Doktorand i atmosfärsvetenskap & oceanografi, aerosoler & konvektiva moln

Publiceringsdatum: 2025-04-01

Letar du efter en chans att arbeta som doktorand på Stockholms Universitet? Nu är det möjligt. Stockholms Universitet söker för närvarande efter personal på heltid för en tjänst 6 månader eller längre. Kolla in deras jobbannons för mer information. Platsen där jobbet finns ledigt är i Stockholm.

Om du letar efter en spännande karriär inom doktorand-branschen, har Stockholms Universitet just nu ett ledigt jobb som kan vara av intresse. Låt Stockholms Universitet hjälpa dig att uppnå dina karriärmål som doktorand! Ansök seast tisdag den tjugoandra april 2025.


Jobbannons

Meteorologiska institutionen vid Stockholms universitet (MISU) bedriver forskning och utbildning som rör atmosfären, oceanen, och fysikaliskt-baserad klimatvetenskap.

MISU erbjuder utbildningsprogram på kandidat-, master- och forskarnivå. Vår forskning söker svar på grundläggande frågor om atmosfärens och havens dynamiska, fysiska, kemiska, och biogeokemiska egenskaper av relevans för väder och klimat. Vi strävar efter en bred forskningsverksamhet inom vårt vetenskapliga område.

Vi studerar frågor som sträcker sig från djuphavet till den övre atmosfären och från tropikerna till polerna. I vår forskning utnyttjar och utvecklar vi teori, statistiska metoder och numeriska modeller i nära samspel med observationer. Dessutom utvecklar och leder institutionen observationsbaserad forskning med stöd av satelliter, arktiska isbrytarexpeditioner och landbaserade instrument. 

MISU har cirka 60 anställda och ingår i en större forskningsmiljö som inkluderar https://www.su.se/bolincentret-for-klimatforskning/, https://www.su.se/stockholms-universitets-ostersjocentrum/ och https://e-science.se/. Institutionen har stark internationell prägel, över hälften av medarbetarna har en bakgrund utanför Sverige och både svenska och engelska används som arbetsspråk. Vi välkomnar och värdesätter mångfald i vår arbetsmiljö. Mer information om oss finns på: https://www.su.se/department-of-meteorology/.

Projektbeskrivning

Interaktioner mellan aerosolpartiklar och konvektiva moln ger ett potentiellt viktigt, men högst osäkert, bidrag till klimatförändringarna. Detta projekt strävar efter att bättre förstå aerosol-molninteraktioner genom att ta itu med frågan: Kan förändringar i aerosolkoncentrationer avsevärt stärka eller försvaga konvektiva moln? Doktoranden kan undersöka denna fråga genom att analysera observationsdata, utföra numeriska modellsimuleringar, samla in observationer i fält eller en kombination av dessa aktiviteter. Den mekanistiska förståelsen från detta arbete kommer att bidra till forskargruppens långsiktiga mål: att bedöma det historiska inflytandet på klimatförändringar som härstammar från interaktioner mellan aerosoler och tropiska konvektiva moln. Projektet finansieras av ERC Starting Grant https://www.su.se/english/research/research-projects/ac3s-aerosols-convection-clouds-and-climate-sensitivity.

Behörighetskrav

För att bli antagen till forskarutbildning krävs att den sökande har grundläggande och särskild behörighet. Behörigheten ska vara uppfylld senast vid antagning till programmet.

Grundläggande behörighet har du, om du avlagt examen på avancerad nivå, eller fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller på annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

För särskild behörighet krävs minst 90 hp i något av ämnena meteorologi, oceanografi, fysik eller kemi, minst 15 hp i matematik och ett självständigt arbete om minst 15 hp. Av detta skall minst 60 hp vara på avancerad nivå. Vidare krävs språkkunskaper i engelska motsvarande engelska B på gymnasiet.

https://www.su.se/meteorologiska-institutionen/utbildning/vara-utbildningar/allman-studieplan-for-utbildning-pa-forskarniva-i-atmosfarsvetenskap-och-oceanografi-1.523926?notforcedreason=0&q=&xpanded=

Urval

Urval bland de sökande som uppfyller behörighetskraven ska göras med hänsyn till deras förmåga att tillgodogöra sig utbildningen. Enbart det förhållandet att en sökande bedöms kunna få tidigare utbildning eller yrkesverksamhet tillgodoräknad för utbildningen får inte vid urval ge sökanden företräde framför andra sökande. Beslut om antagning fattas enligt gällande delegationsordning.

Vid bedömningen tas hänsyn till förtrogenhet och skicklighet inom ämnet, förmåga att uttrycka sig i tal och skrift på engelska, analytisk förmåga, kreativitet, initiativförmåga och självständighet, och samarbetsförmåga. Till grund för bedömningen ligger tidigare studiers relevans, betyg på genomgångna högskolekurser (särskilt de på avancerad nivå), kvalitet och omfattning på det självständiga arbetet, referenser, intervjuer samt skriftlig avsiktsförklaring. 

https://medarbetare.su.se/vart-su/styrning/regelboken/utbildning/antagningsordning-for-utbildning-pa-forskarniva

Om anställningen

Tillträde den 1 juni 2025 eller enligt överenskommelse.

Vi erbjuder en tidsbegränsad anställning som doktorand enligt 5 kap. högskoleförordningen (1993:100). Anställningstiden får inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år. Som doktorand ska du främst ägna dig åt din egen utbildning på forskarnivå, men i anställningen kan arbete med utbildning, forskning och administration ingå i begränsad omfattning (högst 20 %).

En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år, anställningen förnyas därefter med högst två år i taget.

Stockholms universitet värnar om att vara en arbetsplats som är fri från diskriminering och ger lika rättigheter och möjligheter för alla.

Kontakt

För mer information om projektet, kontakta biträdande lektor Casey Wall, mailto:casey.wall@misu.su.se. 

För information om forskarutbildningen, kontakta studierektor Thorsten Mauritsen, mailto:thorsten.mauritsen@misu.su.se.

Upplysningar om rekryteringsprocessen och anställningsvillkor lämnas av administrativ chef, Sara Engström, mailto:sara.engstrom@misu.su.se. 

Ansökan

Du söker doktorandplatsen via Stockholms universitets rekryteringssystem. Bifoga personligt brev och CV samt de bilagor som efterfrågas i ansökningsformuläret. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Anvisningar för sökande finns på webbsidan: https://www.su.se/om-universitetet/jobba-på-su/att-söka-en-anställning.

Stockholms universitet bidrar till det hållbara demokratiska samhällets utveckling genom kunskap, upplysning och sanningssökande.

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnStockholms Universitet
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021003062
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Stockholms Universitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Stockholm. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Stockholms Universitet skickar du in din ansökan senast 2025-04-22.

Källa: Arbetsförmedlingen

Till webb­ansökan »
Relaterade jobb

Doktorand i pedagogiskt arbete

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.

2025-03-28

Mer info

Doktorand i maskinteknik

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.

2025-04-02

Mer info

Doktorand i matematik/tillämpad matematik

MÄLARDALENS UNIVERSITET söker en person till tjänsten som doktorand i Eskilstuna.

2025-03-27

Mer info