Publiceringsdatum: 2024-12-19
Sveriges Lantbruksuniversitet är på jakt efter en skicklig doktorand och du kan vara rätt person för jobbet. Sveriges Lantbruksuniversitet söker någon som vill arbeta heltid under 6 månader eller längre. Kanske är det du? Umeå är platsen där detta jobb har sin tjänsteort.
Sveriges Lantbruksuniversitet har just nu ett ledigt jobb som doktorand. Bli en del av Sveriges Lantbruksuniversitet genom att ansöka till jobbet som doktorand senast tisdag den artonnde februari 2025.
En doktorandtjänst med fokus på att dissekera rotutsöndring i boreala växter är tillgänglig vid institutionen för skogens ekologi och skötsel vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. SLU har en internationell karaktär både när det gäller forskning och undervisning. Institutionen består av ungefär 115 personer varav 9 är professorer. Vårt uppdrag är att verka för ökad förståelse av skogliga ekosystem samt hur skogsekosystem bäst kan förvaltas idag och i framtiden. För mer information om institutionen se: http://www.slu.se/institutioner/skogens-ekologi-skotsel/
Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom SLU på https://www.slu.se/om-slu/jobba-pa-slu/
Namn på forskningsprojekt/avhandlingsarbete:
Forskarutbildningsämne :
Skogar spelar en avgörande roll för att minska koldioxidhalterna i atmosfären. Förhöjda nivåer av koldioxid ökar kolutsöndringen från växtrötter, men inverkan av denna process på kvävetillgången och följaktligen växternas tillväxt är fortfarande oklar. Kolutsöndring stimulerar tillväxten av svampar och bakterier i rhizosfären, markzonen närmast rötterna, vilket påverkar kvävedynamik och växtnäring. För att optimera trädets tillgång till kväve och öka tillväxten är det viktigt att förstå interaktioner mellan trädrötter och mikrober. En kritisk kunskapslucka ligger i den finskaliga regleringen av kolutsöndringen från växtrötter. Detta doktorandprojekt angriper denna kunskapslucka genom att undersöka mekanismerna bakom rotutsöndring och dess reglering. Doktoranden kommer huvudsakligen att arbeta under axeniska förhållanden i finrotskala med boreala växter. Rotexudat kommer att analyseras med olika LC-MS och GC-MS metoder i nära samarbete med Swedish Metabolomics Center https://www.swedishmetabolomicscentre.se/ Projektet leds av Sandra Jämtgård, Institutionen för skoglig ekologi och skötsel, SLU i samarbete med Peter Marhavý, Umeå Plant Science Centre, UPSC https://www.upsc.se/ och Clydecia Spitzer, SLU. Doktoranden kommer att ingå i en multidisciplinär forskargrupp med expertis som spänner över växtfysiologi, skogsekofysiologi, metabolomik och transkriptomik, vilket ger goda förutsättningar för vetenskapligt utbyte och diskussion.
De kvalifikationerna som krävs för denna position är:
Placering:
Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen senast den 2025-02-18.
Följande ska bifogas ansökan:
För att vara behörig till utbildning på forskarnivå krävs avlagd examen på avancerad nivå eller minst fyra års heltidsstudier varav minst ett år på avancerad nivå.
Urval bland de behöriga sökande baseras på: skriftlig ansökan inklusive meritförteckning; examensarbete, kopior av examensbevis och registerutdrag från tidigare studier på grund- och avancerad nivå vid universitet eller högskola, två personliga referenser, kunskaper i engelska. Mer information om krav på engelskakunskaper finns på följande sida:https://www.slu.se/utbildning/program-kurser/forskarutbildning/att-bli-doktorand/
Observera att den/de sökande som blir kallade till intervju ska lämna in vidimerade kopior av examensbevis, eller motsvarande, och registerutdrag från tidigare studier på grund- och avancerad nivå vid universitet eller högskola, samt att de sökande som har utländskt medborgarskap också ska lämna in en vidimerad kopia av den sida i passet som innehåller foto och personinformation.
Läs mer om SLU:s forskarutbildning på www.slu.se/utbildning/program-kurser/forskarutbildning/
Fackliga kontaktpersoner:
https://internt.slu.se/min-anstallning/facket/kontaktpersoner/
Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har en nyckelroll i utvecklingen för hållbart liv, grundad i vetenskap och utbildning. Genom vårt fokus på samspelen mellan människa, djur och ekosystem och ett ansvarsfullt brukande av naturresurserna bidrar vi till en hållbar samhällsutveckling och goda livsvillkor på vår planet. Huvudorter är Alnarp, Umeå och Uppsala, men verksamhet bedrivs också på forskningsstationer, försöksparker och utbildningsorter i hela landet.
SLU har drygt 3000 medarbetare, 5000 studenter och forskarstuderande och en omsättning på över tre miljarder kronor. Universitetet satsar på attraktiva miljöer på sina campusområden. Vi arbetar för en jämställd och inkluderande arbetsmiljö där öppna samtal mellan människor med olika erfarenheter lägger grunden för vetenskaplighet, kreativitet och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och perspektiv att söka den aktuella anställningen.
Antal tjänster | 1 |
---|---|
Arbetstid | Heltid |
Företagsnamn | Sveriges Lantbruksuniversitet |
Lön | Fast månads- vecko- eller timlön |
Omfattning | 6 månader eller längre |
Organisationsnummer | 2021002817 |
Typ av anställning | Vanlig anställning |
Yrke | Doktorand |
Yrkesområde | Pedagogik |
Sveriges Lantbruksuniversitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Umeå. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Sveriges Lantbruksuniversitet skickar du in din ansökan senast 2025-02-18.
Källa: Arbetsförmedlingen
Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.
2025-01-08
Mer infoSödertörns Högskola söker en person till tjänsten som doktorand i Huddinge.
2025-01-09
Mer infoSödertörns Högskola söker en person till tjänsten som doktorand i Huddinge.
2025-01-09
Mer info