Publiceringsdatum: 2025-04-07
En möjlighet har öppnat upp för dig att börja arbeta som doktorand hos Uppsala Universitet. Detta är ett jobb på heltid där Uppsala Universitet letar efter någon under 6 månader eller längre. Platsen där jobbet finns ledigt är i Uppsala.
Om du tycker att det låter intressant att börja jobba hos Uppsala Universitet i rollen som doktorand så har de just nu en ledig tjänst som skulle kunna vara en perfekt match för dig! Du har fortfarande tid att söka jobbet som doktorand hos Uppsala Universitet om du sickar in din ansökan senast sista ansökningsdag som är onsdag den tjugoåttonde maj 2025.
Livsvetenskapens framtid är datadriven.
Till Uppsala Universitet söker vi en doktorand inom datadriven smittspridning och infektionsbiologi.
Datadriven smittspridning och infektionsbiologi omfattar forskning som kommer att förändra vår förståelse av patogener, deras interaktioner med värdorganismer och miljön, och hur de överförs i populationer. Forskningen ska ha ett starkt fokus på beräkningsanalys eller prediktiv modellering av patogenbiologi eller värd-mikrobinteraktioner, i vilka flerdimensionella experimentella data tillgängliggörs på genomnivå, eller via genetiska, kliniska eller folkhälsodata på populationsnivå från patogenstudier och biobanker.
Vi söker en mycket motiverad person med ett stort intresse av att doktorera inom ämnet datadriven smittspridning och infektionsbiologi vid Uppsala Universitet. Förväntat startdatum är hösten 2025, eller enligt överenskommelse.
Projektsammanfattning och arbetsuppgifter: Detta doktorandprojekt är en del av forskarskolan Data-Driven Life Science (DDLS), som stöds av SciLifeLab och Wallenberg Nationella Programmet. Forskargruppen vid Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi, där doktoranden kommer att ingå, fokuserar på mekanismer och dynamik för plasmidkopietal i patogena bakterier, med stark inriktning på infektionsbiologi och utveckling av antibiotikaresistens. Målen för detta projekt är i) att bättre förstå rollen hos små kryptiska plasmider i utvecklingen och spridningen av antibiotikaresistens, och ii) använda maskininlärningsverktyg för att undersöka det komplexa samspelet mellan bakteriella värdar, olika plasmider och resistens. För att uppnå dessa mål kommer den antagna doktoranden att ha tillgång till en stor samling genetiskt väldefinierade mikroorganismer, infektionsmodeller och en interaktiv och stimulerande arbetsmiljö. I arbetsuppgifterna kan det även ingå undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20% av arbetstiden.
Behörig till utbildning på forskarnivå är den som har
avlagt examen på avancerad nivå inom maskininlärning, datavetenskap, bioinformatik, infektionsbiologi eller ett närliggande område eller
fullgjort minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå inklusive ett självständigt arbete om minst 15 högskolepoäng, eller
på något annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.
Vi söker en kandidat med ett starkt intresse för datadriven forskning inom infektionsbiologi. Tidigare praktisk erfarenhet av maskininlärning, djupinlärning och relevanta mjukvaruramverk (R och Python). Mycket goda muntliga och skriftliga färdigheter i engelska krävs. Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper såsom samarbets- och kommunikationsförmåga samt analytisk kapacitet. Förmåga att ta egna initiativ liksom att arbeta självständigt och i samverkan med andra nationella och internationella forskargrupper.
Kunskaper i statistik och infektionsbiologi är mycket uppskattade.
Uppfyllande av behörighetskrav, betyg på kurser, hur väl kurserna passar projektet, samt tidigare erfarenhet av arbete och/eller forskning inom områden som relaterar till projektet enligt beskrivningen ovan. En sammantagen bedömning görs för att anställa den person som anses mest lämpad att klara doktorandstudierna och bidra till en positiv utveckling av programmet.
Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.
https://regler.uu.se/?languageId=3
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde under hösten 2025 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala
Upplysningar om anställningen lämnas av: Universitetslektor Helen Wang, helen.wang@imbim.uu.se
Välkommen med din ansökan senast den 28 maj 2025, UFV-PA 2025/1038.
Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla 7 600 anställda och 53 000 studenter som med nyfikenhet och engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser.
Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet
https://uu.se/om-uu/jobba-hos-oss/
Anställningen kan komma att säkerhetsprövas. Vid säkerhetsprövning är en förutsättning för anställning att sökande blir godkänd.
Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp.
Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem.
Antal tjänster | 1 |
---|---|
Arbetstid | Heltid |
Företagsnamn | Uppsala Universitet |
Lön | Fast månads- vecko- eller timlön |
Omfattning | 6 månader eller längre |
Organisationsnummer | 2021002932 |
Typ av anställning | Vanlig anställning |
Yrke | Doktorand |
Yrkesområde | Pedagogik |
Uppsala Universitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Uppsala. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Uppsala Universitet skickar du in din ansökan senast 2025-05-28.
Källa: Arbetsförmedlingen
Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.
2025-04-15
Mer infoLinköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.
2025-03-25
Mer infoGöteborgs Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Göteborg.
2025-04-15
Mer info