Doktorand i arbetsintegrerat lärande (AIL) inriktning informatik

Publiceringsdatum: 2025-03-17

Högskolan Väst söker just nu efter en doktorand och du kan vara den de letar efter. Högskolan Väst behöver någon som vill arbeta heltid. Om du är tillgänglig för 6 månader eller längre, ta en titt på denna jobbannons. Platsen där jobbet finns ledigt är i Trollhättan.

Högskolan Väst söker för närvarande efter ambitiösa individer som vill utvecklas i rollen som doktorand. Kolla in deras ledig tjänst och se om du har vad som krävs för att bli en del av deras team. Söker du efter en spännande karriär som doktorand? Sök jobbet hos Högskolan Väst senast måndag den sjunde april 2025 och bli en del av deras team.


Jobbannons

Högskolan Väst drivs av att göra skillnad. Genom vår utbildning och forskning vill vi bidra till innovation, en positiv samhällsutveckling och en hållbar värld. Vi är en modern högskola under stark utveckling. Vår profil arbetsintegrerat lärande (AIL) är en del av allt vi gör och att samverka med omvärlden är prioriterat för oss.

Högskolan Väst har ett av landets högsta söktryck och en hög andel av studenterna etablerar sig på arbetsmarknaden. Högskolan har 13 000 studenter och över 700 anställda. Vårt attraktiva campus ligger centralt i Trollhättan och är en plats där kunskaper, idéer, kulturer och människor möts. Vi jobbar aktivt för en inkluderande arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvaliteter som mångfald tillför verksamheten.

Vi som arbetar på Högskolan Väst gör skillnad varje dag. Vill du också det?

Doktorand i arbetsintegrerat lärande - inriktning informatik

Institutionen för Ekonomi och IT vid Högskolan Väst utlyser en doktorandanställning i arbetsintegrerat lärande inom det tvärvetenskapliga fältet Informatik med fokus på ett projekt om immersiv (förstärkt, upphöjt, fördjupande) samhällsorientering i Virtual Reality för tredjelandsmedborgare.

Forskningen sker i nära samverkan med enheten för samhällsorientering vid Göteborgs Stad. Forskningen avser en design- och utvecklingsdriven ansats som inte enbart syftar till att stödja utvecklingen av en immersiv lärandeplattform för samhällsorientering i Virtual Reality, utan dessutom ska den bidra till utvecklig av innovativa metoder för ett arbetsintegrerat lärande som främjar mening och meningsskapande i relation till immersiva teknologier.

Doktorandens vetenskapliga arbete i projektet

Doktorandprojektet handlar om att utveckla och integrera en immersiv lärandeplattform i Virtual Reality för en upphöjd, förstärkt, och fördjupande form av samhällsorientering för tredjelandsmedborgare i samarbete med enheten för samhällsorienterande insatser vid Göteborgs Stad. Med utgångspunkt i insikter från en genomförd och länkad pilotstudie om samhällsorientering i Virtual Reality, ska projektet fokusera på två aspekter som avser två centrala teman inom samhällsorientering: ”Skydd mot diskriminering” och ”Yttrandefrihet”. Centralt för denna avgränsning är att analysera hur ett immersivt lärande av samhällsorientering i Virtual Reality också bidrar till tredjelandsmedborgares sociala integration, och hur verkliga scenarion, situationer, och moment som gäller de avgränsande temana kan simuleras på ett interaktivt vis i Virtual Reality. Doktorandprojektet innebär därför studier av teknik, lärande och praktik men också utveckling av designteori för immersiva lärandeplattformar som möjliggör ett arbetsintegrerat lärande i virtuella miljöer. Utöver detta skall doktoranden också samverka med brukare vid Göteborgs Stad, såväl som ett samarbete med medverkande forskare vid Högskolan Väst. Projektet kommer också att ta stöd från Högskolan Västs Open Lab där doktoranden har tillgång till kompetens och tekniska resurser (t.ex., immersiva teknologier, datorer, headsets för Virtual Reality).   

Ämnesområde: Arbetsintegrerat lärande (AIL)

Forskningsmiljö

Forskningen, inom vilket doktoranden deltar, bedrivs inom ämnesområdet arbetsintegrerat lärande (AIL). Doktoranden kommer att ingå i forskarutbildning för AIL med cirka 55 doktorander. Doktoranden har möjlighet att vara en del av forskningsmiljön KAM-AIL samt forskningsklustret vid avdelningen för Informatik vid institutionen för ekonomi och IT.

Arbetsuppgifter

Forskarutbildningen innebär, förutom deltagande i forskarutbildningens kurser och andra aktiviteter, genomförande av ett självständigt avhandlingsarbete. Som doktorand ägnas anställningstiden framförallt åt forskarutbildning. En doktorand får dock i begränsad omfattning arbeta med utbildning och administration. Sådant arbete får, innan doktorsexamen har avlagts, inte omfatta mer är 20 % av full arbetstid Högskoleförordningen 5 kap 2§. Eventuell institutionstjänstgöring (20 %) genomförs i huvudsak inom undervisningsfältet arbetsintegrerat lärande med inriktning mot samhällsutveckling och statsvetenskap.

Behörighetskrav

För att kvalificera sig för anställning som doktorand krävs att två behörighetskrav är uppfyllda: 1) grundläggande behörighet och 2) särskild behörighet.

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:

har avlagt examen på grund- och avancerad nivå,

fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå,

eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet till utbildning på forskarnivå i arbetsintegrerat lärande har den som har:

Examen på avancerad nivå med relevans för forskarutbildningsämnet arbetsintegrerat lärande. 

Examensarbete omfattande minst 15 hp på avancerad nivå eller annat skriftligt arbete av motsvarande karaktär och omfång. Behörighetskraven kan uppfyllas av studier i Sverige eller utomlands.

För denna anställning krävs dessutom:

Goda kunskaper i svenska såväl i tal som skrift. 

Goda kunskaper i engelska såväl i tal som skrift

Erfarenhet av forsknings- och utvecklingsprojekt

Meriterande för anställningen är följande kvalifikationer:

Kunskap om Virtual Reality, visualisering, design och utveckling i Unreal Engine

Kunskaper inom Informatik

Dokumenterad erfarenhet av forskningsarbete och vetenskapligt skrivande

B-körkort

Ansökan

Ansökan görs digitalt via Högskolan Västs rekryteringsverktyg Varbi via högskolans webbplats.

Ansökan ska bestå av:

CV/Meritförteckning

Personligt brev innehållande:

Intresse för forskningsämnet

Tidigare erfarenhet av det föreslagna forskningsämnet och dess forskningsmetoder och vetenskapliga teorier

Motiv till att bedriva forskarstudier

Examensbevis för kandidat- och masternivå

Examensarbete på avancerad nivå

Kursförteckning/transcript över alla terminer för kandidat- och masterexamen på originalspråk samt i översättning

Övriga handlingar som sökanden vill åberopa

För full version av annonsen se: https://hv.varbi.com/what:job/jobID:807464/

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnHögskolan Väst
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021004052
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Högskolan Väst söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Trollhättan. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Högskolan Väst skickar du in din ansökan senast 2025-04-07.

Källa: Arbetsförmedlingen

Till webb­ansökan »
Relaterade jobb

Doktorander i socialt arbete med inriktning mot barn, unga och familj

Umeå Universitet söker två personer till tjänsten som doktorand i Umeå.

2025-04-01

Mer info

Doktorand i pedagogik med inriktning specialpedagogik

Örebro Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Örebro.

2025-03-12

Mer info

Doktorand i pedagogik

Jönköping University söker en doktorand till forskningsprojektet WAIT. Ta chansen att utvecklas i en tvärvetenskaplig miljö!

2025-02-05

Mer info