Doktorand inom evolution av säsongsbetonad kamouflageutveckling

Publiceringsdatum: 2025-04-02

En möjlighet har öppnat upp för dig att börja arbeta som doktorand hos Stockholms Universitet. Stockholms Universitet söker någon som vill arbeta heltid under 6 månader eller längre. Kanske är det du? För detta jobb är Stockholm den angivna tjänsteorten.

Stockholms Universitet behöver fler anställda som stödjer arbetet inom doktorand. Kolla in deras lediga tjänst för att se om du har vad som krävs. Du har fortfarande tid att söka jobbet som doktorand hos Stockholms Universitet om du sickar in din ansökan senast sista ansökningsdag som är tisdag den tjugoandra april 2025.


Jobbannons

Zoologiska institutionen vid Stockholms universitet inkluderar cirka 80 anställda, inklusive forskare, doktorander och administrativ personal.

Forskning och utbildning vid institutionen sker i en internationell miljö och fokuserar på djurbiologi. Enastående och högimpactforskning bedrivs inom breda områden, från genomik till ekosystem, nervceller till beteende och evolution till bevarande. Mer information om oss finns på: https://www.su.se/zoologiska-institutionen/.

SciLifeLab är en nationell forskningsinfrastruktur. I Stockholm fungerar SciLifeLab Campus Solna som ett extra gemensamt campus för Stockholm Trio (KI, KTH, SU) och är den enda SciLifeLab-platsen som samlokaliseras forskare från flera universitet under ett tak. Genom att arbeta tillsammans har Stockholm Trio kunnat uppnå en betydande kritisk massa, vilket har gjort forskningsmiljön på SciLifeLab Campus Solna konkurrenskraftig med de starkaste livsvetenskapscentren i världen. Forskningsmiljön präglas av modern och avancerad metodik och har en stark internationell profil. Mer information om SciLifeLab: https://www.scilifelab.se/pa-svenska/.

Forskarutbildningsämne

Avhandlingsarbetet kommer att bedrivas inom ramen för projektet som fokuserar på att karakterisera fenotypisk och genomisk variation kopplad till säsongsbetonad kamouflagevariation hos dalripa (Lagopus lagopus). Projektet kommer att kombinera toppmodern datorseende, modellering och arkiverade exemplar för att fastställa biotiska och abiotiska faktorer som driver rumslig variation i ruggningens fenologi. Vi kommer att använda museigenomik för att extrahera DNA från museiexemplar och populationsgenomik för att studera selektionssignaturer och demografisk historia hos populationer med olika ruggningsfenologi. Vidare kommer jämförande genomik användas för att undersöka den evolutionära historien för ruggningens fenologi hos närbesläktade riparter. Projektet kommer också att använda funktionell genomik för att studera de reglerande mekanismerna bakom ruggningens fenologi hos ripor. Projektet är knuten till https://www.scilifelab.se/researchers/mafalda-sousa-ferreira/ forskargrupp vid SciLifeLab (Solna) och Zoologiska institutionen.

Behörighetskrav

För att bli antagen till forskarutbildning krävs att den sökande har grundläggande och särskild behörighet. Behörigheten ska vara uppfylld senast sista ansökningsdag.

Grundläggande behörighet har du, om du avlagt examen på avancerad nivå, eller fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller på annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

För särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i zoologi krävs att den sökande har godkänt resultat på kurser om minst 120 hp i biologi, eller motsvarande, och därvid med godkänt resultat genomfört ett självständigt arbete i biologi, populationsgenetik, molekylär systematik, evolutionsforskning, ekologi, bioinformatik eller motsvarande, om minst 30 hp, på avancerad nivå.

Urval

Urval bland de sökande görs med hänsyn till förmågan att tillgodogöra sig utbildning på forskarnivå. Kriterier som används för att bedöma denna förmåga är:

  • dokumenterade ämneskunskaper med relevans för forskningsområdet
  • analytiskt och kreativt tänkande
  • egen initiativförmåga
  • självständighet
  • samarbetsförmåga

Som underlag för bedömningen används tidigare studier och betyg, kvalitet på det självständiga arbetet, referenser, relevant erfarenhet, intervjuer samt den sökandes skriftliga motivering för ansökan. Andra viktiga kriterier för bedömningen är erfarenhet inom populations- och evolutionsgenomik, fågelekologi och säsongbiologi, bioinformatik, laborativ DNA-analys, provtagning av vävnad i fält och/eller museisamlingar.

https://medarbetare.su.se/vart-su/styrning/regelboken/utbildning/antagningsordning-for-utbildning-pa-forskarniva

Om anställningen

Vi erbjuder en tidsbegränsad anställning som doktorand enligt 5 kap. högskoleförordningen (1993:100). Anställningstiden får inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år. Som doktorand ska du främst ägna dig åt din egen utbildning på forskarnivå, men i anställningen kan arbete med utbildning, forskning och administration ingå i begränsad omfattning (högst 20 %).

En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år, anställningen förnyas därefter med högst två år i taget.

Stockholms universitet värnar om att vara en arbetsplats som är fri från diskriminering och ger lika rättigheter och möjligheter för alla.

Kontakt

Ytterligare information lämnas av Mafalda Sousa Ferreira, mailto:mafalda.ferreira@zoologi.su.se.

Ansökan

Du söker doktorandplatsen via Stockholms universitets rekryteringssystem. Bifoga personligt brev och CV samt de bilagor som efterfrågas i ansökningsformuläret. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Anvisningar för sökande finns på webbsidan: https://www.su.se/om-universitetet/jobba-på-su/att-söka-en-anställning.

Stockholms universitet bidrar till det hållbara demokratiska samhällets utveckling genom kunskap, upplysning och sanningssökande.

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnStockholms Universitet
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021003062
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Stockholms Universitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Stockholm. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Stockholms Universitet skickar du in din ansökan senast 2025-04-22.

Källa: Arbetsförmedlingen

Till webb­ansökan »
Relaterade jobb

Doktorand inom förädling av industriella avfallsströmmar

Luleå Tekniska Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Luleå.

2025-03-31

Mer info

Doktorand inom modellering av kol- och växthusgasflöden i sjöar

Uppsala Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Uppsala.

2025-03-10

Mer info

Doktorand inom teoretiska grunder för lagring och analys av data

Kungliga Tekniska Högskolan söker två personer till tjänsten som doktorand i Stockholm.

2025-03-13

Mer info