Doktorand, Betydelsen av herbivorer för biodiversitet i boreala skogar

Publiceringsdatum: 2024-12-11

Sveriges Lantbruksuniversitet är på jakt efter en skicklig doktorand och du kan vara rätt person för jobbet. Sveriges Lantbruksuniversitet behöver någon som vill arbeta heltid. Om du är tillgänglig för 6 månader eller längre, ta en titt på denna jobbannons. Om du redan bor i närheten av Umeå, är det här din chans att söka ett spännande jobb

Sveriges Lantbruksuniversitet behöver fler anställda som stödjer arbetet inom doktorand. Kolla in deras lediga tjänst för att se om du har vad som krävs. Sveriges Lantbruksuniversitet letar efter erfaren doktorand som kan ansluta till deras team. Sista ansökningsdag är tisdag den tjugoförsta januari 2025.


Jobbannons

Institutionen för skogens ekologi och skötsel

Vill du forska för att påverka framtidens hållbara brukande och bevarande av skog? Sök till WIFORCE forskarskola! Biodiversitet och skogens roll i klimatarbetet är idag centrala samhällsfrågor som kräver mer kunskap. För att kunna hållbart bruka och samtidigt trygga skogens biologiska mångfald så har ett sammanhängande grundvetenskapligt forskningsprogram skapats som tar sig an stora och komplexa frågeställningar. Därför har WIFORCE forskarskola, inom Wallenberg Initiatives in Forest Research (www.slu.se/wiforce), etablerats. 

Vi utlyser en tjänst som doktorand med placering vid Institutionen skogens ekologi och skötsel, Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Institutionen består av ungefär 115 personer varav 9 är professorer. Vårt uppdrag är att verka för ökad förståelse av skogliga ekosystem samt hur skogsekosystem bäst kan förvaltas idag och i framtiden. För mer information om institutionen se: http://www.slu.se/institutioner/skogens-ekologi-skotsel/

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom SLU på https://www.slu.se/om-slu/jobba-pa-slu/

Namn på forskningsprojekt/avhandlingsarbete:

Betydelsen av herbivorer för biodiversitet i boreala skogslandskap

Forskarutbildningsämne: 

Biologi

Innehållsbeskrivning

Växtätare påverkar växters produktivitet, artsammansättning och artrikedom över hela världen. Sveriges norra boreala skogar betas av stora däggdjur som både påverkar och påverkas av skogsbruk och skogens biologiska mångfald. Det är dock oklart hur dessa växtätare påverkar ekosystemtjänster och biologisk mångfald i brukade kontra icke brukade boreala skogar över långa tidsskalor. Detta doktorandprojekt kommer att fokusera på betydelsen av stora växtätare för föryngring och biologisk mångfald i nordliga boreala skogslandskap. Projektet kommer att kombinera experiment och fältmätningar av betestryck, habitatanvändning och biodiversitet i provytor i norra Sveriges skogar som representerar 1-109 år efter kalavverkning jämfört med 4-375 år efter skogsbrand. Det kommer att sträva efter att identifiera mönster och mekanismer som driver växtätares påverkan på trädetablering och den biologiska mångfalden av växter och i mark i skogslandskap över rumsliga skalor och över tid.  

Projektet är ett samarbete med Maja Sundqvist, Michael Gundale och Marie-Charlotte Nilsson, Institutionen för skogens ekologi och skötsel, SLU, Robert Spitzer och Navinder Singh, Institutionen för vilt, fisk och miljö. Doktoranden kommer att ingå i en bred forskargrupp med expertis inom ämnen från växt- och markekologi och växt-herbivorinteraktioner i nordliga ekosystem, vilket ger goda förutsättningar för vetenskapligt utbyte och diskussion.

Kvalifikationer

De kvalifikationerna som krävs för denna position är:

  • En masterutbildning i biologi, ekologi, landskapsekologi eller ett naturvårdsrelaterat fält
  • Erfarenhet av ekologiskt fältarbete 
  • Behärska engelska flytande och god kommunikationsförmåga i både tal och skrift 
  • God förmåga att arbeta effektivt både självständigt och i team

Meriterande

  • Erfarenhet av metodutveckling, rumsliga analyser och GIS 
  • Erfarenhet av univariata och multivariata analyser 
  • Erfarenhet av att arbeta självständigt och organisera eget arbetsschema  
  • Erfarenhet av att arbeta framgångsrikt i team

Placering:           

Umeå

Försörjningsform

Anställning som doktorand (4 års utbildning) 

Tillträde

Enligt överenskommelse.

Ansökan

Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen senast den 2025-01-21.

 Följande ska bifogas ansökan:

  • Brev som beskriver dig själv samt visar din motivation för att söka denna tjänst (max 2 sidor, på Engelska)
  • Examensarbete
  • CV, inklusive examensdatum, som beskriver din utbildning och relevant arbetslivserfarenhet, en eventuell lista över publicerade arbeten, samt namn och kontaktuppgifter till två referenser
  • Kopia av examensbevis, samt andra relevanta intyg

För att vara behörig till utbildning på forskarnivå krävs avlagd examen på avancerad nivå eller minst fyra års heltidsstudier varav minst ett år på avancerad nivå.

Urval bland de behöriga sökande baseras på: skriftlig ansökan inklusive meritförteckning; examensarbete, kopior av examensbevis och registerutdrag från tidigare studier på grund- och avancerad nivå vid universitet eller högskola, två personliga referenser, kunskaper i engelska. Mer information om krav på engelskakunskaper finns på följande sida:https://www.slu.se/utbildning/program-kurser/forskarutbildning/att-bli-doktorand/

Observera att den/de sökande som blir kallade till intervju ska lämna in vidimerade kopior av examensbevis, eller motsvarande, och registerutdrag från tidigare studier på grund- och avancerad nivå vid universitet eller högskola, samt att de sökande som har utländskt medborgarskap också ska lämna in en vidimerad kopia av den sida i passet som innehåller foto och personinformation.

Läs mer om SLU:s forskarutbildning på www.slu.se/utbildning/program-kurser/forskarutbildning/

Fackliga kontaktpersoner:

https://internt.slu.se/min-anstallning/facket/kontaktpersoner/

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har en nyckelroll i utvecklingen för hållbart liv, grundad i vetenskap och utbildning. Genom vårt fokus på samspelen mellan människa, djur och ekosystem och ett ansvarsfullt brukande av naturresurserna bidrar vi till en hållbar samhällsutveckling och goda livsvillkor på vår planet. Huvudorter är Alnarp, Umeå och Uppsala, men verksamhet bedrivs också på forskningsstationer, försöksparker och utbildningsorter i hela landet.

SLU har drygt 3000 medarbetare, 5000 studenter och forskarstuderande och en omsättning på över tre miljarder kronor. Universitetet satsar på attraktiva miljöer på sina campusområden. Vi arbetar för en jämställd och inkluderande arbetsmiljö där öppna samtal mellan människor med olika erfarenheter lägger grunden för vetenskaplighet, kreativitet och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och perspektiv att söka den aktuella anställningen.

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnSveriges Lantbruksuniversitet
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021002817
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Sveriges Lantbruksuniversitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Umeå. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Sveriges Lantbruksuniversitet skickar du in din ansökan senast 2025-01-21.

Källa: Arbetsförmedlingen

Till webb­ansökan »
Relaterade jobb

Doktorand, Utvärdering av styrmedelsinsatser för transformativ omställning

Lunds Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Lund.

2025-01-14

Mer info

Doktorand i skoglig fjärranalys för utvärdering av biologisk mångfald

Sveriges Lantbruksuniversitet söker en person till tjänsten som doktorand i Umeå.

2024-12-09

Mer info

En doktorandplats i Företagsekonomi

Södertörns Högskola söker en person till tjänsten som doktorand i Huddinge.

2025-01-09

Mer info