Publiceringsdatum: 2024-12-13
Letar du efter en chans att arbeta som doktorand på Umeå Universitet? Nu är det möjligt. Sök nu om du är intresserad av att arbeta heltid hos Umeå Universitet under 6 månader eller längre. De letar just nu efter nya medarbetare. Om du redan bor i närheten av Umeå, är det här din chans att söka ett spännande jobb
Umeå Universitet söker för närvarande efter ambitiösa individer som vill utvecklas i rollen som doktorand. Kolla in deras ledig tjänst och se om du har vad som krävs för att bli en del av deras team. Har du vad som krävs för att arbeta som doktorand hos Umeå Universitet? Ansök innan torsdag den trettionde januari 2025 och ta reda på det!
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.
Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.
Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/
Till vår institution, kännetecknad av världsledande forskning inom flera fält och en bredd av internationellt högt rankade utbildningsprogram, söker vi nu en doktorand som ska arbeta med en kompilator för linjär algebra-uttryck.
För mer information besök https://www.umu.se/institutionen-for-datavetenskap/
Linjär algebra-uttryck beräknas på ett effektivt och robust sätt genom att överföras till en noggrant vald sekvens av anrop till optimerade funktioner i bibliotek som BLAS och LAPACK. Översättningen är långtifrån unik och olika översättningar skiljer sig åt i termer av tidsåtgång, minnesåtgång och numerisk noggranhet. När matrisstorlekarna är okända vid kompileringen, vilket de ofta är, kompliceras problemet av det faktum att ingen enskild översättning är optimal för alla möjliga kombinationer av matrisstorlekar. Konsekvensen blir att den kod som genereras (vid kompileringen av programmet) för att beräkna ett uttryck (vid körningen av programmet) måste bestå av mer än bara en enda sekvens av funktionsanrop.
Vi har nyligen fått ett 4-årigt anslag från Vetenskapsrådet (VR) för att undersöka hur man effektivt kan kompilera linjär algebra-uttryck när matrisstorlekarna är okända vid kompileringen. Projektet siktar på att angripa problemet med e-grafer. En e-graf är en datastruktur som vanligen används av automatiserade satsbevisare och nyligen blivit populära för optimerande kompilatorer och andra optimeringsuppgifter. Vår hypotes är att en e-graf är ett effektivt verktyg för att upptäcka och koda en stor mängd av alternativa sätt att beräkna ett specifikt uttryck med okända matrisstorlekar. När ett konkret uttryck beräknas vid körningen av programmet, vilket avslöjar specifika matrisstorlekar, kan en extraheringsalgoritm utifrån den kompilerade e-grafen identifiera ett optimalt sätt att beräkna den specifika instansen av uttrycket.
Projektet bygger vidare på vårt tidigare arbete med linjär algebra-kompilatorer: https://linnea.cs.umu.se/
Anställningen finansieras av Vetenskapsrådet via projektet 2024-04957 ”Kompilering av linjär algebra-uttryck av allmän storlek med hjälp av likhetsgrafer”. Doktoranden kommer att vara en del av forskargruppen High-Performance and Automatic Computing (HPAC) och handledas av Paolo Bientinesi och Lars Karlsson.
HPAC:s hemsida: https://hpac.cs.umu.se/
För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs det att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. För att bli antagen till utbildning på forskarnivå inom ämnet datavetenskap krävs att den sökande har godkända kurser om minst 90 högskolepoäng i ämnet datavetenskap eller ämne som är direkt relevanta för den aktuella specialiseringen.
Du förväntas vara väl förtrogen med datastrukturer och algoritmer samt programspråksteori och kompilatorteori. Programmeringsfärdighet i C, C++ och/eller Rust är ett krav.
God förmåga att kommunicera muntligt och skriftligt på engelska är ett krav.
Det är en stark merit att ha tidigare erfarenhet av e-grafer eller vara bekant med teori och algoritmer för, till exempel, bevisassistenter, omskrivningssystem, optimerande kompilatorer, programanalysverktyg, villkorsprogrammering, eller liknande.
Kunskap om bibliotek för linjär algebra och högpresterande beräkningar är meriterande men inte ett krav.
Anställningen syftar till en doktorsexamen, och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan undervisning och annat institutionsarbete (upp till max 20%) ingå. Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid eller upp till fem år vid undervisning deltid.
Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning. Enligt Högskoleförordningen (12 kap, 2 §) kan beslutet om anställning inte överklagas.
En fullständig ansökan ska innehålla:
Ett personligt brev som beskriver dina forskningsintressen, och varför du söker den utlysta anställningen (max 2 A4-sidor med 11 punkters teckenstorlek). Ansökningar som saknar ett meningsfullt personligt brev kommer inte att behandlas vidare.
Kopior av kandidat- och/eller masteruppsats, samt andra relevanta publikationer om sådana finns
Kontaktinformation till tre referenspersoner.
Dokumentation och beskrivning av andra relevanta erfarenheter och kompetenser
Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Om bifogade dokument har annat originalspråk ska en översättning inkluderas. Bifogade dokument ska vara i pdf-format.
Utvalda sökande kommer att erbjudas en intervju som kan inkludera en programmeringsuppgift.
Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.
Antal tjänster | 1 |
---|---|
Arbetstid | Heltid |
Företagsnamn | Umeå Universitet |
Lön | Fast månads- vecko- eller timlön |
Omfattning | 6 månader eller längre |
Organisationsnummer | 2021002874 |
Typ av anställning | Vanlig anställning |
Yrke | Doktorand |
Yrkesområde | Pedagogik |
Umeå Universitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Umeå. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Umeå Universitet skickar du in din ansökan senast 2025-01-30.
Källa: Arbetsförmedlingen
Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.
2025-01-08
Mer infoSödertörns Högskola söker en person till tjänsten som doktorand i Huddinge.
2025-01-09
Mer infoHÖGSKOLAN KRISTIANSTAD söker en person till tjänsten som doktorand i Kristianstad.
2025-01-13
Mer info