Doktorand i populationsgenomik

Publiceringsdatum: 2025-04-15

Här är din möjlighet att bli en del av teamet hos Uppsala Universitet genom att arbeta som doktorand. Detta är ett jobb på heltid där Uppsala Universitet letar efter någon under 6 månader eller längre. Platsen där jobbet finns ledigt är i Uppsala.

Uppsala Universitet har just nu ett ledigt jobb som doktorand. Du har fortfarande tid att söka jobbet som doktorand hos Uppsala Universitet om du sickar in din ansökan senast sista ansökningsdag som är torsdag den femtonde maj 2025.


Jobbannons

Vid institutionen för organismbiologi bedriver vi undervisning och forskning om evolution, utveckling och funktion på organismnivå.

Vi studerar också de djupaste förgreningarna i livets träd med hjälp av bioinformatik och experimentella molekylära tekniker. Forskning om hur kemikalier av antropogent ursprung interagerar med cellfunktioner och ger upphov till långvariga hälsoeffekter på människor och djur utförs också. För mer information se www.iob.uu.se.

Datadriven livsvetenskap (DDLS) använder data, beräkningsmetoder och artificiell intelligens för att studera biologiska system och processer på alla nivåer, från molekylära strukturer och cellulära processer till människans hälsa och de globala ekosystemen. SciLifeLab och Wallenbergs nationella program för  datadriven livsvetenskap  (DDLS) har som mål att rekrytera och utbilda nästa generations forskare inom datadriven livsvetenskap och skapa globalt ledande kompetens inom beräknings- och datavetenskap för livsvetenskap i Sverige. Programmet har 3,3 miljarder SEK i finansiering under 12 år från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Under 2025 kommer DDLS forskarskola att rekrytera 19 akademiska- och 7 industridoktorander. Under programmets gång kommer mer än 260 doktorander och 200 postdoktorer att vara en del av forskarskolan. DDLS-programmet har fyra strategiska forskningsområden: Datadriven precisionsmedicin och diagnostik, Datadriven smittspridning och infektionsbiologi, Datadriven cell- och molekylärbiologi samt Datadriven evolution och biodiversitet. För mer information, se https://www.scilifelab.se/data-driven/ddls-research-school/.

Livsvetenskapens framtid är datadriven. Kommer du att leda den förändringen med oss?

Ansök nu!

Om projektet

Till Uppsala Universitet, Institutionen för organismbiologi söker vi en doktorand inom Datadriven evolution och biodiversitet. Datadriven evolution och biodiversitet omfattar forskning som drar nytta av de massiva dataströmmarna från tekniker som storskalig genom- och biomsekvensering, kontinuerlig inspelning av video och ljud i naturen, storskalig analys av biologiska prover, och storskalig distansbaserad övervakning av organismer eller livsmiljöer.

Arbetsuppgifter

Doktorandprojektet kommer att fokusera på populationsgenetiska studier och analys av arkaiskt ursprung hos nutida och förhistoriska människor över hela världen. Arbetsuppgifterna innefattar storskaliga analyser av genomiska dataset från både nutida och förhistoriska individer för att dra slutsatser om demografisk historia, migrations- och admixturmönster samt signaler på anpassning. Projekten kommer att fokusera på beräkningsbaserad analys av arkaisk introgression och dess funktionella konsekvenser i olika populationer världen över. Det specifika projektet/projekten kommer att utformas i samråd med den antagna kandidaten.

Kvalifikationskrav

Behörig till utbildning på forskarnivå är den som har

Avlagt examen på avancerad nivå inom molekylärbiologi/genetik, eller annan inriktning som arbetsgivaren bedömer som likvärdig eller

Fullgjort minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå inklusive ett självständigt arbete om minst 15 högskolepoäng, eller

På något annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Vi söker en person med god kunskap och erfarenhet inom bioinformatik, samt erfarenhet av att arbeta med mänsklig populationsgenomik. Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper såsom:

God analytisk förmåga, god samarbets- och kommunikations-förmåga.

Förmåga att arbeta självständigt och ta egna initiativ.

God planerings- och organisationsförmåga, ansvarstagande.

God förmåga att uttrycka sig väl i tal och skrift på engelska.

Önskvärt/meriterande i övrigt

Erfarenhet av analys av storskaliga populationsgenomiska data från människor. Erfarenhet av att använda standardiserade verktyg för end-to-end-hantering av data från nästa generations sekvensering, från rådata till variantidentifiering (t.ex. GATK-pipeline). Erfarenhet av programmeringsspråk (t.ex. bash, Python och R). Erfarenhet av beräkningsanalys för att identifiera arkaisk härstamning i populationer. Erfarenhet av att analysera adaptiv arkaisk introgression samt att genomföra selektionsanalyser. Bekantskap med AI-baserade verktyg för prediktion av varianters funktionella effekt. God kunskap om människans förhistoria och evolution. Goda kunskaper i statistik. Utbildning inom bioinformatik, genomik eller molekylärgenetik är meriterande.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Instruktioner för ansökan

Ansökan ska innehålla 1) ett brev som beskriver dig själv, dina forskningsintressen och varför du vill doktorera, 2) en kort beskrivning av din utbildning, särskilt i populationsgenetik/genomik, statistik, bioinformatik och andra relaterade områden, 3) en CV, 4) en kopia av din masterexamen, 5) namn och kontaktuppgifter (adress, epostadress och telefonnummer) till minst två referenspersoner, 6) relevanta publikationer (inklusive masteruppsats). Ansökan bör skrivas på engelska.

Observera att detta är en förkortad version av annonsen. För att se den fullständiga annonsen vänligen klicka på ”Ansök här” eller se Uppsala universitets hemsida: https://uu.se/jobb/

Om anställningen 

Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde 1 oktober 2025 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av:  Dr. Maximilian Larena, +46 18-471 2624, maximilian.larena@ebc.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 15 May 2025, UFV-PA 2025/1166.

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla 7 600 anställda och 53 000 studenter som med nyfikenhet och engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet

https://uu.se/om-uu/jobba-hos-oss/

Anställningen kan komma att säkerhetsprövas. Vid säkerhetsprövning är en förutsättning för anställning att sökande blir godkänd.

Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp.

Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem.

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnUppsala Universitet
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021002932
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Uppsala Universitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Uppsala. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Uppsala Universitet skickar du in din ansökan senast 2025-05-15.

Källa: Arbetsförmedlingen

Till webb­ansökan »
Relaterade jobb

Doktorand i matematikdidaktik

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.

2025-03-21

Mer info

Doktorand i Matematik vid MAI

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.

2025-04-10

Mer info

Doktorand i maskinteknik

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.

2025-04-02

Mer info