Doktorand till Institutionen för mark och miljö

Publiceringsdatum: 2025-02-17

En möjlighet har öppnat upp för dig att börja arbeta som doktorand hos Sveriges Lantbruksuniversitet. Intresserade sökes för heltid-jobb hos Sveriges Lantbruksuniversitet - är du intresserad? De letar efter någon som vill jobba 6 månader eller längre. Uppsala är platsen där detta jobb har sin tjänsteort.

Sveriges Lantbruksuniversitet har just nu en ledig tjänst som doktorand. Om du vill ta din karriär till nästa nivå, ta en titt på deras jobbannons och se om jobbet passar dig! Bli en del av Sveriges Lantbruksuniversitet genom att ansöka till jobbet som doktorand senast måndag den sjuttonde mars 2025.


Jobbannons

Institutionen för mark och miljö

Institutionen för mark och miljö är ett ledande markvetenskapligt centrum, såväl nationellt som internationellt. Vi forskar om markens egenskaper och grundläggande funktioner, samt studerar hur miljö- och klimatförändringar påverkar marken. Genom forskning, miljöanalys och utbildning bidrar vi med kunskap om framtidens hållbara markanvändning och tar fram nya lösningar som underlag för beslut inom jord- och skogsbruk, samt urbana miljöer. Arbetsmiljön vid institutionen är internationell och vi har ca. 100 anställda.

Forskningen bedrivs inom sju ämnesgrupper med inriktning mot markens näringsomsättning, markkemi, markbiologi, markmekanik och jordbearbetning, biogeofysik, vattenhushållning och vattenkvalitet, samt skogsmarkens biogeokemi. Vi ansvarar för viktig forskningsinfrastruktur i form av markkemiska och markfysikaliska laboratorier, en datortomograf, långliggande försök, en lysimeteranläggning, samt fältforskningsstationerna Lanna och Lövsta som erbjuder infrastruktur för växtodlingsförsök. Inom utbildningen medverkar institutionen inom ca. 30 kurser på grund- och avancerad nivå.

Vi utgör en del av SLU:s Mark-, Vatten- och Miljöcentrum (MVM-centrum), med nära kontakter till miljöanalys och forskning om bl.a. vatten, kretslopp och bioenergi. Verksamheten bidrar till att uppfylla nationella miljö- och klimatmål och FN:s globala hållbarhetsmål. Institutionen är lokaliserad till Campus Ultuna i Uppsala och till Skara. Läs mer om institutionen: (https://www.slu.se/mark).

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom SLU på https://www.slu.se/om-slu/jobba-pa-slu/

Svampars anpassningar till kvävebrist – från gener till ekosystem

Markvetenskap med inriktning mot markbiologi

Innehållsbeskrivning

Markbiologigruppen på SLU är internationellt känd för sin banbrytande forskning om svamparnas biologi och ekologi. Med metoder som spänner från molekylärbiologi till fältförsök syftar vi till att förstå svamparnas beteende och egenskaper och deras betydelse som nedbrytare och för mykorrhiza i skogesekosystem. Nu söker vi en doktorand för ett projekt, finanseras av Vetenskapsrådet, för att undersöka hur svampar anpassar sig till kvävebrist. De senaste metoderna inom mikroskopi och gensekvensering kommer att användas för att utröna hur svamparnas mycel och dess egenskaper kopplar samman näringstillgänglighet med kolomsättning. Projektet innehåller både kontrollerade laboratorieförsök och analyser av genuttrycksdata från fältförsök med ett fokus på grundforskning kring en relativt okänd och fascinerade organismgrupp. Som de huvudsakliga nedbrytarna av organiskt material spelar svamparna en avgörande roll i det globala kolkretsloppet, och forskningen kan tillämpas i utvecklingen av nya klimatmodeller. Projektet är ett samarbete mellan Institutionerna för Mark och miljö (Björn Lindahl - huvudhandledare, Marie Spohn) och Växtbiologi (Daniel Hofius) vid SLU samt Institutionen för naturgeografi vid Stockholms Universitet (Stefano Manzoni).

Kvalifikationer

Vi söker en noggrann och motiverad person som tänker sig en karriär inom biologisk eller ekologisk forskning. Projektet har en tydlig grundforskningskaraktär, och kräver nyfikenhet och genuin fascination för vetenskap. För att vara kvalificerad för tjänsten krävs en mastersexamen i biologi eller motsvarande. Påvisad kompetens inom mikrobiologi, cellbiologi, molekylärbiologi, ekologi och statistik är särskilt meriterande. Praktisk erfarenhet av biologiskt laboratoriearbete är också önskvärd. Utmärkta kunskaper i skriftlig och muntlig kommunikation på engelska är ett krav. 

Placering:           

Uppsala

Försörjningsform

Doktorandanställning, 4 år

Tillträde

Enligt överenskommelse

Ansökan

Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen senast den 2025-03-17.

För att vara behörig till utbildning på forskarnivå krävs avlagd examen på avancerad nivå eller minst fyra års heltidsstudier varav minst ett år på avancerad nivå.

Urval bland de behöriga sökande baseras på: skriftlig ansökan inklusive meritförteckning; examensarbete, kopior av examensbevis och registerutdrag från tidigare studier på grund- och avancerad nivå vid universitet eller högskola, två personliga referenser, kunskaper i engelska. Mer information om krav på engelskakunskaper finns på följande sida:https://www.slu.se/utbildning/program-kurser/forskarutbildning/att-bli-doktorand/

Observera att den/de sökande som blir kallade till intervju ska lämna in vidimerade kopior av examensbevis, eller motsvarande, och registerutdrag från tidigare studier på grund- och avancerad nivå vid universitet eller högskola, samt att de sökande som har utländskt medborgarskap också ska lämna in en vidimerad kopia av den sida i passet som innehåller foto och personinformation.

Läs mer om SLU:s forskarutbildning på www.slu.se/utbildning/program-kurser/forskarutbildning/

Fackliga kontaktpersoner:

https://internt.slu.se/min-anstallning/facket/kontaktpersoner/

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har en nyckelroll i utvecklingen för hållbart liv, grundad i vetenskap och utbildning. Genom vårt fokus på samspelen mellan människa, djur och ekosystem och ett ansvarsfullt brukande av naturresurserna bidrar vi till en hållbar samhällsutveckling och goda livsvillkor på vår planet. Huvudorter är Alnarp, Umeå och Uppsala, men verksamhet bedrivs också på forskningsstationer, försöksparker och utbildningsorter i hela landet.

SLU har drygt 3000 medarbetare, 5000 studenter och forskarstuderande och en omsättning på över tre miljarder kronor. Universitetet satsar på attraktiva miljöer på sina campusområden. Vi arbetar för en jämställd och inkluderande arbetsmiljö där öppna samtal mellan människor med olika erfarenheter lägger grunden för vetenskaplighet, kreativitet och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och perspektiv att söka den aktuella anställningen.

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnSveriges Lantbruksuniversitet
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021002817
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Sveriges Lantbruksuniversitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Uppsala. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Sveriges Lantbruksuniversitet skickar du in din ansökan senast 2025-03-17.

Källa: Arbetsförmedlingen

Till webb­ansökan »
Relaterade jobb

Doktorand i Miljövetenskap vid tema Miljöförändring, Institutionen för Tema

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.

2025-02-10

Mer info

Doktorander för lingvistik och filologi

Uppsala Universitet söker fem personer till tjänsten som doktorand i Uppsala.

2025-01-20

Mer info

Doktorandplats i företagsekonomi. Projekt: "Detaljhandel och AI"

Göteborgs Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Göteborg.

2025-02-01

Mer info