Doktorand i ekologi, tropiska Lepidoptera och deras värdväxter

Publiceringsdatum: 2025-03-27

Sveriges Lantbruksuniversitet söker just nu efter en doktorand och du kan vara den de letar efter. Sveriges Lantbruksuniversitet söker för närvarande efter personal på heltid för en tjänst 6 månader eller längre. Kolla in deras jobbannons för mer information. Arbetsplatsen ligger nära tillhands om du är bosatta i Uppsala som är tjänsteorten.

Sveriges Lantbruksuniversitet söker för närvarande efter ambitiösa individer som vill utvecklas i rollen som doktorand. Kolla in deras ledig tjänst och se om du har vad som krävs för att bli en del av deras team. Låt Sveriges Lantbruksuniversitet hjälpa dig att uppnå dina karriärmål som doktorand! Ansök seast onsdag den trettionde april 2025.


Jobbannons

Institutionen för ekologi

SLUs Institutionen för ekologi är ett av nordens största centrum för ekologiforskning. Vi kombinerar ekologisk grundforskning och tillämpad forskning inom naturvård, viltförvaltning, skogsbruk och växtskydd.

Evolving Networks Lab är en del av enheten för insektekologi.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom SLU på https://www.slu.se/om-slu/jobba-pa-slu/

Forskningsprojekt om värdväxtutnyttjande hos tropiska Lepidoptera-arter

Innehållsbeskrivning

En doktorandtjänst är tillgänglig i Mariana Braga’s grupp vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala, Sverige. Forskningen i Evolving Networks Lab handlar om att förstå hur arters interaktioner förändras över tid och rum, med fokus på interaktioner mellan larver och värdväxter samt utveckling av fylogenetiska metoder. EvonetsLab är finansierad av en Starting Grant från European Research Council och DDLS Fellowship från SciLifeLab och Wallenberg svensk programmet för data-driven life science.

Målet med denna doktorandtjänst är att utveckla en ny fylogenetisk metod för att förutsäga okända arters interaktioner. För detta syfte kommer studenten att sammanställa all tillgänglig data om värdväxtanvändning för Nymphalinae-fjärilar, tillämpa nyligen utvecklade metoder för att förutsäga interaktioner och testa dessa förutsägelser genom att föda upp larver av olika fjärilsarter på de förutsagda värdväxterna. Projektet kommer att resultera i en process för snabbare insamling av interaktionsdata och generering av värdefull ny data om tropiska arter.

Doktorandtjänsten är helt finansierad av ett ERC Starting Grant (projekt SPECTRO: Causes and consequences of higher host specialisation in the tropics – the role of ecological and evolutionary processes, and of data bias), och den framgångsrika sökande kommer att arbeta i EvonetsLab (evonetslab.github.io) i fyra år. Kandidaten kommer att vara baserad i Uppsala men förväntas vistas i Brasilien under längre perioder där fält- och laboratoriearbetet kommer att genomföras.

Forskargruppens arbetsspråk är engelska så sökande måste behärska flytande engelska. För att kunna genomföra arbetsuppgifterna måste den sökande vara förmögen att ta egna initiativ och kunna arbeta självständigt. Den sökande måste vara lösningsorienterad och vara uppfinningsrik när det gäller att lösa tekniska problem. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper så som samarbetsförmåga. Den antagna kandidaten kommer att jobba i nära samarbete med andra gruppmedlemmar, vilket ställer höga krav på god kommunikationsförmåga, samarbetsvilja och pålitlighet.

Kvalifikationer

Vi söker en motiverad kandidat med intresse för att bedriva forskning inom evolutionär ekologi och biologisk mångfald. Kandidaten bör vara en lagspelare och entusiastiskt driva ett forskningsprojekt med stark initiativförmåga, kreativitet, uthållighet och självständigt tänkande.

Kandidaten bör ha:

  • En mastersexamen eller motsvarande inom biologi, ekologi, evolutionär biologi eller annat relevant, närstående område
  • Goda kommunikationsfärdigheter på engelska, både muntligt och skriftligt
  • Förmåga att arbeta i fält och i labbet (uppfödning av larver)

Dessutom är kunskaper eller erfarenheter inom följande meriterande:

  • Fylogenetik, bioinformatik
  • Lepidoptera och växtekologi
  • Statistisk analys och programmering (t.ex. i R) 

Ansökan ska innehålla (alla i PDF-format):

  • Curriculum vitae inklusive publikationslista,
  • Examensbevis för Master [alternativt förväntat examensdatum för magisterexamen] och kandidatexamen (i en enda PDF-fil),
  • Utskrifter av magister- och kandidatexamen (i en enda PDF-fil),
  • Beskrivning av forskningserfarenhet med en motivationsbrev som anger ditt specifika intresse, motivation och kvalifikationer för det aktuella projektet (max 1 A4-sida),
  • Namnen på minst två referenspersoner (ange namn och kontaktuppgifter) som kan ge information om ditt forskningserfarenhet. 

Placering:           

Uppsala.

Försörjningsform

Anställning som doktorand 4 års utbildning.

Tillträde

Enligt överenskommelse.

Ansökan

Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen senast den 2025-04-30.

För att vara behörig till utbildning på forskarnivå krävs avlagd examen på avancerad nivå eller minst fyra års heltidsstudier varav minst ett år på avancerad nivå.

Urval bland de behöriga sökande baseras på: skriftlig ansökan inklusive meritförteckning; examensarbete, kopior av examensbevis och registerutdrag från tidigare studier på grund- och avancerad nivå vid universitet eller högskola, två personliga referenser, kunskaper i engelska. Mer information om krav på engelskakunskaper finns på följande sida:https://www.slu.se/utbildning/program-kurser/forskarutbildning/att-bli-doktorand/

Observera att den/de sökande som blir kallade till intervju ska lämna in vidimerade kopior av examensbevis, eller motsvarande, och registerutdrag från tidigare studier på grund- och avancerad nivå vid universitet eller högskola, samt att de sökande som har utländskt medborgarskap också ska lämna in en vidimerad kopia av den sida i passet som innehåller foto och personinformation.

Läs mer om SLU:s forskarutbildning på www.slu.se/utbildning/program-kurser/forskarutbildning/

Fackliga kontaktpersoner:

https://internt.slu.se/min-anstallning/facket/kontaktpersoner/

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har en nyckelroll i utvecklingen för hållbart liv, grundad i vetenskap och utbildning. Genom vårt fokus på samspelen mellan människa, djur och ekosystem och ett ansvarsfullt brukande av naturresurserna bidrar vi till en hållbar samhällsutveckling och goda livsvillkor på vår planet. Huvudorter är Alnarp, Umeå och Uppsala, men verksamhet bedrivs också på forskningsstationer, försöksparker och utbildningsorter i hela landet.

SLU har drygt 3000 medarbetare, 5000 studenter och forskarstuderande och en omsättning på över tre miljarder kronor. Universitetet satsar på attraktiva miljöer på sina campusområden. Vi arbetar för en jämställd och inkluderande arbetsmiljö där öppna samtal mellan människor med olika erfarenheter lägger grunden för vetenskaplighet, kreativitet och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och perspektiv att söka den aktuella anställningen.

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnSveriges Lantbruksuniversitet
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021002817
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Sveriges Lantbruksuniversitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Uppsala. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Sveriges Lantbruksuniversitet skickar du in din ansökan senast 2025-04-30.

Källa: Arbetsförmedlingen

Till webb­ansökan »
Relaterade jobb

Doktorand i tema Teknik och social förändring

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.

2025-03-25

Mer info

Doktorand inom Navigering och perception i byggda miljöer

Kungliga Tekniska Högskolan söker en person till tjänsten som doktorand i Stockholm.

2025-03-13

Mer info

Doktorand i Naturresurser och hållbar utveckling, marin biodiversitet

Uppsala Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Gotland.

2025-03-06

Mer info