Doktorand i oorganisk kemi

Publiceringsdatum: 2024-10-14

Stockholms Universitet är på jakt efter en skicklig doktorand och du kan vara rätt person för jobbet. Sök nu om du är intresserad av att arbeta heltid hos Stockholms Universitet under 6 månader eller längre. De letar just nu efter nya medarbetare. Platsen där jobbet finns ledigt är i Stockholm.

Om du tycker att det låter intressant att börja jobba hos Stockholms Universitet i rollen som doktorand så har de just nu en ledig tjänst som skulle kunna vara en perfekt match för dig! Här är chansen att bli en del av Stockholms Universitet och jobba som doktorand! Ansök senast måndag den fjärde november 2024.


Jobbannons

Institutionen för material- och miljökemi (MMK) är, med cirka 160 anställda, en av de största institutionerna vid Naturvetenskapliga fakulteten vid Stockholms universitet.

En betydande del av undervisningsverksamheten sker på grundnivå med kurser inom grundläggande fysikalisk, oorganisk och analytisk kemi. Undervisningen på avancerad nivå fokuserar på masterprogrammen i hållbar kemi och analytisk kemi.

MMKs forskningsverksamhet omfattar främst studier av material, och inkluderar olika klasser av dessa såsom keramer, glas, porösa material och mjuka material. Projekten omfattar ofta syntes samt karaktärisering med olika metoder; röntgen, neutrondiffraktion, elektronmikroskopi, fasta tillståndet NMR och datormodellering av material med potential för olika tillämpningar. Forskningsaktiviteter inom analytisk kemi fokuserar på att utveckla avancerade analytiska tekniker för studier av organiska föreningar och biomolekyler. Mer information om oss finns på: https://www.su.se/institutionen-for-material-och-miljokemi/.

Från och med januari 2025 kommer Institutionen för material- och miljökemi och Institutionen för organisk kemi slås ihop till Kemikum. Det kommer då bli en av de största institutionerna vid den naturvetenskapliga fakulteten vid Stockholms universitet med ca 200 anställda.

Forskarutbildningsämne

Utveckling av elektrondiffraktionstekniker för automatiserad och noggrann fasanalys och strukturbestämning.  

Handledare (PI): Professor Xiaodong Zou (huvudhandledare), Doktor Gerhard Hofer (biträdande handledare).

Strukturinformation är avgörande för att förstå egenskaperna och funktionerna hos alla material och molekyler. Pulverröntgendiffraktion och enkelkristallröntgendiffraktion är de vanligaste teknikerna för fasanalys och strukturbestämning, men de stöter på utmaningar vid analys av multifasiska prover och nanokristaller. Under upptäckten av nya material spenderas ofta omfattande arbetsinsatser och tid på att optimera syntesförhållandena för att få fram stora kristaller och rena prover. Den senaste utvecklingen av nya elektronkristallografiska tekniker kan övervinna dessa utmaningar och ge nya möjligheter att upptäcka nya strukturer och material. Prof. Zou:s forskargrupp har mer än 35 års erfarenhet inom utveckling av nya elektronkristallografiska tekniker och är internationellt ledande inom kristallstrukturanalys via elektronkristallografi.  

Syftet med doktorandprojektet är att etablera automatiserade databehandlingsstrategier och pipeline för behandling av seriell (rotation) elektrondiffraktionsdata för noggrann fasanalys och strukturbestämning av oorganiska, organiska och protein nanokristaller. Den nya pipelinen kommer att implementeras på det nya analytiska transmissionselektronmikroskopet (nyligen beviljat som en del av WISE-teknikplattformarna (https://wise-materials.org/research/technology-platforms/). Målet är att göra elektrondiffraktion till en automatiserad, snabb och pålitlig teknik för materialscreening och strukturkarakterisering.

Kandidaten bör vara intresserad av metodutveckling, ha utmärkta analytiska färdigheter och vara skicklig på programmering. Kunskap om AI, kristallografi och/eller transmissionselektronmikroskopi är en fördel. Studenten kommer att vara en del av en stor grupp och i nära samarbete med forskare från akademi och industri. Hen bör ha en stark samarbets- och kommunikationsförmåga, vara självmotiverad och ha förmåga att arbeta i grupp. Den sökande bör också ha utmärkta färdigheter på engelska, både skriftligt och i tal. Kandidaten ska ha en magisterexamen eller motsvarande i kemi, kemiteknik, fysik eller materialvetenskap. Mer information finns på Zous hemsida: https://www.su.se/english/profiles/xzou.

Behörighetskrav

För att bli antagen till forskarutbildning krävs att den sökande har grundläggande och särskild behörighet. Behörigheten ska vara uppfylld senast sista ansökningsdag.

Grundläggande behörighet har du, om du avlagt examen på avancerad nivå, eller fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller på annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet beskrivs i https://www.su.se/institutionen-for-material-och-miljokemi/forskning/borja-forska.

Urval

Urval bland de sökande görs med hänsyn till förmågan att tillgodogöra sig utbildning på forskarnivå. Kriterier som används för att bedöma denna förmåga är:

  • dokumenterade ämneskunskaper med relevans för forskningsområdet
  • analytiskt och kreativt tänkande
  • egen initiativförmåga
  • självständighet
  • samarbetsförmåga
  • förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på engelska.

https://medarbetare.su.se/vart-su/styrning/regelboken/utbildning/antagningsordning-for-utbildning-pa-forskarniva

Om anställningen

Vi erbjuder en tidsbegränsad anställning som doktorand enligt 5 kap. högskoleförordningen (1993:100). Anställningstiden får inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år. Som doktorand ska du främst ägna dig åt din egen utbildning på forskarnivå, men i anställningen kan arbete med utbildning, forskning och administration ingå i begränsad omfattning (högst 20 %).

En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år, anställningen förnyas därefter med högst två år i taget.

Stockholms universitet värnar om att vara en arbetsplats som är fri från diskriminering och ger lika rättigheter och möjligheter för alla.

Kontakt

Ytterligare information lämnas av PI Xiaodong Zou, mailto:xiaodong.zou@mmk.su.se. Allmän information om arbetsplatsen, institutionen för material och miljökemi vid Stockholms universitet, kan fås av prefekten, professor Niklas Hedin, tfn 08-16 24 17, mailto:niklas.hedin@mmk.su.se.

Ansökan

Du söker doktorandplatsen via Stockholms universitets rekryteringssystem. Bifoga personligt brev och CV samt de bilagor som efterfrågas i ansökningsformuläret. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Anvisningar för sökande finns på webbsidan: https://www.su.se/om-universitetet/jobba-på-su/att-söka-en-anställning.

Välkommen med din ansökan!

Stockholms universitet bidrar till det hållbara demokratiska samhällets utveckling genom kunskap, upplysning och sanningssökande.

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnStockholms Universitet
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021003062
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Stockholms Universitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Stockholm. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Stockholms Universitet skickar du in din ansökan senast 2024-11-04.

Källa: Arbetsförmedlingen

Till webb­ansökan »
Relaterade jobb

Doktorand i oorganisk kemi för utveckling av nya barokaloriska material

Stockholms Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Stockholm.

2024-10-07

Mer info

Doktorand inom Datalogi

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.

2024-05-28

Mer info

Doktorand i företagsekonomi inriktning marknadsföring

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.

2024-09-17

Mer info