Doktorand i svenska språket

Publiceringsdatum: 2024-12-20

Linnéuniversitetet söker just nu efter en doktorand och du kan vara den de letar efter. Linnéuniversitetet söker någon som vill arbeta heltid under 6 månader eller längre. Kanske är det du? För detta jobb är det en fördel om du bor i närheten av Växjö då det är tjänsteorten.

Företaget Linnéuniversitetet erbjuder just nu spännande karriärmöjligheter. Om du vill jobba som doktorand har de nu ett ledigt jobb - kolla in annonsen för att se om du har rätt erfarenhet. Du har fortfarande tid att söka jobbet som doktorand hos Linnéuniversitetet om du sickar in din ansökan senast sista ansökningsdag som är onsdag den tjugosjätte februari 2025.


Jobbannons

Välkommen till Linnéuniversitetet! Här möter du 2 200 medarbetare och 40 000 studenter som tillsammans följer visionen att sätta kunskap i rörelse för en hållbar samhällsutveckling. Hos oss bedrivs forskning och utbildning med blicken mot framtiden. Vår närhet till näringsliv, både lokalt och globalt, ger oss lång räckvidd och möjlighet till förändring som skapar avtryck. Allt som behövs är en plats där idéer får utrymme att mötas och växa. Det är det vi skapat – och du är inbjuden.

Institutionen för svenska språket ingår i Fakulteten för konst och humaniora och består av tre ämnesmiljöer med utbildning och forskning: svenska språket, svenska som andraspråk, och svenska språket med didaktisk inriktning. Institutionen arbetar tillsammans med Institutionen för språk i en språkvetenskaplig miljö som har studenter på alla nivåer och uppvisar internationellt framgångsrik forskning. 

Framstående forskning bedrivs inom olika områden av svenska språket, svenska språket med didaktisk inriktning, svenska som andraspråk och flerspråkighet. Forskning som fokuserar på texter, textskapande, multimodalitet, muntlig och skriftlig kommunikation inom offentliga verksamheter, undervisningsdesign, språkanvändning i skola och samhälle, ämnesspråk, psykolingvistik och kognitionsvetenskaplig språkforskning bidrar till att skapa en forskningsmiljö där olika perspektiv på svenska språket berikar varandra.

Institutionen för svenska språket förfogar över ett språklaboratorium, LiLa Lab, med ny och avancerad utrustning för forskning och analys av forskningsdata, och Linnéuniversitetets forskningsinfrastruktur erbjuder gott stöd för forskning och studier på forskarnivå.

Ämnesområde för befattningen: Svenska språket

Placeringsort: Växjö

Anställningsform och omfattning: Anställningen är tidsbegränsad enligt Högskoleförordningen 5 kap § 7 motsvarande högst fyra års heltidsstudier.

Tillträde: 1 september 2025 eller enligt överenskommelse.

För mer information om anställning och arbetsvillkor vid Linnéuniversitetet, se vår hemsida.

Arbetsbeskrivning

Som doktorand kommer du att genomgå forskarutbildning fram till doktorsexamen motsvarande högst fyra års heltidsstudier. Du ska följa den allmänna studieplanen för utbildning på forskarnivå i ämnen inom den språkvetenskapliga miljön (särskilt avseende ämnet svenska språket) och vara anställd på Institutionen för svenska språket. Du förväntas vara aktiv i den språkvetenskapliga forskningsmiljön och för övrigt delta i institutionens inre arbete.

Anställningen sker inom ramen för ett språkvetenskapligt forskningsprojekt i skärningspunkten mellan svenska som andraspråk, flerspråkighet och språkdidaktik. Projektet finansieras av KK-stiftelsen och heter Språkutveckling bortom klassrummet: En samverkande studie av vuxna migranter i arbetslivet.

Projektet handlar om vuxna migranters möjlighet att utveckla sitt språk på arbetsplatsen. Eftersom tidigare forskning har pekat på att det ofta finns en betydande klyfta mellan språkutbildningen svenska för invandrare och de språkliga krav som ställs på arbetsplatser ämnar projektet att stärka forskningen på området genom att förflytta fokuset till språkanvändning och språkutveckling på arbetsplatsen. Resultaten förväntas kunna användas för att utveckla språkutbildningen för vuxna migranter, men även underlätta för arbetsgivare att skapa goda förutsättningar för språkutveckling och inkludering. Den fullständiga projektplanen kan rekvireras från projektledare Robert Walldén (kontaktuppgifter nedan).

Som doktorand har du frihet att utforma projektet inom ovanstående problemområde. En förutsättning är dock samverkan med arbetsgivare, företrädesvis inom näringslivet. Du kommer att ingå i en tvärvetenskaplig forskarskola med andra doktorander antagna av KK-stiftelsen.

Du blir vidare en del av den starka forskningsmiljön Centrum för Educational Linguistics (EdLing) vid Fakulteten för konst och humaniora som samlar forskare inom språkvetenskap och språkdidaktik med nära koppling till lärarutbildning. Projektet har vidare starka kopplingar till nationella nätverk, såsom Svenska med didaktisk inriktning (SMDI) och Svenska föreningen för tillämpad språkvetenskap (ASLA). Det finns också goda möjligheter att knyta kontakter inom forskningsprogrammet Literacy and Inclusive Teaching (LIT) vid Malmö universitet.

Högskoleförordningen anger att den som är anställd som doktorand främst ska ägna sig åt sin egen utbildning. En anställd får dock i begränsad omfattning arbeta med utbildning, forskning och administration. Sådant arbete får, innan doktorsexamen har avlagts, inte omfatta mer än 20 % av full arbetstid. 

För att se annonsen i sin helhet med information om behörighetskraven, ansökningsförfarandet, kontakpersoner samt för att ansöka, besök Linnéuniversitetets sida om lediga jobb. 

Välkommen med din ansökan senast den 26 februari 2025.

Linnéuniversitetet har ambitionen att tillvarata de kvaliteter som en jämn könsfördelning och mångfald tillför organisationen.

Registrera din ansökan via knappen "Ansök" längst ned i annonsen. Sökande uppmanas att till ansökan bilägga CV, personligt brev, ett exemplar av en relevant uppsats, betyg och intyg samt andra relevanta dokument. Sökanden uppmanas också att till sin ansökan bifoga ett förslag till avhandlingsplan inom aktuellt forskningsområde. Samtliga handlingar ska bifogas digitalt i ansökan. Ansökan och övriga handlingar ska märkas med anställningens diarienummer. Alla handlingar som åberopas ska vara inkomna till universitetet senast kl. 23.59 sista ansökningsdagen.

Vi undanber oss telefonsamtal från försäljare av jobbannonser.

Linnéuniversitetet är en arbetsgivare som uppfyller kraven i den Europeiska stadgan för forskare och följer riktlinjerna för rekrytering. Därför har universitetet fått HR Excellence in Research-certifieringen.

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnLinnéuniversitetet
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021006271
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Linnéuniversitetet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Växjö. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Linnéuniversitetet skickar du in din ansökan senast 2025-02-26.

Källa: Arbetsförmedlingen

Till webb­ansökan »
Relaterade jobb

Doktorand i kommunikationssystem

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.

2024-12-18

Mer info

Doktorand inom maskininlärning med inriktning mot visualisering

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Norrköping.

2024-11-14

Mer info

Doktorand i kommunikationseffektiv decentraliserad maskininlärning

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.

2024-12-19

Mer info