Publiceringsdatum: 2024-12-13
Positionen som doktorand hos Umeå Universitet är öppen och väntar på en lämplig kandidat - kan det vara du? Sök nu om du är intresserad av att arbeta heltid hos Umeå Universitet under 6 månader eller längre. De letar just nu efter nya medarbetare. Att bo i närheten av Umeå kan vara en fördel för denna position, så om du redan bor i området bör du överväga att söka jobbet.
Om du letar efter en spännande karriär inom doktorand-branschen, har Umeå Universitet just nu ett ledigt jobb som kan vara av intresse. Sök jobbet som doktorand hos Umeå Universitet och ta chansen att ta din karriär till nästa nivå. Ansök senast söndag den sextonde februari 2025.
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.
Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.
Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/
Vid Institutionen för fysik bedrivs en stark och expanderande forskning med flera olika inriktningar, t. ex. organisk elektronik, nanoteknik, fotonik, rymdfysik och teoretisk fysik. Institutionen är en del av KBC, kemiskt-biologiskt centrum vid Umeå Universitet. Vi har ett starkt fokus på interdisciplinär forskning och utmärkt tillgång till modern instrumentering och infrastruktur för analys.
Institutionen för fysik söker en doktorand i beräkningsvetenskap med inriktning på att utforska de centrala mekanismerna som styr hur växter svarar på stress.
Anställningen omfattar fyra års heltidsstudier. Anställningen börjar i augusti 2025 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är den 16 februari.
Forskarskolan för stressresponsmodellering i IceLab
Från och med våren 2025 kommer Umeå universitets tvärvetenskapliga forskningsnav IceLab att erbjuda doktorandanställningen genom den nya forskarskolan för stressresponsmodellering. Forskarskolan finansieras av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och Vetenskapsrådets excellenscenter. Den fokuserar på att modellera stressresponsmekanismer i levande system. För doktorander erbjuds ett omfattande kursprogram inom komplexitetsvetenskap.
Doktorandanställningen erbjuder en unik möjlighet att ingå i en grupp med andra doktorander inom forskarskolan och att utvecklas tillsammans genom anpassade kurser i enlighet med excellenscentrats tvärvetenskapliga tema.
Programmet förbereder nästa generations forskare inom beräkningsbiologi. Du får en stark grund i att förstå komplexa system och verktyg för att studera levande system på olika nivåer. Målet är att lösa stora utmaningar inom miljö- och livsvetenskaperna.
Kursutbudet omfattar ämnen som komplexitetsvetenskap, matematisk modellering inom evolution, ekologi och växtbiologi. Det inkluderar även överförbara färdigheter som kommunikation och samarbete mellan olika discipliner. Du får också möjlighet att delta i forskningsutbyten och bli en del av den stödjande och inspirerande miljön vid IceLab.
Bli en del av IceLab och arbeta i framkanten av tvärvetenskaplig forskning. Här kombineras matematisk modellering och dataanalys med olika ämnen som ekologi, växtfysiologi och molekylärbiologi. Din forskning kommer att fördjupa vår förståelse för hur levande system reagerar på stress och miljöförändringar, samtidigt som du utvecklas och växer i din forskarkarriär.
Växter utgör grunden för vår matförsörjning, men deras förmåga att säkra en stabil jordbruksproduktion utsätts för allt större press. En växande befolkning, begränsade naturresurser och oförutsägbara klimat utmanar den globala livsmedelssäkerheten. För att möta dessa problem behöver vi utveckla grödor som kan hantera stressande förhållanden som torka, värme eller brist på näringsämnen.
Doktorandprojektet syftar till att förstå hur växter upptäcker och reagerar på stress med fokus på Mediator-komplexet – en viktig reglerande nod som hanterar stressignaler och samordnar de genetiska och fysiologiska förändringar som krävs för att överleva.
Tillsammans med experter inom växtbiologi och beräkningsvetenskap kommer du att utveckla och använda avancerade nätverksanalysverktyg för att kartlägga de komplexa signalvägarna som styr växters stressresponser. Genom att integrera data på flera nivåer – inklusive stressignaler, interaktioner mellan transkriptionsfaktorer, kromatinmodifieringar och genuttryck – kommer projektet att klargöra hur växter hanterar stress både på molekylär nivå och som hela organismer.
För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutfört kurser om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning, eller motsvarande kvalifikationer.
För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till forskarutbildning i beräkningsvetenskap krävs att den sökande har minst 90 högskolepoäng inom beräkningsvetenskapliga ämnen (såsom tillämpad matematik, datavetenskap, fysik eller liknande områden) varav minst 30 högskolepoäng på avancerad nivå. Kraven behöver inte vara uppfyllda vid ansökningstillfället utan endast vid antagning.
Den framgångsrika kandidaten ska ha en masterexamen i fysik, teknisk fysik, datavetenskap eller motsvarande. Erfarenhet av beräkningsmodellering och utmärkta programmeringskunskaper med moderna programmeringsspråk är ett krav. Kännedom om analys av biologiska data är en fördel. Kandidaten ska ha ett starkt intresse för tvärvetenskaplig forskning, vara mycket motiverad och kunna arbeta både självständigt och tillsammans med en forskargrupp. Mycket goda färdigheter i både talad och skriven engelska är ett krav.
För ytterligare information, kontakta Martin Rosvall, martin.rosvall@umu.se, Åsa Strand, asa.strand@umu.se eller Ludvig Lizana, ludvig.lizana@umu.se.
Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.
Antal tjänster | 1 |
---|---|
Arbetstid | Heltid |
Företagsnamn | Umeå Universitet |
Lön | Fast månads- vecko- eller timlön |
Omfattning | 6 månader eller längre |
Organisationsnummer | 2021002874 |
Typ av anställning | Vanlig anställning |
Yrke | Doktorand |
Yrkesområde | Pedagogik |
Umeå Universitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Umeå. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Umeå Universitet skickar du in din ansökan senast 2025-02-16.
Källa: Arbetsförmedlingen
Lunds Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Klippan.
2024-12-18
Mer infoLinköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Norrköping.
2024-11-14
Mer infoLinköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Norrköping.
2024-12-09
Mer info