studenter i Lund, Malmö och Helsingborg, är en kunskapsintensiv mötesplats för studenter, lärare och forskare från hela världen.

Institutionen för kliniska vetenskaper i Malmö är en av de sex institutionerna vid Lunds universitets medicinska fakultet. Vi har ett starkt fokus på klinisk och epidemiologisk forskning, och bedriver även en omfattande preklinisk laboratorieforskning.

Vi undanber oss alla kontakter från annonsförsäljare, rekryterings- och bemanningsföretag på grund av statliga upphandlingsregler.

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnLunds Universitet
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021003211
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Lunds Universitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Malmö. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Lunds Universitet skickar du in din ansökan senast 2025-03-15.

Källa: Arbetsförmedlingen

Till webb­ansökan »
Relaterade jobb

Doktorandplats i företagsekonomi, med inriktning mot ekonomistyrning

Göteborgs Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Göteborg.

2025-02-01

Mer info

Doktorand inom hälso- och välfärdsteknik i samarbete med Eskilstuna kommun

MÄLARDALENS UNIVERSITET söker en person till tjänsten som doktorand i Eskilstuna.

2025-02-10

Mer info

Doktorand i datorlingvistik med inriktning mot nordiska språk

Uppsala Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Uppsala.

2025-01-20

Mer info