Doktorand i oorganisk kemi för utveckling av nya barokaloriska material

Publiceringsdatum: 2024-10-07

Stockholms Universitet är på jakt efter en skicklig doktorand och du kan vara rätt person för jobbet. Sök nu om du är intresserad av att arbeta heltid hos Stockholms Universitet under 6 månader eller längre. De letar just nu efter nya medarbetare. Denna position är tillgänglig i Stockholm.

Om du letar efter en spännande karriär inom doktorand-branschen, har Stockholms Universitet just nu ett ledigt jobb som kan vara av intresse. Du har fortfarande tid att söka jobbet som doktorand hos Stockholms Universitet om du sickar in din ansökan senast sista ansökningsdag som är måndag den fjärde november 2024.


Jobbannons

Institutionen för material- och miljökemi (MMK) är, med cirka 160 anställda, en av de största institutionerna vid Naturvetenskapliga fakulteten vid Stockholms universitet.

En betydande del av undervisningsverksamheten sker på grundnivå med kurser inom grundläggande fysikalisk, oorganisk och analytisk kemi. Undervisningen på avancerad nivå fokuserar på masterprogrammen i hållbar kemi och analytisk kemi. MMKs forskningsverksamhet omfattar främst studier av material, och inkluderar olika klasser av dessa såsom keramer, glas, porösa material och mjuka material. Projekten omfattar ofta syntes samt karaktärisering med olika metoder; röntgen, neutrondiffraktion, elektronmikroskopi, fasta tillståndets NMR och datormodellering av material med potential för olika tillämpningar. Forskningsaktiviteter inom analytisk kemi fokuserar på att utveckla avancerade analytiska tekniker för studier av organiska föreningar och biomolekyler.

Mer information om oss finns på: https://www.su.se/institutionen-for-material-och-miljokemi/.

Från och med januari 2025 kommer Institutionen för material- och miljökemi och Institutionen för organisk kemi slås ihop till Kemikum. Det kommer då bli en av de största institutionerna vid den naturvetenskapliga fakulteten med ca 200 anställda.

Projektbeskrivning

Projekttitel: Nya barokaloriska material

Handledare: Dr. Hanna Boström (huvudhandledare); Dr. Ken Inge (biträdande handledare)

I framtiden beräknas energiåtgången för kylning (t.ex. inom luftkonditionering) att öka dramatiskt. Nuvarande kyltekniker använder sig av gaser som både skadar ozonlagret och påskyndar den globala uppvärmningen, vilket motiverar forskning om mer miljövänliga alternativ med möjlighet till högre verkningsgrad. Den barokaloriska effekten utnyttjar kyleffekter från fasövergångar i fasta material, och undviker således gaser. Barokalorisk kylning kan i princip uppstå i alla kemiska föreningar med fasövergångar mellan olika fasta faser, men bara en bråkdel av sådana material har undersökts för sin barokaloriska potential.

Det här projektet kommer att undersöka en rad olika material i syfte att hitta nya barokaloriska system. Särskilt fokus kommer att ligga på att utveckla struktur–egenskapsförhållanden. Inledningsvis kommer doktoranden att syntetisera ett antal nya material, t ex plastiska (roterande) kristaller och koordinationspolymerer, och undersöka deras strukturer och fasövergångar. Enkristalls- och pulverröntgendiffraktion kommer att användas, likaså differentiell svepkalorimetri (DSC). Undersökningar under tryck kommer också att uföras. Vid slutfört projekt kommer doktoranden att ha tillskansat sig värdefull erfarenhet inom syntes, materialkarakterisering, och termodynamik.

Denna rekrytering är knuten till Wallenberg Initiative Materials Science for Sustainability. WISE, finansierat av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, är den största satsningen på materialvetenskap i Sverige någonsin och kommer att omfatta stora satsningar vid Sveriges främsta universitet under loppet av 10 år. Visionen är en hållbar framtid genom materialvetenskap. Läs mer https://wise-materials.org/.

Unga forskare som rekryteras till WISE-programmet kommer att ingå i https://wise-materials.org/research-school/a-resource-for-phd-students-and-postdocs/, ett ambitiöst rikstäckande program med seminarier, kurser, forskningsbesök och andra aktiviteter för att främja ett starkt multidisciplinärt och internationellt nätverk mellan doktorander, postdoktorer, forskare och näringsliv.

Behörighetskrav

För att bli antagen till forskarutbildning krävs att den sökande har grundläggande och särskild behörighet. Behörigheten ska vara uppfylld senast sista ansökningsdag.

Grundläggande behörighet har du, om du avlagt examen på avancerad nivå, eller fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller på annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet beskrivs i https://www.su.se/institutionen-for-material-och-miljokemi/forskning/börja-forska.

Urval

Urval bland de sökande görs med hänsyn till förmågan att tillgodogöra sig utbildning på forskarnivå. Kriterier som används för att bedöma denna förmåga är:

  • dokumenterade ämneskunskaper med relevans för forskningsområdet
  • analytiskt och kreativt tänkande
  • egen initiativförmåga
  • självständighet
  • samarbetsförmåga
  • förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på engelska.

Den idealiska sökanden är motiverad, ordentlig och har förmåga och intresse att lösa problem både enskilt och i grupp. Erfarenhet av kristallografi, fasta tillståndets fysik/kemi och/eller kaloriska material är önskvärt. 

https://medarbetare.su.se/vart-su/styrning/regelboken/utbildning/antagningsordning-for-utbildning-pa-forskarniva

Om anställningen

Vi erbjuder en tidsbegränsad anställning som doktorand enligt 5 kap. högskoleförordningen (1993:100). Anställningstiden får inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år. Som doktorand ska du främst ägna dig åt din egen utbildning på forskarnivå, men i anställningen kan arbete med utbildning, forskning och administration ingå i begränsad omfattning (högst 20 %).

En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år, anställningen förnyas därefter med högst två år i taget.

Stockholms universitet värnar om att vara en arbetsplats som är fri från diskriminering och ger lika rättigheter och möjligheter för alla.

Kontakt

Ytterligare information lämnas av Hanna Boström, mailto:hanna.bostrom@mmk.su.se. Allmän information om arbetsplatsen, institutionen för material och miljökemi vid Stockholms universitet, kan fås av prefekten, professor Niklas Hedin, mailto:niklas.hedin@mmk.su.se.

Ansökan

Du söker doktorandplatsen via Stockholms universitets rekryteringssystem. Bifoga personligt brev och CV samt de bilagor som efterfrågas i ansökningsformuläret. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Anvisningar för sökande finns på webbsidan: https://www.su.se/om-universitetet/jobba-på-su/att-söka-en-anställning.

Välkommen med din ansökan!

Stockholms universitet bidrar till det hållbara demokratiska samhällets utveckling genom kunskap, upplysning och sanningssökande.

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnStockholms Universitet
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021003062
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Stockholms Universitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Stockholm. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Stockholms Universitet skickar du in din ansökan senast 2024-11-04.

Källa: Arbetsförmedlingen

Till webb­ansökan »
Relaterade jobb

Doktorand i ligninbaserad kemi för levande material

Stockholms Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Stockholm.

2024-10-11

Mer info

Doktorand i oorganisk kemi

Stockholms Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Stockholm.

2024-10-14

Mer info

Doktorand i data-driven modellering av havsbaserade förnybara energisystem

Uppsala Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Uppsala.

2024-09-26

Mer info