Doktorand (licentiat) i Energi och Miljöteknik

Publiceringsdatum: 2025-03-28

Ett spännande jobb som doktorand hos Linnéuniversitetet väntar på dig - varför inte söka idag? Linnéuniversitetet söker för närvarande efter personal på heltid för en tjänst 6 månader eller längre. Kolla in deras jobbannons för mer information. Denna tjänst finns tillgänglig i Växjö som är tjänsteorten.

Linnéuniversitetet söker för närvarande efter ambitiösa individer som vill utvecklas i rollen som doktorand. Kolla in deras två lediga tjänster och se om du har vad som krävs för att bli en del av deras team. Linnéuniversitetet letar efter erfaren doktorand som kan ansluta till deras team. Sista ansökningsdag är tisdag den tjugoandra april 2025.


Jobbannons

Välkommen till Linnéuniversitetet! Här möter du 2 200 medarbetare och 40 000 studenter som tillsammans följer visionen att sätta kunskap i rörelse för en hållbar samhällsutveckling. Hos oss bedrivs forskning och utbildning med blicken mot framtiden. Vår närhet till näringsliv, både lokalt och globalt, ger oss lång räckvidd och möjlighet till förändring som skapar avtryck. Allt som behövs är en plats där idéer får utrymme att mötas och växa. Det är det vi skapat – och du är inbjuden.

Change starts here!

Fakulteten för teknik strävar efter att se till att Linnéuniversitetets vision genomsyrar alla aktiviteter, med inriktning mot nyckelorden attraktiv kunskapsmiljö, framstående forskning, social drivkraft och globala värden. Fakulteten för teknik har en bred verksamhet som spänner över nio olika institutioner genom vilka Linnéuniversitetet tillhandahåller utbildning och bedriver forskning.

Institutionen för byggd miljö och energiteknik bedriver forskning och utbildning inom energisystem och byggd miljö för att stödja vårt samhälles övergång till en hållbar utveckling och en ”low carbon economy”. 

Ämnesområde för befattningen: Energi och miljöteknik

Placeringsort tillsvidare: Placeringsort Växjö. Eftersom Linnéuniversitetet finns i både Växjö och Kalmar kan resor mellan orterna förekomma.

Anställningens omfattning och tidsperiod: Omfattningen är heltid. 100% anställning som doktorand till Licentiatexamen, med möjlighet till förlängning till full doktorsexamen. Anställning som doktorand till licentiatexamen är tidsbegränsad enl HF kap 5 §7. Den sammanlagda anställningstiden får dock inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under två år. Om anställningen förlängs till doktorsexamen motsvarar anställningstiden utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år.

Tillträde: Tillträde enligt överenskommelse

Arbetsbeskrivning

Högskoleförordningen anger att den som är anställd som doktorand skall främst ägna sig åt sin egen utbildning. En anställd får dock i begränsad omfattning arbeta med utbildning, forskning och administration. Sådant arbete får, innan doktorsexamen har avlagts, inte omfatta mer än 20 % av full arbetstid.

Projektet syftar till att öka användningen av förnybar energi i södra Östersjöområdet vilket bidrar till en ökad andel grön energi i regionens energimix. Genom gränsöverskridande samarbete kommer verktygslådor att utvecklas för att stödja lokala myndigheter, små och medelstora företag samt medborgare i att implementera lösningar för produktion och användning av förnybar energi.

Inom projektet kommer möjligheterna att integrera hybridlösningar för energieffektivisering i byggnader och vilken inverkan detta kan ha på energisystemet på olika nivåer i samhället att undersökas. Det kommer även att undersökas olika lösningar för att möjliggöra fler sätt att integrera förnybar energi eller spillenergi i fjärrvärmesystem samt för- och nackdelar med centraliserad eller decentraliserad energiförsörjning.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet har den som

  • avlagt examen på avancerad nivå
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat huvudsak motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet som krävs har den som har

  • minst 90 högskolepoäng i ämnet energi och miljöteknik eller i ämnen som anknyter till utbildningen på forskarnivå eller motsvarande kunskaper förvärvade i någon annan ordning inom eller utom landet
  • goda språkkunskaper i svenska och/eller engelska

Önskvärda meriter

  • Erfarenhet av att arbeta med energigemenskaper, fjärrvärmesystem eller förnybara energiprojekt.
  • Erfarenhet av beräknings- eller simuleringsprogram
  • Erfarenhet av tekniska lösningar för energieffektivisering.
  • Stark kommunikations- och samarbetsförmåga.
  • Förmåga att arbeta självständigt och i team, och
  • Goda språkkunskaper på engelska och svenska

Bedömningsgrunder

Urval av sökande görs med hänsyn till de sökandes förmåga att tillgodogöra sig utbildningen på forskarnivå. Bedömningen tar hänsyn till den vetenskapliga skickligheten dokumenterad i vetenskapliga arbeten, särskilt på kvaliteten på uppsatser på grundnivå, avancerad nivå och andra vetenskapliga arbeten. Bedömningen tar vidare hänsyn till grundexamens bredd och sammansättning och till den bild som tänkt huvudhandledare, examinator och andra kollegor inom forskargruppen och ämnet får av den sökandens förutsättningar. De sökande rangordnas av en av ämnet utsedd granskningsgrupp.

Kontaktpersoner

Prefekt Prof. Krushna Mahapatra krushna.mahapatra@lnu.se +46 470 767813 Huvudhandledare Docent Katarina Rupar-Gadd, katarina.rupar-gadd@lnu.se  +46 70 965 9602 HR-partner Jesper Pettersson, jesper.pettersson@lnu.se;

Välkommen med din ansökan enligt instruktion, senast den 22 april 2025. 

Linnéuniversitetet har ambitionen att tillvarata de kvaliteter som en jämn könsfördelning och mångfald tillför organisationen.

Registrera din ansökan via knappen "Ansök" längst ned i annonsen. Sökande uppmanas att till ansökan bilägga CV, personligt brev, ett exemplar av en relevant uppsats, betyg och intyg samt andra relevanta dokument. Sökanden uppmanas också att till sin ansökan bifoga ett förslag till avhandlingsplan inom aktuellt forskningsområde. Samtliga handlingar ska bifogas digitalt i ansökan. Ansökan och övriga handlingar ska märkas med anställningens diarienummer. Alla handlingar som åberopas ska vara inkomna till universitetet senast kl. 23.59 sista ansökningsdagen.

Vi undanber oss telefonsamtal från försäljare av jobbannonser.

Linnéuniversitetet är en arbetsgivare som uppfyller kraven i den Europeiska stadgan för forskare och följer riktlinjerna för rekrytering. Därför har universitetet fått HR Excellence in Research-certifieringen.

Vänligen notera att legitimation ska uppvisas vid intervjutillfället

Om jobbet

Antal tjänster2
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnLinnéuniversitetet
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021006271
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Linnéuniversitetet söker två personer till denna tjänst som doktorand med placerings i Växjö. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Linnéuniversitetet skickar du in din ansökan senast 2025-04-22.

Källa: Arbetsförmedlingen

Till webb­ansökan »
Relaterade jobb

Doktorand i tema Teknik och social förändring

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.

2025-03-25

Mer info

Doktorand inom Navigering och perception i byggda miljöer

Kungliga Tekniska Högskolan söker en person till tjänsten som doktorand i Stockholm.

2025-03-13

Mer info

Doktorand inom tillämpad fysik

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.

2025-03-26

Mer info