Doktorand inom forskarutbildningsämnet biologi

Publiceringsdatum: 2024-12-09

Sveriges Lantbruksuniversitet söker just nu efter en doktorand och du kan vara den de letar efter. Vill du arbeta heltid hos Sveriges Lantbruksuniversitet? Just nu letar de efter någon som vill ha en tjänst 6 månader eller längre. Om du redan bor i närheten av Uppsala, är det här din chans att söka ett spännande jobb

Sveriges Lantbruksuniversitet söker för närvarande efter ambitiösa individer som vill utvecklas i rollen som doktorand. Kolla in deras ledig tjänst och se om du har vad som krävs för att bli en del av deras team. Sök jobbet som doktorand hos Sveriges Lantbruksuniversitet och ta chansen att ta din karriär till nästa nivå. Ansök senast tisdag den tjugoförsta januari 2025.


Jobbannons

Institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi

Vi söker en doktorand inom forskarutbildningsämnet biologi, som ska arbeta med svampekologi och markprocesser. Doktoranden blir anställd vid Institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi vid SLU i Uppsala.

WIFORCE forskarskola:

Sverige är ett land där skogen har haft och alltjämt har mycket stor betydelse. Bruk och nyttjandet av skogen är en fråga där avvägandet mellan skogsproduktion och miljö är i fokus. Tillväxten i de svenska skogarna har minskat de senaste 15 åren. Biodiversitet och skogens roll i klimatarbetet är idag centrala samhällsfrågor som kräver mer kunskap. För att både kunna hållbart bruka och trygga skogens biologiska mångfald behövs därför ett sammanhängande grundvetenskapligt forskningsprogram som tar sig an stora och komplexa frågeställningar samt utvecklar nya analysverktyg. Det är mot denna bakgrund och i linje med SLU:s satsning på Framtidens hållbara skogsskötsel som WIFORCE forskarskola, inom Wallenberg Initiatives in Forest Research, etableras med fokus på framtidens uthålliga brukande av skog. Under programmets gång kommer cirka 50 doktorander att ingå i forskarskolan. Vill du vara med och göra skillnad för framtidens uthålliga brukande av skog? Sök till WIFORCE forskarskola!

Läs mer om WIFORCE här www.slu.se/wiforce

Om institutionen:

Institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi erbjuder en dynamisk och internationell forskningsmiljö, med experter som utför både grundläggande och tillämpad forskning kring mikrob-växtinteraktioner, mykologi, mikrobiell ekologi och evolution, samt biodiversitet. Centrala frågeställningar inom skogs- och växtpatologi, samt kol och kväveomsättning i terrestra miljöer är i fokus. Resurser innefattar ett väl utrustat molekylärlaboratorium, en bioinformatisk analys-pipeline för svampsamhällen, och expertis inom markprocesser för kol. Institutionen är en del av Biocentrum.

Läs mer om Institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi här: https://www.slu.se/en/departments/forest-mycology-plantpathology/

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom SLU på https://www.slu.se/om-slu/jobba-pa-slu/

Betydelsen av trädgenotyper och markmikrobiomet för markprocesser

Innehållsbeskrivning

Målet med doktorandprojektet i svampekologi är att undersöka effekterna av värdträdens genetik och miljöfaktorer för sammansättningen av svampsamhällen i marken, samt att kvantifiera påverkan på kolomsättning i marken. Vi strävar efter att öka förståelsen för hur organiskt material i marken omsätts, och vilken roll marksvampar har. Projektet omfattar  experimentellt arbete i fält och lab, molekylära studier av svampsamhällen, bioinformatik, och att skriva vetenskapliga artiklar. Doktoranden kommer att utföra forskningsarbete under handledning som ska leda till en avhandling, samt ta kurser motsvarande 30 poäng. Doktorandtjänsten är placerad inom forskargruppen Skoglig mikrobiologi, och projektet bedrivs i samarbete med andra forskare vid institutionen, SLU i Umeå, samt vid Brandenburg University of Technology Cottbus-Senftenberg.

Kvalifikationer

Du är behörig för att bli antagen till forskarutbildning om du har en mastersexamen eller motsvarande. För denna tjänst ska din utbildning ha inriktning mot mykologi, ekologi, biologi, mikrobiella interaktioner, skogsvetenskap, eller ett annat relevant område. Det är önskvärt att du har en grundläggande förståelse för det boreala skogsekosystemet. Erfarenhet av molekylärbiologiskt- och mikrobiologiskt laboratoriearbete, samhällsanalyser, ekologi, markprocesser, populationsgenetik, kvantitativ genetik och statistik är meriterande. Arbetsspråket är engelska, och god kommunikationsförmåga både i tal och skrift är ett krav. Vi söker en kandidat som är motiverad, välorganiserad, självständig och nyfiken, och som är intresserad av forskning. Du ska gilla att arbeta i team och bidra positivt till forskningsmiljön. Körkort är en merit. 

Placering:            

Uppsala

Försörjningsform

Anställning som doktorand (4 års utbildning) 

Tillträde

Enligt överenskommelse.

Ansökan

Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen senast den 2025-01-21.

För att vara behörig till utbildning på forskarnivå krävs avlagd examen på avancerad nivå eller minst fyra års heltidsstudier varav minst ett år på avancerad nivå.

Urval bland de behöriga sökande baseras på: skriftlig ansökan inklusive meritförteckning; examensarbete, kopior av examensbevis och registerutdrag från tidigare studier på grund- och avancerad nivå vid universitet eller högskola, två personliga referenser, kunskaper i engelska. Mer information om krav på engelskakunskaper finns på följande sida:https://www.slu.se/utbildning/program-kurser/forskarutbildning/att-bli-doktorand/

Observera att den/de sökande som blir kallade till intervju ska lämna in vidimerade kopior av examensbevis, eller motsvarande, och registerutdrag från tidigare studier på grund- och avancerad nivå vid universitet eller högskola, samt att de sökande som har utländskt medborgarskap också ska lämna in en vidimerad kopia av den sida i passet som innehåller foto och personinformation.

Läs mer om SLU:s forskarutbildning på www.slu.se/utbildning/program-kurser/forskarutbildning/

Fackliga kontaktpersoner:

https://internt.slu.se/min-anstallning/facket/kontaktpersoner/

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har en nyckelroll i utvecklingen för hållbart liv, grundad i vetenskap och utbildning. Genom vårt fokus på samspelen mellan människa, djur och ekosystem och ett ansvarsfullt brukande av naturresurserna bidrar vi till en hållbar samhällsutveckling och goda livsvillkor på vår planet. Huvudorter är Alnarp, Umeå och Uppsala, men verksamhet bedrivs också på forskningsstationer, försöksparker och utbildningsorter i hela landet.

SLU har drygt 3000 medarbetare, 5000 studenter och forskarstuderande och en omsättning på över tre miljarder kronor. Universitetet satsar på attraktiva miljöer på sina campusområden. Vi arbetar för en jämställd och inkluderande arbetsmiljö där öppna samtal mellan människor med olika erfarenheter lägger grunden för vetenskaplighet, kreativitet och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och perspektiv att söka den aktuella anställningen.

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnSveriges Lantbruksuniversitet
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021002817
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Sveriges Lantbruksuniversitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Uppsala. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Sveriges Lantbruksuniversitet skickar du in din ansökan senast 2025-01-21.

Källa: Arbetsförmedlingen

Till webb­ansökan »
Relaterade jobb

Doktorand inom systematisk biologi

Uppsala Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Uppsala.

2024-12-13

Mer info

Doktorand inom området medicinsk psykologi

Uppsala Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Uppsala.

2025-01-17

Mer info

Doktorand i skoglig fjärranalys för utvärdering av biologisk mångfald

Sveriges Lantbruksuniversitet söker en person till tjänsten som doktorand i Umeå.

2024-12-09

Mer info