Publiceringsdatum: 2024-12-13
Här är din möjlighet att bli en del av teamet hos Sveriges Lantbruksuniversitet genom att arbeta som doktorand. Sveriges Lantbruksuniversitet söker en medarbetare på heltid som vill arbeta 6 månader eller längre. Kan det vara du? För detta jobb är Uppsala den angivna tjänsteorten.
Sveriges Lantbruksuniversitet söker för närvarande efter ambitiösa individer som vill utvecklas i rollen som doktorand. Kolla in deras ledig tjänst och se om du har vad som krävs för att bli en del av deras team. Bli en del av Sveriges Lantbruksuniversitet genom att ansöka till jobbet som doktorand senast måndag den sjuttonde februari 2025.
En doktorandtjänst inom växt-markmikrobiella interaktioner finns tillgänglig vid SLU:s institution för skogens mykologi och växtpatologi. Institutionen erbjuder en dynamisk och internationell forskningsmiljö med forskare som bedriver grundläggande och tillämpad forskning inom växt-mikrobinteraktioner, mykologi, mikrobiell ekologi och evolution samt biodiversitet. Tjänsten är placerad i forskargruppen för skogsmikrobiologi.
Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom SLU på https://www.slu.se/om-slu/jobba-pa-slu/
Från makroklimat till mikroklimat: Växt-jordmikrobiella interaktioner och ekosystemens kolcyckling under global förändring
Vi kommer att undersöka hur avkopplingen mellan makro- och mikroklimat påverkar kolcykling och markmikrobiell funktion i svenska skogar. Med hjälp av mikroklimatloggrar längs en makroklimatisk gradient kommer vi att testa kopplingar mellan skogens strukturella komplexitet, avkoppling mellan makro- och mikroklimat, och ekosystemens kolutbyte genom olika flödesmätningsmetoder. Under jordytan kommer vi att studera relationer mellan mikroklimat, markmikrobiella samhällen och kolcykling. Kontrollerade klimatkammarförsök som simulerar uppvärmningsscenarier kommer att bidra till att klargöra hur förändringar i temperatur och nederbörd påverkar mikrobiella funktioner kopplade till kol. Mer information om nätverket av mikroklimatloggrar finns här: https://carolinegreiser.weebly.com/forestbuffer.html
Doktorandprojektet fokuserar på hur skogens vegetationsstruktur påverkar avkopplingen mellan makro- och mikroklimat samt dess effekter på ekosystemens kolcykler. I fält kommer du att studera hur skogsstrukturen påverkar avkopplingen mellan makro- och mikroklimat, och hur mikroklimat, växtdiversitet och markegenskaper driver kolcyklingen, inklusive markmikrobiella svar på temperatur och fuktighet. I laboratoriet kommer du att fördjupa dig i design av klimatexperiment och använda avancerade DNA- och RNA-baserade tekniker, potentiellt inklusive transkriptomik, för att analysera mikrobiella samhällens sammansättning och funktioner.
Projektet ger flexibilitet att utveckla egna forskningsidéer inom skogsmikrobiell ekologi och erbjuder samarbeten inom svenska ekosystem. Det passar kandidater som är intresserade av skogs-, växt-, mark- eller mikrobiell ekologi och har en bred inriktning som kan anpassas efter studentens intressen.
Vi söker en entusiastisk och motiverad kandidat med utmärkta kommunikativa färdigheter i både skriftlig och muntlig engelska. Kritiskt och kreativt tänkande är grundläggande egenskaper. Vi söker en kandidat som kan bedriva primär forskning (både i fält och i laboratorium) och utveckla vetenskapliga publikationer. Den framgångsrika kandidaten måste kunna arbeta både i team och självständigt, och vi förväntar oss att personen är proaktiv och tar egna initiativ. Mycket goda numeriska och statistiska färdigheter samt viss tidigare erfarenhet av molekylärbiologiska tekniker med användning av DNA och RNA är önskvärda. Körkort krävs för resor till fältplatser.
Akademiska krav inkluderar en masterexamen (eller motsvarande*) i ekologi eller en närliggande disciplin, med fokus på växter och/eller jordar och/eller mikrobiologi.
Huvudhandledare för denna doktorandtjänst är professor Paul Kardol (SLU). Biträdande handledare är Dr. Caroline Greiser (Stockholms universitet). Ytterligare biträdande handledare kan komma att utses.
Ansökan, skriven på engelska, ska skickas in via rekryteringssystemet och inkludera:
Placering:
Anställning som doktorand (fyra års utbildning).
Den föredragna startdatumet är den 1 april 2025, eller enligt överenskommelse.
Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen senast den 2024-02-17.
För att vara behörig till utbildning på forskarnivå krävs avlagd examen på avancerad nivå eller minst fyra års heltidsstudier varav minst ett år på avancerad nivå.
Urval bland de behöriga sökande baseras på: skriftlig ansökan inklusive meritförteckning; examensarbete, kopior av examensbevis och registerutdrag från tidigare studier på grund- och avancerad nivå vid universitet eller högskola, två personliga referenser, kunskaper i engelska. Mer information om krav på engelskakunskaper finns på följande sida:https://www.slu.se/utbildning/program-kurser/forskarutbildning/att-bli-doktorand/
Observera att den/de sökande som blir kallade till intervju ska lämna in vidimerade kopior av examensbevis, eller motsvarande, och registerutdrag från tidigare studier på grund- och avancerad nivå vid universitet eller högskola, samt att de sökande som har utländskt medborgarskap också ska lämna in en vidimerad kopia av den sida i passet som innehåller foto och personinformation.
Läs mer om SLU:s forskarutbildning på www.slu.se/utbildning/program-kurser/forskarutbildning/
Fackliga kontaktpersoner:
https://internt.slu.se/min-anstallning/facket/kontaktpersoner/
Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har en nyckelroll i utvecklingen för hållbart liv, grundad i vetenskap och utbildning. Genom vårt fokus på samspelen mellan människa, djur och ekosystem och ett ansvarsfullt brukande av naturresurserna bidrar vi till en hållbar samhällsutveckling och goda livsvillkor på vår planet. Huvudorter är Alnarp, Umeå och Uppsala, men verksamhet bedrivs också på forskningsstationer, försöksparker och utbildningsorter i hela landet.
SLU har drygt 3000 medarbetare, 5000 studenter och forskarstuderande och en omsättning på över tre miljarder kronor. Universitetet satsar på attraktiva miljöer på sina campusområden. Vi arbetar för en jämställd och inkluderande arbetsmiljö där öppna samtal mellan människor med olika erfarenheter lägger grunden för vetenskaplighet, kreativitet och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och perspektiv att söka den aktuella anställningen.
Antal tjänster | 1 |
---|---|
Arbetstid | Heltid |
Företagsnamn | Sveriges Lantbruksuniversitet |
Lön | Fast månads- vecko- eller timlön |
Omfattning | 6 månader eller längre |
Organisationsnummer | 2021002817 |
Typ av anställning | Vanlig anställning |
Yrke | Doktorand |
Yrkesområde | Pedagogik |
Sveriges Lantbruksuniversitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Uppsala. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Sveriges Lantbruksuniversitet skickar du in din ansökan senast 2025-02-17.
Källa: Arbetsförmedlingen
Sveriges Lantbruksuniversitet söker en person till tjänsten som doktorand i Umeå.
2024-12-11
Mer infoUppsala Universitet söker två personer till tjänsten som doktorand i Uppsala.
2024-12-04
Mer infoSveriges Lantbruksuniversitet söker en person till tjänsten som doktorand i Umeå.
2024-12-12
Mer info