Doktorand i Veterinärmedicinsk bakteriologi, med inriktning oftalmologi

Publiceringsdatum: 2025-03-13

Ett spännande jobb som doktorand hos Sveriges Lantbruksuniversitet väntar på dig - varför inte söka idag? Sveriges Lantbruksuniversitet söker en medarbetare på heltid som vill arbeta 6 månader eller längre. Kan det vara du? Denna tjänst finns tillgänglig i Uppsala som är tjänsteorten.

Om du letar efter en spännande karriär inom doktorand-branschen, har Sveriges Lantbruksuniversitet just nu ett ledigt jobb som kan vara av intresse. Här är chansen att bli en del av Sveriges Lantbruksuniversitet och jobba som doktorand! Ansök senast tisdag den tjugoandra april 2025.


Jobbannons

Institutionen för husdjurens biovetenskaper

En anställning som doktorand i biomedicinsk vetenskap, med inriktning på bakteriologi ledigförklaras vid Institutionen för Husdjurens Biovetenskaper (HBIO) vid SLU. Doktorandprojektet kommer att genomföras i samarbete med institutionen för kliniska vetenskaper, SLU. HBIO är en del av fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap med ansvar för grundutbildning, forskning och forskarutbildning inom ämnena är anatomi, fysiologi, biokemi, patologi, farmakologi, toxikologi, genetik, avel, immunologi, bakteriologi, virologi, parasitologi, epizootologi, komparativ medicin, livsmedelssäkerhet, bioinformatik, veterinär folkhälsa och One Health. Vår forskning omfattar allt från produktionsdjur till sport- och sällskapsdjur, försöksdjur och vilda djur.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom SLU på https://www.slu.se/om-slu/jobba-pa-slu/

Infektiös keratit - en risk för spridning av antibiotikaresistens

Biomedicinsk vetenskap med inriktning på bakteriologi.

Hornhinnesår, infektiös keratit, är vanligt förekommande hos såväl sällskapsdjur som livsmedelsproducerande djur, t.ex efter trauma eller som komplikation vid ärftliga ögonsjukdomar. Vid hornhinnesår påbörjas ofta behandling av antibiotika direkt utan föregående bakteriologisk undersökning och resistensbestämning för att minska risken för bakteriell infektion och allvarliga komplikationer. Idag finns endast internationella studier som identifierat vanligt förekommande agens samt antibiotikaresistens vid infektiös keratit. I projektet kommer kunskap genereras vilka mikroorganismer som förekommer i ögonsjukdomar hos svenska djur och hur känsliga de är mot antibiotika.

Innehållsbeskrivning

Vi söker en motiverad forskarstudent i ämnet biomedicinsk vetenskap med inriktning på bakteriologi. Syftet med projektet är att kartlägga vilka mikroorganismer som förekommer vid ögonsjukdomar hos svenska djur samt att få ökade kunskaper hur känsliga de är mot antibiotika. I projektet ingår bland annat provtagning, klinisk och cytologisk undersökning samt bakteriologiska analyser av prover från hund, katt, kanin, häst samt nötkreatur. I projektet kommer också kliniska faktorer som påverkar läkning och komplikationsrisk att utvärderas. Erhållna kunskaper kommer att underlätta optimala behandlingsstrategier vid ögonsjukdomar och på längre sikt minska utvecklingen av antimikrobiell resistens. Resultaten kommer även att användas i framtida uppdateringar av svenska riktlinjer för antibiotikaanvändning inom veterinär oftalmologi. 

Projektet omfattar planering och genomförande av forskningsstudier, inklusive fältarbete med sjukdomsutredning, datainsamling och provtagning, mikrobiologiska och epidemiologiska analyser samt insamlande och bearbetning av journaldata. Populärvetenskaplig och vetenskaplig resultatförmedling såväl muntligt som skriftligt är en viktig del av projektet. 

Kvalifikationer

Lämplig bakgrund för tjänsten är veterinär. Den sökande ska ha masterexamen och ha goda kunskaper i att kommunicera på svenska och engelska i tal och skrift. Vi kommer fästa stor vikt vid personliga egenskaper såsom kommunikations- och samarbetsförmåga, självständighet samt initiativ- och organisationsförmåga.

Placering:           

Uppsala

Försörjningsform

Anställning som doktorand 4 års utbildning.

Tillträde

Enligt överenskommelse.

Ansökan

Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen senast den 2025-04-22.

För att vara behörig till utbildning på forskarnivå krävs avlagd examen på avancerad nivå eller minst fyra års heltidsstudier varav minst ett år på avancerad nivå.

Urval bland de behöriga sökande baseras på: skriftlig ansökan inklusive meritförteckning; examensarbete, kopior av examensbevis och registerutdrag från tidigare studier på grund- och avancerad nivå vid universitet eller högskola, två personliga referenser, kunskaper i engelska. Mer information om krav på engelskakunskaper finns på följande sida:https://www.slu.se/utbildning/program-kurser/forskarutbildning/att-bli-doktorand/

Observera att den/de sökande som blir kallade till intervju ska lämna in vidimerade kopior av examensbevis, eller motsvarande, och registerutdrag från tidigare studier på grund- och avancerad nivå vid universitet eller högskola, samt att de sökande som har utländskt medborgarskap också ska lämna in en vidimerad kopia av den sida i passet som innehåller foto och personinformation.

Läs mer om SLU:s forskarutbildning på www.slu.se/utbildning/program-kurser/forskarutbildning/

Fackliga kontaktpersoner:

https://internt.slu.se/min-anstallning/facket/kontaktpersoner/

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har en nyckelroll i utvecklingen för hållbart liv, grundad i vetenskap och utbildning. Genom vårt fokus på samspelen mellan människa, djur och ekosystem och ett ansvarsfullt brukande av naturresurserna bidrar vi till en hållbar samhällsutveckling och goda livsvillkor på vår planet. Huvudorter är Alnarp, Umeå och Uppsala, men verksamhet bedrivs också på forskningsstationer, försöksparker och utbildningsorter i hela landet.

SLU har drygt 3000 medarbetare, 5000 studenter och forskarstuderande och en omsättning på över tre miljarder kronor. Universitetet satsar på attraktiva miljöer på sina campusområden. Vi arbetar för en jämställd och inkluderande arbetsmiljö där öppna samtal mellan människor med olika erfarenheter lägger grunden för vetenskaplighet, kreativitet och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och perspektiv att söka den aktuella anställningen.

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnSveriges Lantbruksuniversitet
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021002817
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Sveriges Lantbruksuniversitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Uppsala. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Sveriges Lantbruksuniversitet skickar du in din ansökan senast 2025-04-22.

Källa: Arbetsförmedlingen

Till webb­ansökan »
Relaterade jobb

Doktorand inom hydrologi med inriktning på pluviala översvämningsrisker

Kungliga Tekniska Högskolan söker en person till tjänsten som doktorand i Stockholm.

2025-03-13

Mer info

Doktorand i medicinsk vetenskap vid BKV

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.

2025-03-20

Mer info

Doktorand i engelska med språkvetenskaplig inriktning

Stockholms Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Stockholm.

2025-03-15

Mer info