Publiceringsdatum: 2025-02-03
Nu har du chansen att börja jobba som doktorand hos Högskolan Väst. Högskolan Väst söker för närvarande efter personal på heltid för en tjänst 6 månader eller längre. Kolla in deras jobbannons för mer information. Trollhättan är platsen där denna position är ledig.
Högskolan Väst söker för närvarande efter en person att anställa inom doktorand-branschen. Ta en titt på deras lediga tjänst för att se om något av dem passar just dig. Låt Högskolan Väst hjälpa dig att uppnå dina karriärmål som doktorand! Ansök seast måndag den trettioförsta mars 2025.
Högskolan Väst drivs av att göra skillnad. Genom vår utbildning och forskning vill vi bidra till innovation, en positiv samhällsutveckling och en hållbar värld. Vi är en modern högskola under stark utveckling. Vår profil arbetsintegrerat lärande (AIL) är en del av allt vi gör och att samverka med omvärlden är prioriterat för oss.
Högskolan Väst har ett av landets högsta söktryck och en hög andel av studenterna etablerar sig på arbetsmarknaden. Högskolan har 13 000 studenter och över 700 anställda. Vårt attraktiva campus ligger centralt i Trollhättan och är en plats där kunskaper, idéer, kulturer och människor möts. Vi jobbar aktivt för en inkluderande arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvaliteter som mångfald tillför verksamheten.
Vi som arbetar på Högskolan Väst gör skillnad varje dag. Vill du också det?
Additiv tillverkning (AM) som involverar både Directed Energy Deposition (DED) och Powder Bed Fusion (PBF) drar till sig allt större uppmärksamhet för tillverkning av komplexa strukturer som inte är möjliga via traditionell bearbetning och med minimalt materialspill.
Avsevärda forskningsansträngningar har ägnats över hela världen för att undersöka ovanstående AM-vägar för att bygga metalldelar. Högskolan Väst har en stark forskningsmiljö inom AM etablerats med hjälp av ett flertal finansierade projekt genomförda i nära samarbete med näringslivet. I linje med de globala hållbarhetsmålen blir återvinning och återanvändning av material mer relevant. Därför har Högskolan Väst som mål att öka materialanvändningen och processeffektiviteten i tillverkningen.
Doktorandprojektet kommer att fokusera på utveckling av övervakningsmöjligheter för additiva processer för att möjliggöra hållbar bearbetning. Inom materialcykeln kommer avfallsmaterial att analyseras och kvalificeras för potentiell återanvändning i olika processkedjeled. Detta kommer att kräva utforskning av övervakningsmöjligheter och systematiska experimentella studier för att utvärdera processegenskaper baserat på råmaterialstadiet. Detta kan innefatta emissivitetsbaserade mätningar, t.ex. spektral och hyperspektral avbildning för att karakterisera pulver/trådytförhållandena före bearbetning.
Potentiella forskningsfrågor inkluderar:
Hur kan pulver- och trådytförhållandena från återanvänt/återvunnet material karakteriseras?
Vilka är effekterna på renoverade spår och strukturer när det gäller materialytförhållanden?
Hur påverkar materialbeläggningar och oxidskikt på råmaterial bearbetningen med återanvända/återvunna material?
Hur påverkar avdunstning av enskilda element på materialytan smältbassängens rörelse och dynamik?
Hur kan processparametrarna anpassas efter råvarans egenskaper och variationer i processen för att producera nya delar och strukturer från återvunnet material?
Hur kan AM-processerna bidra till cirkulärt materialanvändning?
Ämnesområde: Produktionsteknik
Doktorander i produktionsteknik blir medlemmar i forskargruppen PTW (Produktionsteknik Väst). Gruppen samarbetar med verkstadsindustrin i regionen vid Produktionsteknikcentrum som inrymmer ett avancerat forskningslaboratorium. Tryck här för mer information om vårt forskningscenter.
Forskarutbildningen innebär, förutom deltagande i forskarutbildningens kurser och andra aktiviteter, genomförande av ett självständigt avhandlingsarbete. Som doktorand ägnas anställningstiden framförallt åt forskarutbildning. En doktorand får dock i begränsad omfattning arbeta med utbildning och administration. Sådant arbete får, innan doktorsexamen har avlagts, inte omfatta mer är 20 % av full arbetstid (Högskoleförordningen 5 kap 2§). Eventuell institutionstjänstgöring (20 %) genomförs i huvudsak inom undervisningsfältet.
För att kvalificera sig för anställning som doktorand krävs att två behörighetskrav är uppfyllda: grundläggande behörighet och särskild behörighet.
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:
Fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå,
Eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.
Särskild behörighet till utbildning på forskarnivå i produktionsteknik har den som har:
Examen på avancerad nivå med relevans för forskarutbildningsämnet.
Examensarbete omfattande minst 15 hp på avancerad nivå eller annat skriftligt arbete av motsvarande karaktär och omfång.
Behörighetskraven kan uppfyllas av studier i Sverige eller utomlands.
För denna anställning krävs dessutom:
Avlagd examen på avancerad nivå i maskinteknik/produktionsteknik eller motsvarande,
Dokumenterad kunskap om materialbearbetning (svetsning, plätera, additiv tillverkning) eller lager-för-lager-deponering (såsom tråd-båg AM, termisk sprutning),
Dokumenterad förmåga i muntlig och skriftlig kommunikation på engelska
Meriterande för anställningen är följande kvalifikationer:
Kunskaper om laserriktad energideponering och pulverbäddsfusion
Erfarenhet av materialmodellering och termodynamik
Visad forskningserfarenhet och vetenskaplig skrivförmåga i form av tidigare publicering
Vilja att resa och utföra experiment utanför Högskolan Väst vid behov
Bland de icke-obligatoriska behörigheterna är behörigheterna 1, 2 och 3 viktigast.
Se Högskolan Västs hemsida för utförlig beskrivning av bedömningsgrunder högskolans webbplats.
Varaktighet och anställningsvillkor:
En anställning som doktorand ska gälla tillsvidare, dock längst till en viss tidpunkt och aldrig längre tid än ett år efter avlagd doktorsexamen. Den första anställningen får gälla högst ett år. Anställningen får förnyas med högst två år i taget. Anställningen motsvarar fyra års heltidsstudier under maximalt åtta år (Högskoleförordningen 5 kap 7§).
Ansökan görs digitalt via Högskolan Västs rekryteringsverktyg Varbi via högskolans webbplats. Se högskolans hemsida för fullständig beskrivning av vad din ansökan ska innehålla.
Din ansökan ska vara Högskolan Väst tillhanda senast 2025-03-31.
Antal tjänster | 1 |
---|---|
Arbetstid | Heltid |
Företagsnamn | Högskolan Väst |
Lön | Fast månads- vecko- eller timlön |
Omfattning | 6 månader eller längre |
Organisationsnummer | 2021004052 |
Typ av anställning | Vanlig anställning |
Yrke | Doktorand |
Yrkesområde | Pedagogik |
Högskolan Väst söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Trollhättan. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Högskolan Väst skickar du in din ansökan senast 2025-03-31.
Källa: Arbetsförmedlingen
HÖGSKOLAN KRISTIANSTAD söker en person till tjänsten som doktorand i Kristianstad.
2025-01-13
Mer infoSödertörns Högskola söker en person till tjänsten som doktorand i Huddinge.
2025-01-09
Mer infoSödertörns Högskola söker en person till tjänsten som doktorand i Huddinge.
2025-01-09
Mer info