Doktorand med fokus på omhändertagande vid ALS

Publiceringsdatum: 2025-01-24

Nu har du chansen att börja jobba som doktorand hos Uppsala Universitet. Sök nu om du är intresserad av att arbeta heltid hos Uppsala Universitet under 6 månader eller längre. De letar just nu efter nya medarbetare. Platsen där jobbet finns ledigt är i Uppsala.

Uppsala Universitet behöver fler anställda som stödjer arbetet inom doktorand. Kolla in deras lediga tjänst för att se om du har vad som krävs. Söker du efter en spännande karriär som doktorand? Sök jobbet hos Uppsala Universitet senast måndag den tjugofjärde februari 2025 och bli en del av deras team.


Jobbannons

Vi söker nu en doktorand för ett projekt med fokus på omhändertagande vid ALS, till Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap.

Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap tillhör den medicinska fakulteten och har en omfattande forskning som bedrivs av våra 10 forskargrupper bland annat inom ämnesområdena folkhälsovetenskap, vårdvetenskap, socialmedicin, logopedi och bioetik. Vidare bedriver institutionen utbildning på sjuksköterskeprogrammen, läkarprogrammet, logopedprogrammet, mastersprogrammet i folkhälsa samt genom ett flertal fristående kurser. Vi är sammanlagt ca 370 medarbetare inklusive våra associerade forskare och doktorander. Läs mer på: pubcare.uu.se 

Forskargruppen Vårdvetenskap

Doktoranden kommer att vara placerad i forskargruppen Vårdvetenskap vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap. Forskargruppen bedriver forskning som ämnar utveckla och utvärdera hälsofrämjande aktiviteter i syfte att förbättra hälsa, livskvalitet och lindra lidande. Forskargruppen har cirka 20 medarbetare och leds av professor Lena Wettergren. Gruppen har regelbundna forskningsseminarier och möten.

Arbetsuppgifter

Det övergripande syftet med projektet är att undersöka hur personliga assistenter till personer med ALS ser på sin arbetssituation och vilket behov de har av utbildning och stöd. Projektet avser också att undersöka hur personer med sjukdomen ALS och deras närstående ser på arbetet som personlig assistent. Att arbeta som personlig assistent innebär ofta att arbeta ensam hemma hos den sjuke och vara ansvarig och kunna ta snabba beslut i vissa lägen. Närstående har ofta en central roll när det gäller vården av personen med ALS, och det är inte ovanligt att någon i familjen eller en vän också blir personlig assistent. Det finns inga krav på medicinsk utbildning för att arbeta som personlig assistent, trots att ALS är en progressiv sjukdom som ofta kräver högteknologisk vård. Målet med detta forskningsprojekt är att inhämta ny kunskap som kan bidra till att rekommendationer och riktlinjer kring utbildning och stöd utarbetas. Detta förväntas bidra till ökad trygghet hos såväl den personliga assistenten som patienten och dennes familj under sjukdomens progress.

Projektgruppen består av forskare från Uppsala universitet, Göteborgs universitet och Umeå universitet. Doktoranden kommer att, med stöd av handledare, ansvara för datainsamling, dataanalys och att sammanställa inhämtad data i vetenskapliga arbeten för publicering i internationella vetenskapliga tidskrifter. Projektet inkluderar både kvalitativa och kvantitativa metoder där data kommer att inhämtas via intervjuer och frågeformulär. Doktoranden förväntas också att delta i forskargruppens möten och aktiviteter.

Kvalifikationskrav

Sökande ska ha en magisterexamen eller motsvarande i vårdvetenskap, medicin, socialmedicin, folkhälsovetenskap eller annat område som arbetsgivaren bedömer likvärdigt.

Behörig till utbildning på forskarnivå är den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå eller - fullgjort minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå inklusive ett självständigt arbete om minst 15 högskolepoäng, eller - på något annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet till utbildning på forskarnivå i vårdvetenskap har den som med godkänt resultat fullgjort kurs engelska B/6 eller bedömts ha förvärvat motsvarande kunskap genom tidigare utbildning. God förmåga att kommunicera muntligt och skriftligt på svenska och engelska är ett krav då projektet förutsätter att doktoranden kan genomföra intervjuer samt analyser data på svenska samt skriva vetenskapliga artiklar på engelska.

Du ska vara noggrann och strukturerad samt ha god samarbetsförmåga.

Önskvärt/meriterande i övrigt

Deltagande i forskningssammanhang där studier har genomförts på denna patientgrupp eller andra patientgrupper inom neurologisk sjukvård eller palliativvård är meriterande.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1–7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

För mer information om utbildning på forskarnivå vid Uppsala universitet se Forskarutbildning - Uppsala universitet  

Om anställningen 

Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.  

Universitet tillämpar lokalt avtal för lönesättning av doktorand.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Universitetslektor Birgitta Jakobsson Larsson 018-471 66 55  birgitta.jakobsson.larsson@uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 24 februari 2025, UFV-PA 2025/224.

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla 7 600 anställda och 53 000 studenter som med nyfikenhet och engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet

https://uu.se/om-uu/jobba-hos-oss/

Anställningen kan komma att säkerhetsprövas. Vid säkerhetsprövning är en förutsättning för anställning att sökande blir godkänd.

Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp.

Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem.

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnUppsala Universitet
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021002932
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Uppsala Universitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Uppsala. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Uppsala Universitet skickar du in din ansökan senast 2025-02-24.

Källa: Arbetsförmedlingen

Till webb­ansökan »
Relaterade jobb

Doktorand med fokus på “dual use” kring innovationsprocesser

Blekinge Tekniska Högskola söker en person till tjänsten som doktorand i Karlskrona.

2025-01-22

Mer info

Doktorand i reglerteknik med fokus på säker reglering under osäkerhet

Uppsala Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Uppsala.

2025-02-06

Mer info

Doktorand i reglerteknik med fokus på beräkningsmetoder för stora system

Uppsala Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Uppsala.

2025-02-07

Mer info